
يك منبع ديپلمات روسي در واشنگتن به الميادين گفت كه در صورت حمله ائتلاف به سوريه، به دمشق تجهيزات نظامي ميدهيم.
اين هشدار در شرايطي از كرملين صادر ميشود كه در چند روز گذشته ائتلاف غربي-عربي در برخي حملات زير ساختهاي سوريه را هدف قرار داده است همچنين در برخي موارد كه انتظار مقابله با داعش ميرود، اقدامي صورت نگرفته است و همزمان كشورهايي چون تركيه هم مدام به تبليغات خود براي منطقه پرواز ممنوع بر فراز سوريه ادامه ميدهند و صحبتها براي تشكيل نيروي زميني با محوريت كشورهاي عربي براي ورود زميني به سوريه وجود دارد.
روزنامه الوطن سوريه در تحليل اقدامات ائتلاف بينالمللي عليه گروهك داعش نوشت: نقشه گروهك تكفيري داعش در حمله به عين العرب در سايه همراهي تركيه با گروههاي تروريستي و حملات بيتأثير اين ائتلاف به مراكز تجمع اين تروريستها نشان ميدهد كه دولت امريكا طرح منطقه حائل را پذيرفته و از اين مسئله كه تروريستها را در خاك سوريه نگه دارد تا از مرزهاي تركيه در برابر جداييطلبان كرد حمايت كند، ابراز تمايل كرده است.
حزب «عدالت و توسعه» تركيه به امريكا پيشنهاد داده كه شرط آنكارا براي مشاركت در «ائتلاف بينالمللي عليه داعش» ايجاد منطقه حائل در مرزهاي جنوبي اين كشور است. به گزارش اين روزنامه، «رجب طيب اردوغان» رئيسجمهور تركيه با همتاي امريكايي خود «باراك اوباما» مذاكره ميكند تا وي را قانع كند كه ايجاد منطقه حائل در نوار مرزي جنوبي خود در مقابل شركت آنكارا در ائتلاف بينالمللي راضي كند، مفيد است.
بنا بر اين گزارش، راهبرد مبهم امريكا عليه گروهك تروريستي داعش كم كم نشان ميدهد كه دولت امريكا تحت تأثير كمكهاي مالي است كه حاكمان آل سعود براي طولاني كردن زمان جنگ در سوريه به امريكا اعطا ميكند تا به زعم خود بتوانند در رخدادهاي سوريه نقش مؤثري داشته باشند. درستي اين تحليل هنگامي آشكارتر ميشود كه به اظهارات وزير امور خارجه عربستان توجه كنيم كه گفته است جنگ عليه افراطگرايان در خاورميانه سالها طول ميكشد.
شاهزاده سعود الفيصل كه در نشست سالانه مجمع عمومي سازمان ملل سخنراني نكرد اما متن سخنان وي در رسانهها منتشر شد، تأكيد كرد: جنگ با ترور نيازمند كار جدي و مداوم است كه ممكن است سالها زمان ببرد و نبايد در صورت پيروزيهاي نسبي عليه سازمانهاي محدود متوقف شود. ما بايد به كارمان تا زمان نابودي تمام سازمانهاي تروريستي در هر جايي ادامه دهيم. وزير امور خارجه عربستان كه كشورش يكي از پنج كشور عربي است كه در كنار امريكا در حملات هوايي عليه اهداف داعش در سوريه شركت كرده است، گفت: هر راه حلي براي حل درگيري سهساله سوريه نبايد شامل حضور بشار اسد شود.
سعود الفيصل همچنين تأكيد كرد: رياض همواره از مخالفان «ميانهرو» سوري حمايت ميكند و همچنان به حمايت خود از مخالفان و مقابله با گروههاي تروريستي در سوريه ادامه ميدهد. از سوي ديگر «سوزان رايس»، مشاور امنيت ملي باراك اوباما، رئيسجمهوري امريكا در ديدار با هيئتي از مخالفان سوريه به رياست «هادي البحره»، رئيس ائتلاف مخالفان با بيان اينكه حملات هوايي جنگندههاي امريكايي در سوريه مواضع گروه داعش را هدف قرار ميدهد، بار ديگر بر پايبندي واشنگتن بر حمايت از مخالفان ميانهرو سوري تأكيد كرد.
وي مدعي شد كه حمايت از مخالفان سوري اهداف واشنگتن را براي توقف اقدامات داعش و تقويت روند انتقالي در سوريه محقق ميسازد. سوزان رايس همسو با مقامات عربستاني مدعي شد بشار اسد، رئيسجمهور سوريه مشروعيت خود را از دست داده است. اظهارات فيصل در باره عدم مشروعيت بشار اسد و تأييد اين موضع از سوي امريكا در حالي است كه در سوريه، در زمان جنگ، انتخابات رياست جمهوري با مشاركت بيش از 60 درصد مردم برگزار شد و بشار اسد توانست آراي 88 درصد از رأي دهندگان را براي رياست جمهوري خود كسب كند اما در عربستان تا به حال هيچ نوع انتخاباتي صورت نگرفته و عملا نظام سياسي اين كشور پادشاهي مطلقه است.
سعود الفيصل همچنين باز هم به حضور نيروهاي حزبالله در سوريه اشاره كرد و گفت: با وجود حضور نيروهاي خارجي در خاك سوريه نميتوان به توافق براي حل مسالمتآميز بحران در اين كشور رسيد. اين در حالي است كه امروزه نقش عربستان، قطر و ساير كشورهاي عربي و وجود اتباع كشورهاي اروپايي و امريكايي در شكلگيري و حمايت از گروههاي تروريستي داعش و جبهه النصره و ارتش آزاد از سوي كارشناسان غربي مورد اذعان است.
لشكركشي از عراق به سوريه مدتي است كه جريان رسانهاي در غرب و ميان برخي سياستمداران به اصطلاح مخالف جنگ در عراق به راه افتاده است كه نبايد غرب وارد جنگ زميني بشود و چون حمله هوايي اثر گذار نيست پس بايد كشورهاي عربي به صحنه سوريه و عراق ورود زميني كنند. گفته ميشود واشنگتن همچنين بنا دارد 5 هزار شورشي سوري را آموزش بدهد و براي مقابله با داعش تجهيز كند. اگرچه ژنرال «مارتين دمپسي» افسر ارشد نظامي ايالات متحده پيش اين گفته بود براي بازگرداندن «منطقه از دست رفته» در سوريه به 12 تا 15 هزار نيرو نياز خواهد بود.
در چنين شرايطي معاون نخستوزير سابق انگليس با انتقاد از تصميم پارلمان كشورش براي اقدام نظامي در خاورميانه گفت: انگليس بايد از درگيري منطقهاي داعش دور بماند.
جان پريسكات، كه از 1997 تا 2007 معاون بلر بود، در ساندي ميرور نوشت: ديويد كامرون ميگويد ما نبايد به خاطر آنچه كه 11 سال پيش رخ داده، بترسيم. اما اين بار نيز ما از سوي امريكا هدايت شديم. اين جنگ ما يا آنها نيست. بنابراين بار ديگر به اينجا رسيدهايم. پارلمان از اقدام نظامي انگليس در خاورميانه حمايت كرد و بمبارانها به زودي آغاز ميشود. اين بار دشمن طالبان و يا صدام نيست. جديدترين تهديد براي انگليس گروه داعش است. اين مناقشه مذهبي منطقهاي است كه بايد به عهده كشورهاي عربي بگذاريم. بمباران هرگز اثرگذار نيست. روز جمعه مجلس عوام پارلمان انگليس با 524 رأي موافق در برابر 43 رأي مخالف به حملات هوايي انگليس در عراق رأي مثبت داد. كارشناسان منطقهاي بر اين باورند كه كشورهاي غربي براي جلوگيري از هر گونه تحريك روسيه به تجهيز بيشتر دولت سوريه با نيروي زميني غير غربي يعني عربي وارد صحنه سوريه شوند تا مدعي شوند كه اين جنگ عربي – عربي بوده است در چنين شرايطي نتايج يك نظر سنجي نشان ميدهد كه بيش از 72 درصد امريكاييها بر اين باورند كه امريكا در نهايت از نيروهاي زميني خود براي مقابله با شبه نظاميان داعش در عراق و سوريه استفاده خواهد كرد. در واقع پروژه ورود زميني امريكا به سوريه در عراق كليد خورده است.
«جاسم محمد حسن العطيه»، معاون اول رئيس استانداري صلاح الدين از حضور دهها مشاور نظامي امريكايي در پايگاه اسبايكر خبر داد و افشا كرد كه ظرف روزهاي آينده قرار است 13هزار نظامي امريكايي به همراه تجهيزات نظامي و سلاحهايشان به اين پايگاه برسند.
روسيه آماده تحويل اس300 به سوريهيك مقام روس كه نخواسته نامش فاش شود در نيويورك به الميادين خبر داده كه مسكو در صورت هدف قرار داده شدن ارتش سوريه توسط ائتلاف تحت رهبري امريكا در حملات به مواضع داعش در سوريه، به دمشق هواپيماها و بالگردهاي جديد خواهد داد و ارتش سوريه را به سامانههاي ضد موشكي از جمله اس- 300 مسلح ميكند. اين منبع آگاه تأكيد كرده كه روسيه در عمليات نظامي در سوريه دخالت نخواهد كرد اما حضور نظامي خود را در مديترانه تقويت ميكند. اين منبع روسيهاي خبر داده كه مسكو به تركيه توصيه كرده كه در سوريه اقدام نظامي انجام ندهد.
بازپسگيري سد نزديك مرز ايران نيروهاي امنيتي عراق در ادامه عمليات نظامي خود عليه داعش موفق شدند سدي در نزديكي مرز ايران را از آنها بازپس بگيرند.
درحالي كه درگيري بين داعش و نيروهاي دولت عراق در نزديكي مقداديه در استان دياله طي روزهاي گذشته شدت يافته است داعش مكررا تلاش كرده تا كنترل سدها را در نواحي مختلف عراق در اختيار بگيرد. شبكه اسكاي نيوز عربي گزارش داد كه ارتش عراق با حمايت نيروهاي داوطلب مردمي پس از درگيريهايي با اعضاي داعش كه چند روز به طول انجاميد و دهها كشته برجاي گذاشت توانست سد مقداديه در استان ديالي را تحت كنترل خود درآورد. يكي از افسران ارتش اعلام كرد كه ارتش عراق كاملاً اين سد را تحت كنترل خود درآورده است و درگيريهايي كه در اطراف شهر مقداديه رخ داد به هلاكت چندين تروريست تندرو انجاميد. در اين عمليات شاخه نظامي سازمان بدر و گروههاي اهلالحق و سرايا السلام وابسته به جريان صدر مشاركت داشتند.