جوان آنلاين: بحران اوکراين و سوريه به رغم
تفاوت هاي زيادي که از لحاظ ماهيت با يکديگر دارند، داراي شباهت هايي نيز هستند.
وجه تشابه اين بحران ها بيشتر به ناکامي غرب مرتبط مي شود. زيرا اين بحران ها که با
حمايت و دخالت مستقيم آمريکا شروع شدند، پس از مدتي با شکست واشنگتن ادامه يافتند.
خطاهاي راهبردي
در سوريه، آمريکايي ها تصور مي کردند که با برکناري «بشار اسد» از قدرت، بازوهاي جمهوري اسلامي ايران را قطع خواهند کرد و حاکم بلامنازع خاورميانه خواهند شد. با اين حال گذر زمان و تحولات صورت گرفته نشان داد که امريکايي ها در سوريه با شکست مواجه شدند.
در اوکراين نيز آمريکايي ها گمان می کردند که اگر دولت «ويكتور یانوکویچ» سرنگون شود، به جای آن دولت هوادار غرب بر سر کار می آید که در مرحله اول به اتحادیه اروپا می پیوندد و در مراحل بعدی به پیمان نظامی ناتو خواهد پیوست.
اما واقیعت این است که بازیاي که روسیه در این بحران انجام داد کاملا ورق را به نفع روس ها بازگرداند و امريکا را در تنگناي استراتژيک قرار داد. در نتيجه آمریکا و ساير کشور های غربی، در بحران سوريه و اوکراين دچار یک اشتباه محاسباتی شدند و این اشتباه به قیمت گزافی برایشان تمام شده است.
به نحوي که خطاهاي استراتژيک آمريکا در بحران هاي سوريه و اوکراين، باعث افول هژموني ايالات متحده آمريکا در نظام بين الملل شده است.
استانداردهاي دوگانه
به رغم آنکه خطاهاي راهبردي آمريکا و متحدان اروپايي اش در قبال سوريه و اکراين کامل مبرهن شده و آنها ناگزير به پرداخت هزينه هاي زيادي شده اند، با اين حال آنها نه تنها همچنان بر تداوم سياست هاي اشتباه خود تاکيد مي ورزند، بلکه با اعمال استانداردهاي دوگانه، همراهي افکار عمومي جهان را نيز از دست مي دهند.
نمونه بارز اين مدعا را مي توان در مسئله برگزاري انتخابات رياست جمهوري در سوريه و اوکراين مشاهده نمود.
اصرار روسيه بر تعويق انتخابات 25 ماه می ریاست جمهوری اوکراین در حالي صورت مي گيرد که نمایندگان رسمی آمريكا و اروپا تا کنون مخالفت خود را با این پیشنهاد ابراز کرده و تأکید نموده اند که انتخابات میتواند اوضاع اوکراین را با ثبات بکند. نکته جالب توجه آن است که واشنگتن در حالي از يک سو بر برگزاری انتخابات در اوکراین در شرایط بی ثباتی داخلی تأکید مي کند که از سوي ديگر مخالف برگزاری انتخابات ریاست جمهوری سوریه در شرایط تقريبا مشابه است.
همچنين در شرايطي که دولت قانوني سوريه بر مبارزه با تروريسم تاکيد مي کند و حضور گروه هاي تروريستي در اين کشور از سوي خود آمريکايي ها و اروپايي ها نيز پذيرفته شده است، با اين حال دولت اسد متهم به حمله به مردم بي دفاع و آزادي خواه مي شود!
اين در حاليست که شمار فزاینده تلفات در مناقشه داخلی اوکراين، نه تنها باعث کاهش حمایت غرب از کییف نشده است، بلکه تمام کشورهاي غربي در این زمینه به حمايت فعال و تجهيز نيروهاي نظامي کي يف نيز روي آورده اند.
مسائل فوق نشان مي دهند که آمریکا استاندارد دوگانه اي را در قبال کشورهاي جهان دنبال مي کند. استانداردي که پيشتر در مورد قيام شيعيان بحرين و سکوت مقامات غربي در قبال سرکوب هاي نظام آل خليفه نيز اعمال شده بود.