تقویم جمهوری اسلامی ایران مشحون ازنامگذاری ایامی است که بیانگر وقایع مهمی اعم از موضوعات اسلامی و ملی و یا اقدامات افراد برجسته این مرز و بوم بوده است همانند نامگذاري روز سیزده رجب سالروز ولادت حضرت امیرالمؤمنین علی علیهالسلام به عنوان روز پدر و میلاد حضرت زهرا سلام الله عليها به عنوان روز مادر.
هدف اساسی از این اقدام، توجه دادن عموم مردم به این مسأله و اهمیت آن میباشد و تلاش میگردد تا با توجه به جايگاه معنوی اميرالمؤمنين علي عليهالسلام و حضرت زهرا سلاماللهعليها، به عنوان والاترين پدر و مادر در تاريخ بشريت، عظمت جايگاه پدر و مادر، به مردم شناسانده شود تا با اداء احترام به آنان، زمینه قدردانی از والدین در میان ملت ایران به ویژه جوانان فراهم آید.
در همین چهارچوب، از سوی نهادهای رسمی، برنامههای زیادی با هدف فرهنگسازی صورت میگیرد و این موضوع، امری متداول در کشورهای جهان بوده و در نظام جمهوری اسلامی ایران نیز برای تحقق آن، سازو کار خاصی تعیین شده است. از مهمترین وقایع تاریخی ملت ایران، دوران هشت سال دفاع جانانهرزمندگان اسلام، به ویژهشهیدان والامقام در مقابل صدام و حامیان آن بوده است.
در این دوران بود که حماسههای بسیاری توسط رزمندگان
اسلامدرعملیاتهای بزرگ، شکل گرفت و ثبت تعدادی ازایام سال به ياد دوران
همیشه جاوید دفاع مقدس ملت ایران، همانند؛نامگذاري روزهاي سوم خرداد به عنوان
روز مقاومت، ولادت امام حسين عليهالسلام به عنوان روز پاسدار، ولادت حضرت اباالفضلالعباس
به عنوان روزجانباز و ولادت امام سجاد عليهالسلام به عنوان روز آزادگان، با هدف
توجه دادن ملت ایران به عظمت این ایام صورت گرفته است. همچنین ثبت روزهای آغاز
عملیاتهای بزرگ نيز،در این راستا صورت گرفته است و این گونه اقدامات، زمینه
ساز برگزاري بسیاری از برنامهها در طول سال گردیده است. آنچه که بدیهی است، از
میان خیل رزمندگان و ایثارگران دوران دفاع مقدس که با حضور خود در عرصههای نبرد،
بالاترین سهم را در آفرینش یکی از زیباترین مظاهر عشق به خداوند و محبت اهل
بیت عليهمالسلام، یعنی دوران دفاع مقدس را داشتهاند، نام مبارک شهیدان والامقام،
عليالخصوص، شهیدان گمنام، از جایگاه خاصی برخوردار میباشد و همواره ذکر نام آنان،
با عطر و بوی خاصی همراه بوده است. هرچند که به ظاهر، نامهای مبارک این دسته از
شهیدان والامقام،به دلیل از بین رفتن مدارک هویتیشان مانند کارت شناسائی
و پلاک، از دیدگان ملت ایران مخفی مانده است اما حسب فرمایش حضرت امام خمینی
(ره) و مقام معظم رهبری، حقیقت آن است که این دسته از شهدا، به دلائل معنوی
که فهم ما از درک آن عاجز است، با ملاكهاي ظاهري، گمنام تلقي ميشوند.
هماینک، شاهد آن هستيم كه هر ازچند گاهی، کشورمان، به قدوم نورانی آنان مزین شده و ابدان مطهر شهیدان گمنام، با حضور در شهرهاي مختلف كشور، خاک ایران را به وجود نورانی خود متبرک مینمایند. برهمین اساس مقام معظم رهبری در خصوص این حقیقت والا میفرمایند :" پیکر مطهر و معظم شهیدان، هر جا آرام گیرد یاد مبارک و آرامبخش و بهجتانگیز خود را در فضا میپراکند و صفا و معنویت میآفریند ١١مهر١٣٨٩".
بی شک، حضور این ابدان مطهر و نورانی، ظرفیتهای زیادی را برای ملت ایران در کسب فضائل معنوی و توجه به خداوند، به وجود آورده و بر همین اساس، ضروریست برای آشنائی ملت ایران، به ویژه جوانان در این خصوص،برنامهریزی نمود. آنچه که مورد تأکید است، هماکنون برنامهها و کنگرههای متعددی در بزرگداشت یاد و نام شهیدان به ویژه سرداران و دیگر شهداء در سطوح ملی، استانی و شهرستانی،از سوی مسؤولان امر، برگزار میگردد و بسیاری از خانوادههای معظم شهیدان، به ابتکار خود، برنامههائی برای بزرگداشت یاد شهیدانشان، برگزار مینمایند که در جای خود، قابل تقدیر استو قطعاً اینگونه اقدامات، مشمول فرمایش مقام معظم رهبری که میفرمایند: "فضلیت زنده نگهداشتن یاد شهداء، کمتر از شهادت نیست."، خواهد بود.
اما در این میان، توجه به شهیدان والامقام گمنام، شرایط دیگری دارد و متأسفانه، عموماً متأثر از دیگر برنامهها ميباشد و کمتر به شکل مستقل، برای آنان برنامههائی برگزار شده است. يادوارهها و بزرگداشتها، عموماً باعناوین شهدای شاخص برگزار شده و در حاشيهي آن، نام شهدای گمنام برده میشود، لذا شهدای گمنام به دليل اينكه متولی خاصی ندارند، مورد بیتوجهی قرار گرفته و آنچنان شایسته بزرگداشت آنان است، مورد توجه قرار نميگيرند. بر همین اساس لازم است تا از سوی ملت شریف ایران، تمهیدات لازم برای زمینه سازی جهت بزرگداشت یاد و نام شهیدان والامقام گمنام، به شکل ملی و اختصاصی بوجود آید و بی شک این اقدام موجب جلب رحمت الهی و زمینه ساز احیاء ارزشهای دفاع مقدس در میان ملت ایران خواهد گردید. تاکنون درخصوص مقام والاي شهدای گمنام، مطالب وشواهد زیادی مطرح شده است که بیانگر اشراف آنان بر ما و نيز، مقامات معنوی آنان میباشد.
شناسائی تعدادی از این شهیدان، که با هدایت خودشان، صورت گرفته است،بخشی از این شواهد و قرائن میباشد. در این میان، فرمایش حضرت امام خمینی ره که در وصف شهیدان گمنام میفرمایند: "سلام بر این پارههای تن ملت، که همدمی جز نسیم صحرا و زائری به غیر ازمادرشان فاطمه الزهرا (سلام الله علیها) ندارند"، بیانگرمقام والای شهداي گمنام ميباشد که عقل بشر، از درک آن عاجز است. در این فرمایش گهربار حضرت امام (ره)، نکاتی قابل تأمل به چشم میخورد؛ از جمله انتساب جايگاه فرزندی براي شهیدان گمنام نسبت به صدیقه کبری حضرت فاطمه الزهرا (سلام الله علیها) و زیارت این شهیدان توسط آن حضرتميباشد که این موضوع، نقشی زیباازعظمت مقام این شهیدان را در اذهان به تصویر ميكشد.
از آنجا که همواره میان مادر و فرزند، سنخیت و اشتراکاتی وجود دارد که موجب علقه و توجه طرفین به یکدیگرمیگردد، پس در این میان میتوان گفتگمنامی، به ويژه گمنامي محل دفن، وجه مشترک میان وجود مبارک حضرت زهراي مرضیه سلاماللهعليها، با شهیدان گمنام است که بنا به فرمایش حضرت امام، موجب گردیده تا این ابدان مطهر، مورد زیارت آن بانوی یگانه عالم هستی قرار گیرند.
بر اين اساس و طبق بيان زيباي حضرت امام خميني ره، میتوان گفت ایام فاطمیه و شهادت حضرت زهرا ( سلام الله علیها) به عنوان مادر شهیدان گمنام، میتواند روز مناسبی برای نامگذاری "روز ملی بزرگداشت شهدای گمنام" قرار گیرد و در این روز مقدس، حرمهای مطهر شهیدان گمنام، میتواند بهترين جایگاه، برای برپائیروضه حضرت زهرا (سلام الله علیها) باشد و در کنار ابدان پاک و مطهرشان،به یاد مادر مظلومهشان عزاداری نمود. قطعاً احیاء نام تمامي شهیدان، به ويژه شهيدان گمنام، در گرو بزرگداشت یاد مادرشان حضرت زهرا خواهد بود. بر همین اساس پیشنهاد میگردد تا نهادهای ذیربط، موضوع ثبت روز شهادت حضرت زهرا سلاماللهعليها، به عنوان"روز ملی بزرگداشت شهدای گمنام" را در دستور كار خود قرار دهند تا انشاءالله به زودي، شاهد برپائی مجالس روضهخواني و سوگواري حضرت زهرا (سلام الله علیها) در جوار مزار شهیدان گمنام در سراسر کشور باشيم و به تبع آن، پيوند ناگسستني ميان فرهنگ اهل بيت عليهمالسلام با فرهنگ دفاع مقدس، به عنوان يكي از ماندگارترين رازهاي دفاع مقدس، به منصهي ظهور برسد انشاء الله.