کد خبر: 1286365
تاریخ انتشار: ۱۵ اسفند ۱۴۰۳ - ۲۱:۵۵
در حالی بدهی واردکننده چای دبش به شبکه بانکی به ۱۵.۵ هزار میلیارد تومان رسیده است که بانک‌ها برای بدهی بسیار پایین‌تر تولیدکنندگان کارخانه آنها را تملک می‌کنند.

جوان آنلاین: رقم بدهی متهم اصلی پرونده چای دبش، اکبر رحیمی‌درآباد، به شبکه بانکی ۱۵.۵ هزار میلیارد تومان اعلام شد. رقمی که با آن می‌توان به حدود ۲۴ هزار متقاضی نهضت ملی مسکن، وام ۶۵۰ میلیون تومانی پرداخت کرد. 

به گزارش فارس، «ابربدهکاران بانکی» عنوانی است که به این نوع بدهکاران بانکی اطلاق می‌شود و در سال‌های اخیر بیشتر این عنوان شنیده می‌شود. محمد رستمی صفا، عباس ایروانی و رسول دانیال‌زاده از جمله ابربدهکاران بانکی بودند که در جریان مناظره ریاست‌جمهوری سال ۱۴۰۰، اسامی آنها در رسانه‌ها مطرح شد و قوه قضاییه نیز از رسیدگی به پرونده آنها خبر داد. 

به گفته سخنگوی سابق قوه قضاییه، در پرونده‌های ابربدهکاران بانکی نه‌تنها سیستم بانکی مدعی نبوده، بلکه در برخی موارد مانع‌تراشی نیز کرده است. دلایل متعددی برای ایجاد پدیده ابربدهکاران بانکی وجود دارد؛ از همراهی بانک‌ها با افراد صاحب‌نفوذ و دارای قدرت مالی تا عدم شفافیت و نظارت کافی بر پرداخت تسهیلات به افراد خاص.

 کل تسهیلاتی که متهم ردیف اول پرونده چای دبش از شبکه بانکی دریافت کرده، ۳۳ هزار میلیارد تومان است. پرداخت این میزان تسهیلات به یک واردکننده در حالی صورت گرفته که بسیاری از تولیدکنندگان برای دریافت تسهیلات جهت توسعه واحد‌های تولیدی خود، ماه‌ها پشت در بانک‌ها معطل می‌مانند.

تولید ابربدهکار بانکی با ساختار غیرشفاف

مجید کریمی، رئیس مرکز تسهیل تأمین مالی تولید وزارت امور اقتصاد و دارایی، می‌گوید که مسئله این است که برخی ابربدهکاران بانکی، با برنامه وارد شده‌اند یعنی از ابتدا همین قصد را داشتند که وام بگیرند و پس ندهند. با وجود این خیلی از ابربدهکاران به راحتی به تسهیلات دسترسی پیدا کرده‌اند و در اغلب موارد مدیران بانکی هیچ یک از سختگیری‌های معمول را برای آنها نداشته‌اند.

 به گفته عبدالوهاب سهل آبادی، رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت ایران، واحد‌های کوچک که تنها به چند میلیارد تومان برای سرمایه در گردش یا راه‌اندازی نیاز دارند به سختی به این تسهیلات می‌رسند ولی واحد‌های سفارشی هزاران میلیارد تومان تسهیلات دریافت می‌کنند. کارشناسان معتقدند عدم شفافیت و رانت گسترده باعث شکل‌گیری ابربدهکاران بانکی می‌شود.

علی مروی اقتصاددان می‌گوید که برای مبارزه با پدیده ابربدهکاران بانکی بازی وام دادن برای وام‌های معوق باید تمام شود، چون در این بازی بدهکار هیچ انگیزه‌ای برای بازپرداخت وام خود نخواهد داشت. او می‌گوید که مقابل ابربدهکاران بانکی نیاز به یک ابر قدرت است، ابرقدرتی که باعث ترس بدهکاران بشود. زمانی که یک دولت و یا بانک مرکزی ضعیف وجود داشته باشد ابربدهکاران سواره خواهند بود.

باید توجه داشت که صرفا استفاده از ابزار‌های اقتصادی جوابگو نخواهد بود و ما باید یک ابرقدرتی داشته باشیم تا بتوان معوقات را آزاد کرد.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار