با عرض سلام کربن زاده هستم، باردیگر با برنامهای دیگر از سری برنامههای «تنفس کن، نمیر، جایزه بگیر!» در خدمت شما و مخاطبان گرامی هستیم. پیشبینی که برای آسمان پایتخت و استانهای اطراف آن در روزهای آتی داشتهایم آسمانی کاملاً پوشیده از اکسیدهای کربن با احتمال وجود مقادیری اکسیدهای گوگرد بوده است. برنامه را با مطرحکردن یک سؤال از جناب مسئول آقای م. ز شروع میکنیم. جناب مسئول، آقای م. ز شنیدیم که شما و تیم همیشه حاضر در صحنهتان درصدد پیداکردن یک راهحل مرد افکن برای مقابله با آلودگی هوا بودهاید؟ ممکن است کمی درباره ایده اجراییتان برای مخاطبان ما توضیح دهید؟
خب در درجه اول به عزیزان جاندار، نیمه جاندار و بیجانی که مخاطب شما هستند سلامی از اعماق اکسیدهای کربن انباشته در سینهام میکنم. همانطور که همه مستحضر هستید هیچگاه برای پیشگیری از بحران دیر نیست. در همین راستا جلساتی با سازمان «محیطزیست جای دیگریست» تشکیل دادیم، در این جلسات تصمیم گرفته شد برای نجات گونهای از پرندههای کاکایی از آلودگی هوا که سال گذشته به دریاچه غربی تهران مهاجرت کردهاند، پروژهای پیاده کنیم. برنامه بدین صورت است که حدود ۱۰ تن دانه گندم را توسط ۶۰۰ کارگر بهصورت زیگزاگی- توجه کنید زیگزاگی ریختن خیلی مهم است- از حاشیه دریاچه روی زمین ریخته و همین طور مسیر را ادامه میدهیم تا از مرز غربی کشور خارج شویم و بدین صورت پرندههای عزیز گندمها را توک میزنند و مسیر را دنبال میکنند و به کشورهای خوش آب و هوای همسایه مهاجرت میکنند. البته برای بازگشتشان هم یک سورپرایز ویژه برای مردم در نظر گرفتهایم که بگذارید صحبتهای بیشتر درباره این سورپرایز ویژه را بعداً مسئول محترم وزارت اکتشافات خودشان به اطلاعتان برسانند. طی صحبتهای صورتگرفته برای تأمین هزینههای این پروژه بودجهای حدود ۶۰ میلیارد ریال قدیم و با توجه به تورم موجود و تجدید بررسی، ۶۰۰ میلیارد ریال جدید در نظر گرفته شده است.
با تشکر از شما و تیم اجراییتان. خب جناب م. ز برای ساکنان شهرهای آلوده چه دستورالعملهایی را در نظر گرفتهاید و پیشنهاد شما به مردم در این روزهای آلودگی چیست؟
با توجه به گزارشهای اخیر و اظهار نگرانیهای شدیدی که از راهنمایی و رانندگی و شرکتهای مهم خودروسازی کشورمان در رابطه با سوانح رانندگی به ما رسیده است، در حوزه حملونقل هم تدابیری اندیشیدهایم. این روزها ما شاهد تصادفهای رانندگی بدون دلیل و خیلی اتفاقی در سطوح شهرها هستیم. از رانندگان عزیز که در حین رانندگی به دلیل آلودگی هوا دچار ایست تنفسی، قلبی و مغزی میشوند عاجزانه خواهشمندیم یک مقدار هم به فکر شرکتهای عزیز خودروسازی داخلی که با خون و دل این خودروهای ملی را طراحی کردهاند، باشند و با یک سکته ساده باعث تصادف و آسیب به خودرو و سازمانهای بیمهای مرتبط نشوند. اگر به فکر اقتصاد جامعه نیستند حداقل به فکر سهم وراثشان از خودرو باشند. پس لطفاً با دقت سکته کنید واگر خود را در مرز ایست قلبی ناشی از آلودگی هوا دیدید آرامآرام یک گوشهای توقف کنید و باعث ایجاد ترافیک وبه زحمت افتادن مسئولان حملونقل و راهنمایی رانندگی نشوید. سپاس!
سپاس متقابل! آقای م. ز گفته شده که این ذرات pm۲/ ۵ تأثیرات مستقیمی در ایجاد انواع بیماریها در بدن و کاهش طول عمر دارند. چگونه باید با تأثیرات ناشی از تنفس این ذرات مقابله کنیم؟
پیشنهاد ما به مردم عزیز تعجیل در امر خیر است. اگر مردم واقعاً نگران کاهش طول عمر خود هستند پس باید سریعتر ازدواج کنند تا حداقل در سن ۱۸ سالگی اولین فرزندشان را بهدنیا آورده باشند. اگر خوش شانس باشند در سن ۴۰ سالگی میتوانند نوهشان را ببینند و بعد اگر خواستند میتوانند آسوده به خواب ابدی بروند. راهکار دیگر بنده و مشاورانم به مردم، کوچ به مناطق غربی پایتخت است. طبق گزارشهای صورتگرفته سازمان هواشناسی از این مناطق، هوا چند درجهای تمیزتر از سایر مناطق شهر است. به قدری که من به شخصه تضمین میکنم میانگین طول عمر مردم عزیز غربنشین پایتخت ۱۰ روز بیشتر از شهروندان سایر مناطق است. در سالهای گذشته بسیار به ما ایراد گرفته شد که چرا انبوهی از برجهای سر به فلک کشیده را در غربیترین منطقه تهران ساختهاید و جلوی وزش بادهای غربی و ورودشان به مرکز شهر را گرفتهاید. باید به شهروندان عزیزی که در آن روزها حامی ما نبودهاند بگوییم که «جوجه را آخر پاییز میشمارند و دیدید، دی دیرید دیرید دید، که الان کجا هوا تمیزتره؟!»
جناب م. ز برای کودکان، نوجوانان و کهنسالان که این روزها بیش از سایر گروههای سنی در معرض خطر آلودگی هوا هستند چه راهکاری اندیشهاید؟
باید بگم که من همین دیروز به مادر بزرگ عزیزم سر زدم. ایشون از من طلب آمرزش کردند، وصیتنامهشان را هم تنظیم کردیم و در کنار کفنشان گذاشتیم. توصیه بنده این است که برای کهنسالانمان اینگونه کارها را به فردا موکول نکنیم! برای کوچکترها هم قرار بر این منوال شد که فعلاًَ در خانه استراحت کنند و از این پس، فقط روزهایی را که مدارس باز است، به اطلاعشان برسانیم! البته سیاست کاری ما بدین صورت است که شب قبل از تعطیلی اعلام میکنیم که فردا مدارس تعطیل است! برای اینکه یک زمان خدایی نکرده بچهها به بهانه تنفس هوای پاک از شهر خارج نشوند و به مسافرت نروند. بهتر است در خانه درسهایشان را بخوانند تا دچار افت تحصیلی ناشی از تعطیلات نشوند!
خیلی ممنون از نظرات کارشناسانه شما. با توجه به اینکه این روزها درجه آلودگی هوا به ۱۸۰ که به معنای هشدار و تخلیه شهر میباشد رسیده است، برنامهای برای این موضوع ندارید؟
جناب کربنزاده اینچنین حرفها و طرز تفکری از شما که زاده کربن هستید، بعید است. ما اعتقاد داریم که هر آنچه شهروندان را نکشد قویترشان میکند، اگر هم در این مسیر جان باختند حتماً به حد کافی قوی نبودهاند که دیگر از دست ما کاری برنمیآید.
برای ما که آلودگی هوای تهران دیگر امری عادی محسوب میشود. ولی چرا آلودگی هوا همه گیر بوده و بسیاری از استانهای دیگر کشور را نیز شامل شده؟
حقیقتاً قرار بر این نبود که این اتفاق بیفتد و ما برای این موضوع برنامهای نداشتیم. شک ندارم سایر استانها خواستند از پایتخت کشور عقب نمانده باشند، چشم و هم چشمی که خودتان در جریانش هستید. قطعاً اشکال از کمبود فضای سبز، تولید انبوه خودروهای بیکیفیت داخلی، کمبود وسایل نقلیه مناسب و تولید و توزیع بنزین بدون کیفیت هم نیست، چون هیچ یک از این موارد در کشور ما وجود ندارد. به حتم یک کاسهای زیر نیم کاسه است و مشکل از جای دیگری آب میخورد. ما بهزودی این مسئله را پیگیری کرده و برایش تدابیری میاندیشیم.
با سپاس از شما مسئول محترم بابت زحمات بیشائبهتان و با سپاس از مردم عزیز، تا گزارشی دیگر شما را به گور میسپارم! کربنزاده گزارشگر ویژه سلسله هفتههای ملی آلودگی هوا.