موضوع نژادپرستی اگرچه با اقدامات رژیم صهیونیستی گره خورده، اما تا پیش از این، بیش از هر چیزی در مواجهه آنها علیه فلسطینیان نمود داشت. خیابانهای قدس اشغالی در هفتههای گذشته شاهد اعتراضات اریترهایتباران بود. این طیف از ساکنان سرزمینهای اشغالی با تجمع مقابل دفتر نخستوزیر به تبعیض علیه یهودیان آفریقاییتبار اعتراض داشتند. یهودیان آسیایی و آفریقاییتبار در سرزمینهای اشغالی تحت عنوان یهودیان «مزراحی» شناخته میشوند. این گروه در مقابل یهودیان اشکنازی که یهودیان اروپایی و امریکایی هستند، شهروند درجه ۲ محسوب میشوند و بر همین اساس، بیشتر مقامات ارشد کنست و کابینه رژیم صهیونیستی از یهودیان اشکنازی هستند. گزارش روزنامه جروزالمپست درباره درگیری نیروهای پلیس این رژیم با معترضان سیاهپوست، ابعاد دیگری از نژادپرستی اشغالگران را علنی کرد. معترضان اریترهایتبار به برگزاری کنفرانسی در حمایت از حاکمیت اریتره در سفارت این کشور در تلآویو اعتراض داشتند. سودانیتبارها نیز در این اعتراضات شرکت کردند و در جریان درگیری میان تظاهراتکنندگان و پلیس، نیروهای پلیس علاوه بر گلولههای پلاستیکی از گلوله جنگی هم استفاده کردند که باعث شد شمار زخمیها، بین ۱۰۰ تا ۱۴۰ نفر تخمین زده شود. در نهایت، رئیس پلیس تلآویو در واکنش به اعتراضات اریترهتباران، مجبور به برگزاری نشست فوری با دیگر مقامات این شهر شد.
جنایت جنگی است
مایکل لینک، گزارشگر ویژه وضعیت حقوق بشر در اراضی اشغالی فلسطین، گزارش جدیدی ارائه کرده که مؤید آن است که «اسرائیل» یک رژیم آپارتاید است. قرار است این گزارش، پیش از ارائه در نشست استماع دادگاه بینالمللی لاهه به کمیسیون مسئول اعمال حقوق مسلم و غیرقابل تصرف ملت فلسطین در سازمان ملل ارائه شود. لینک در این گزارش، با اشاره به وضعیت کرانه باختری تصریح کرده که اشغالگری اسرائیل غیرقانونی است و توصیه کرده که دادگاه لاهه به ارتش اسرائیل دستور عقبنشینی فوری و بدون قید و شرط و همچنین «شهرکنشینان استعماری» را بدهد و همه قوانین تبعیضآمیز را لغو و اداره مدنی را حذف کند. گزارشگر ویژه وضعیت حقوق بشر در اراضی اشغالی فلسطین، در این گزارش نوشت: «اسرائیل قانون بینالملل را نقض، اراضی اشغالی را ضمیمه و حقوق مدنی را نقض و نژادپرستی اعمال میکند.» او این گزارش را یکی از جامعترین گزارشها درباره اشغال، استعمارزدایی و تعیین سرنوشت توصیف میکند که سازمان ملل تاکنون منتشر کرده است. اکتبر گذشته، کمیسیون تحقیق شورای حقوق بشر سازمان ملل گزارشی را منتشر کرد که اعضای آن نوشتند که در پایان، «زمینههای معقولی برای رسیدن به این نتیجه که اشغال سرزمینها توسط اسرائیل غیرقانونی است، وجود دارد و اقدامات اسرائیل طبق قوانین بینالمللی میتواند جنایت جنگی تلقی شود.» همچنین، جولای گذشته «فرانچسکا آلبانیز» گزارشگر حقوق بشر سازمان ملل در گزارش ویژه خود به شورای حقوق بشر سازمان ملل نوشت که فلسطینیها در یک «زندان روباز و زیر نظارت دائم» زندگی میکنند. او اقدامات صهیونیستها در سرزمینهای اشغالی را معادل «جنایت بینالمللی» دانست و تلآویو را به تغییر سیستماتیک کاربری زمین و خلع مالکیت فلسطینیها از زمینهایشان متهم و تأکید کرد که اقدامات تلآویو نیازمند تحقیقات فوری دادگاه کیفری بینالمللی است.
تلآویو مراقب واکنش پشیمانکننده باشد
صهیونیستها در شرایطی با اتهامات جدی حقوقبشری مواجه هستند که مسائل قبلی با مقاومت آنها را وادار کرده تا خود را برای مقاومت در چندین جبهه آماده کنند. در جریان دیدار اخیر زیاد النخاله، دبیرکل جنبش جهاد اسلامی فلسطین با صالح العاروری، نایب رئیس دفتر حماس با سیدحسن نصرالله، دبیرکل حزبالله لبنان، هر سه نفر تأکید کردند که موضع تمام اعضای محور مقاومت در خصوص مبارزه با دشمن صهیونیستی، ثابت است. سید حسننصرالله در این دیدار گفت: «امروز مقاومت لبنان و فلسطین در قویترین وضعیت قرار دارد و اگر از صهیونیستها رفتاری مبتنی بر محاسبه خطا سرزند، با واکنش پشیمانکننده مقاومت مواجه خواهند شد.» شبکه کان اعلام کرد که با نزدیک شدن به زمان برخی مراسم خاص یهودی، ساختار امنیتی اسرائیل برای تشدید تنش در چند جبهه آماده میشود. نگرانیها در سایه عملیات اخیر در کرانه باختری و فراخوانها از لبنان و غزه برای انجام عملیات بیشتر شکل گرفته است. به دلیل این نگرانیهای تلآویو، ارتش اسرائیل فعالیت خود را در کرانه باختری بیشتر خواهد کرد. روزنامه معاریو روز جمعه گزارش داد که پیشبینی میشود حماس در آینده نزدیک تلاشهای خود را برای نابودی وضعیت امنیتی در کرانه باختری و داخل اراضی اشغالی بیشتر کند. این روزنامه به نقل از سیستم امنیتی رژیم صهیونیستی تصریح کرد که در هفته گذشته و بعد از دوره طولانی از آرامش نسبی، به نظر میرسد که نوار غزه نیز در حال بیدار شدن است.
به نظر میرسد که کابینه افراطگرای نتانیاهو که باعث برونریزی بیش از پیش نژادپرستی صهیونیستها شده، روابط تل آویو- واشنگتن را هم به شیوهای بیسابقه دستخوش تنش کرده است. زمستان گذشته، یائیر لاپید رئیس اپوزیسیون رژیم صهیونیستی هشدار داده بود که این رژیم احتمالاً به دلیل تغییرات قضایی و اقدامات کابینه رژیم صهیونیستی امریکا را از دست میدهد. مدت زمان زیادی نگذشت که پیشبینی لاپید، رنگ واقعیت گرفت. مارس گذشته، جو بایدن گفته بود که قصد دعوت از نتانیاهو برای سفر به کاخ سفید را در آینده نزدیک ندارد. وی نسبت به تغییرات قضایی جنجالی رژیم صهیونیستی ابراز نگرانی کرد که منجر به اعتراضات گسترده در اراضی اشغالی شده است. با این حال، نتانیاهو در آن زمان به بایدن جواب داد که این رژیم تصمیمات خود را بر اساس خواست شهرکنشینانش اتخاذ میکند، نه بر اساس فشارهای خارجی از جمله فشارهای بهترین دوستانش. بن کسبیت، تحلیلگر سیاسی صهیونیست در مطلبی که «المانیتور» آن را منتشر کرد، نوشت: «ما شاهد یک تنش بیسابقه در کانالهای ارتباطی میان تلآویو و واشنگتن هستیم، چراکه بنیامین نتانیاهو مانع سفر اعضای کابینه خود به امریکا میشود. اگر نتانیاهو به این سیاست خود و جلوگیری از دیدار یوآو گالانت وزیر جنگ رژیم صهیونیستی با همتایان خود در امریکا ادامه دهد ممکن است روابط میان سرویسهای جاسوسی تلآویو و واشنگتن به صورت گستردهای آسیب ببیند.»