مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی عملکرد دولت در اجرای قانون بودجه ۱۴۰۱ و تخصیص بودجه معیشت و اشتغال به عدم تخصیص کامل اعتبارات اشتغال انتقاد کرد. رئیس مجلس خطاب به وزیر اقتصاد و رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: «مجلس روی اشتغال و معیشت مردم حساس است. ما در سال ۱۴۰۰ از بند ۲۸ تبصره ۱۴، ۳۲ همت برای بحث مربوط به اشتغال در نظر گرفتیم. از سوی دیگر کل منابع تبصره ۱۴ تحقق یافته است و منابع معیشت به صورت صددرصد تخصیص یافته، اما چرا منابع را به اشتغال ندادید؟ متأسفانه به جای تخصیص ۳۲ هزار میلیارد تومان برای تحقق اشتغالزایی، ۱۹هزار میلیارد تومان اختصاص یافته و ۱۳هزار میلیارد تومان دیگر هنوز اختصاص داده نشده است. سازمان برنامه و بودجه مکلف است این ۱۳هزار میلیارد تومان را در ادامه سال به وزارت اقتصاد و سایر وزارتخانههای ذیربط برای اشتغال تخصیص دهد.»
در نشست علنی دیروز مجلس شورای اسلامی گزارش مشترک کمیسیونهای برنامه و بودجه و محاسبات و کمیسیون ویژه جهش رونق تولید و نظارت بر اجرای اصل چهل و چهارم (۴۴) قانون اساسی مبنی بر نحوه عملکرد دستگاههای مسئول در خصوص بند (الف) تبصره (۱۸) قانون بودجه سال ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ کل کشور درباره اشتغال قرائت شد.
گزارش مشترک کمیسیون برنامه و جهش رونق تولید مجلس حاکی از آن است که سازمان برنامه و بودجه کشور در تخصیص اعتبارات مربوط به ایجاد اشتغال که در قالب تبصره ۱۸ قانون بودجه امسال پیشبینی شده بود کوتاهی کرده و فقط ۱۹ هزار میلیارد تومان از ارقام بودجه به این بخش اختصاص داده شده است. البته سازمان برنامه و بودجه نیز از افزایش غیر واقعی منابع بودجه ۱۴۰۱ در مجلس گله دارد و کمبود منابع و اعتبارات را دلیل عدم پرداخت سهم اشتغال در سال جاری میداند.
در این خصوص رئیس مجلس در جلسه علنی دیروز مجلس گفت: «مجلس روی دو موضوع اشتغال و معیشت حساس است و به همان میزان که معیشت برای ما مهم است و اولویت دارد، اشتغال هم مهم است و اولویت دارد.»
وی متذکر شد: «هم در برنامه ششم توسعه و هم در بودجه ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ مجلس منابع و پول لازم برای تحقق اشتغالزایی را پیشبینی کرده است. به هیچ وجه قصد ما این نیست که به دولت بگوییم از معیشت بزنید و منابع آن را صرف اشتغال کنید بلکه ما میگوییم هر پولی را در جای خودش هزینه کنید.»
رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: «ما در سال ۱۴۰۰ از بند ۲۸ تبصره ۱۴، ۳۲ همت برای بحث مربوط به اشتغال در نظر گرفتیم. از سوی دیگر کل منابع تبصره ۱۴ تحقق یافته است و منابع معیشت به صورت صددرصد تخصیص یافته، اما چرا منابع را به اشتغال ندادید؟»
قالیباف تصریح کرد: «متأسفانه به جای تخصیص ۳۲هزار میلیارد تومان برای تحقق اشتغالزایی، ۱۹ هزار میلیارد تومان اختصاص یافته و ۱۳هزار میلیارد تومان دیگر هنوز اختصاص داده نشده است. سازمان برنامه و بودجه مکلف است این ۱۳هزار میلیارد تومان را در ادامه سال به وزارت اقتصاد و سایر وزارتخانههای ذیربط برای اشتغال تخصیص دهد.»
وی تأکید کرد: «اگر قرار بر این است که قانون نوشته و درآمدها محقق شود، اما در جای خودش هزینه نشود، پس بفرمایید مجلس و دولت میخواهند چه کار کنند؟ البته ما شرایط سخت دولت را میفهمیم، اما بر اساس درآمدهایی که وارد خزانه شده است، قضاوت میکنیم. ما حواسمان به معیشت و اشتغال مردم است.»
دولت مکلف به اجرای قانون است
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: «۱۹ همت در حسابهای مسدودی قرار گرفت و بانکها هم دو برابر برای آن میتوانستند وام بگذارند، پس در حقیقت سال گذشته اگر ۱۳ همت را برای اشتغال و تولید پرداخت میکردیم حدود ۷۵ همت برای اشتغال و تولید اختصاص پیدا میکرد. دولت از هزینههای غیر معیشتی و جاری تا جایی که میتواند کنار بگذارد تا قانون را اجرا کند.»
قالیباف ادامه داد: «زمانی که مجلس قانونی را مصوب میکند، توقع میرود که آن قانون اجرا شود. ما سال گذشته منابع تبصره ۱۸ را در اختیار وزارت اقتصاد قرار داده و آن را در صندوقی گذاشتیم که سازمان برنامه با آن مخالف بود. امسال این منابع در اختیار سازمان برنامه گذاشته شد که تا الان سازمان برنامه یک قِران از آن را نداده است. پس با این وضعیت توقع داریم که سال آینده باز هم این منابع را به سازمان برنامه و بودجه دهیم؟ عملکرد نشان میدهد باید این منابع در صندوق وزارت اقتصاد باشد.»
رئیس مجلس شورای اسلامی خطاب به میرکاظمی، بیان کرد: «بنده با پیشنهاد شما در موضوع معیشت در بودجه ۱۴۰۱ مخالف بودم و حتی گفتم سقف تعیین شده برای معیشت پاسخگو نیست، پیشنهاد ۳۲۰ همت را داشتم و شما اصرار بر ۱۶۰ همت داشتید. البته تصمیمی در جلسه سران قوا برای فروش اموال مازاد و اتمام پروژههای نیمه تمام گرفته شده که ظرف یک ماه آینده طرح یا لایحه دو فوریتی آن در مجلس بررسی میشود و این موضوع تعیین تکلیف خواهد شد.»
قالیباف همچنین خطاب به وزیر اقتصاد، گفت: «آقای خاندوزی! شما یا خسته شدید یا رودربایستی دارید، انتظار میرود که شما مطالبه گرایانه پیگیری کنید همانطور که سال گذشته این اقدام را انجام میدادید. در شرایط سخت اقتصادی اشتغال و معیشت دو موضوع مهم است. ما علاوه بر بحث یارانه، ۹ میلیارد دلار ارز با همان ارز یارانهای ۴۲۰۰ تومانی در اختیار دولت قرار دادیم. البته که دولت سامانه ETS ارزی را هم راهاندازی نکرده است.»
موافقت رهبر انقلاب با برداشت از صندوق توسعه برای تولید و اشتغال
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، در ادامه جلسه علنی دیروز مجلس شورای اسلامی، رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: «سال گذشته در تبصره ۱۴ حدود ۳۳۰ همت منابع و مصارف دیده شده بود که باید ۳۲ همت بابت اشتغال پرداخت میشد. زمانی که من سازمان را تحویل گرفتم منابع و مصارف همخوانی نداشت و به رغم مشکلات ۱۹ همت به اشتغال اختصاص دادیم.»
انتقاد از افزایش غیر واقعی منابع بودجه ۱۴۰۱ در مجلس
رئیس سازمان برنامه و بودجه افزود: «شما در نظر بگیرید که چگونه میشود مجلس بدون اینکه ما قیمت انرژی را تغییر بدهیم و بدون اینکه تولید را افزایش دهیم، اعتبارات یک تبصره را از ۳۳۰ یا ۳۴۰ همت به ۶۴۰ همت افزایش دهد! از روز نخست مشخص بود این منابع قابل وصول نیست. وقتی تبصره ۱۴ در سال ۱۴۰۰، ۳۴۰ همت منابع دارد، حداکثر در سال ۱۴۰۱ میتوانستیم قیمت گاز را برای برخی صنایع افزایش دهیم و ۱۰۰ همت اضافه شود و این منابع افزایش یابد، ولی منابع به هیچ عنوان به ۶۴۰ همت نمیرسد و نخواهد رسید و حالا در قبال آن هم مصارف دیده شده است.»
وی ادامه داد: «بارها از دوستان تقاضا کردیم که منابع و مصارف را به گونهای ببینیم که با ۵ یا ۲ درصد خطا اتفاق بیفتد. چگونه میشود با وجود اینکه قیمت گاز و فرآورده و میزان تولید افزایش پیدا نکرده است، منابع یک تبصره از ۳۴۰همت به ۶۴۰ همت افزایش یابد.»
وی افزود: «بالاخره یک حساب منطقی وجود دارد و ما براساس آن تنظیم و حرکت میکنیم. تا جایی که وسعمان میرسد پرداختهای کمیته امداد و بهزیستی را انجام دادهایم، ولی واقعیت این است که وقتی ۲۰۰ همت عدم تحقق است، قاعدتاً باید قدری مدارا کرد.»
میرکاظمی گفت: «در حال حاضر از محل تبصره ۱۴، ماهی ۲۸ همت یارانه ماهانه پرداخت میکنیم، یارانه که پرداخت مستقیم به مردم است. شما اگر همین را جمع بزنید، ببینید چقدر منابع و مصارف داریم و آیا میتوانیم برای اشتغال کار جدی انجام بدهیم، البته باید انجام دهیم، اما از محل تبصره ۱۴ نمیتوانیم. من آن زمانی که با دوستان مخالفت میکردم و میگفتم فکر اشتغال هم باشیم همه عزیزان تأکیدشان این بود که معیشت امروز محور است و باید به معیشت رسیدگی کنیم و اشتغال و رشد اقتصادی بحث دوم است.»
رئیس سازمان برنامه و بودجه عنوان کرد: «امیدواریم با همه این احوال در نیمه دوم سال بتوانیم اجازهای بگیریم. از طرف رئیسجمهور خدمت مقام معظم رهبری نامهای داده شده است، زیرا میدانید امسال تنها سالی است که ۴۰ درصد درآمدهای صادرات نفت به حساب صندوق توسعه ملی میرود یعنی ما ۵/۱۴ درصد به شرکت ملی نفت میدهیم، ۴۰ درصد به حساب صندوق میرود. به این معنا که از هر ۱۰۰ دلار نفتی که میفروشیم ۵/۴۵ دلار به دولت میرسد.»
میرکاظمی بیان کرد: «امروز اجازهای را از مقام معظم رهبری خواستهایم که اجازه بدهند آن ۲۰درصد را فقط برای دو موضوع استفاده کنیم؛ یکی بحث تملک و دیگری بحث اشتغال یعنی حتی در نامهای که رئیسجمهور تدوین کردهاند به هیچ عنوان بحث جاری قید نشده و اجازهای بابت جاری گرفته نشده است. ایشان با ۱۰ درصد موافقت کردهاند و امیدواریم بانک مرکزی این را تبدیل و واریز کند تا بتوانیم به بحث تملک و اشتغال کمک جدی کنیم.»