قتل رانندههای مسافربر برای سرقت خودروهایشان یکی از موضوعات جنایی شکل گرفته است که پروندههای بسیاری در این باره تشکیل میشود. شکلگیری این پروندهها عمدتاً از سوی دو مرتکب یا بیشتر از آن صورت میگیرد، هرچند اگر راننده فردی سالخورده باشد، این امکان وجود دارد که سارقی جوان بتواند با وی درگیر شود و در جریان درگیری به او آسیب برساند و خودروی وی را سرقت کند. متهمان این پروندهها در پوشش مسافر، خودرو را به صورت دربست، آن هم با قیمت بالا کرایه و در محلی خلوت راننده را با چاقو تهدید و نقشهشان را عملی میکنند. بسیاری از این مرتکبان با انگیزه سرقت وارد عمل میشوند، اما وقتی با مقاومت راننده مواجه میشوند پایشان به پرونده قتل هم باز میشود. مقاومت راننده هم به این دلیل اتفاق میافتد که او با از دست دادن خودرویی که با آن کسب درآمد میکند همه سرمایه خود را از دست میدهد، از همین رو در جریان حفظ همین سرمایه، زندگی خود را با خطر مواجه میکند.
سرقت خودرو میتواند دروازهای برای ارتکاب جرائم دیگر باشد. بسیاری از این مرتکبان بعد از قتل راننده و سرقت خودروی او، شروع به زورگیری در پوشش مسافر میکنند. آنها بعد از شناسایی سوژه مورد نظرشان که عمدتاً زنان هستند، آنها را سوار میکنند و در محلی خلوت با تهدید اسلحه یا چاقو اموال یا موجودی حسابشان را برداشت و در موارد هم به آنها تعرض میکنند و به سراغ سوژه دیگری میروند. این امکان هم وجود دارد که از خودروی سرقتی برای سرقتهای دیگر از جمله سرقت منازل، سرقت مسلحانه یا انتقال مواد مخدر استفاده کنند. اگر بخت با سارقان یار باشد و در این مدت گرفتار پلیس نشوند، پس از ارتکاب جرائم دیگر خودروی سرقت شده را در محلی که به راحتی کشف شود، رها میکنند و به دنبال سرقت خودروی تازهای میروند.
به یاد دارم چند سال قبل قاضی یکی از شعب دادگاه کیفری یک استان مرتکبانی که چنین جرائمی را رقم میزدند حتی در صورت داشتن معاونت در جرم به شدیدترین مجازات محکوم میکرد با این تفسیر که این دسته از مجرمان افرادی را به قتل میرسانند که از وضعیت معیشت مناسبی برخوردار نیستند و برای تأمین یا کمک معیشت خانوادهشان در حال تلاش هستند و خودرویی که با آن مسافربری میکنند هم تنها سرمایهای است که در زندگیشان پسانداز کردهاند.
وارد شدن تاکسیهای اینترنتی به چرخه حمل و نقل منجر به کاهش محسوس شکلگیری چنین پروندههایی شده است. بسیاری از مسافربران شخصی با ورود به چرخه تاکسیهای اینترنتی این امکان را پیدا کردهاند که ضمن کسب درآمد از این راه، امنیت سفر خود را به دلیل کنترلهایی که در این باره وجود دارد تضمین و امکان بروز جرم از سوی مرتکبان را سلب کنند. افرادی که با خودروهای شخصی مسافربری میکنند باید در نظر داشته باشند که عدم عضویت آنها در تاکسیهای اینترنتی امکان بروز عمل مجرمانه علیه آنها را به شدت افزایش میدهد، چراکه امکان ردیابی و کنترل تاکسیهای اینترنتی از سوی پلیس به راحتی امکانپذیر است. سوار کردن مسافران دربست خصوصاً در سفرهای بینشهری میتواند به منزله خطری باشد که امکان بروز آن هر لحظه وجود دارد.