کد خبر: 1272156
تاریخ انتشار: ۰۳ دی ۱۴۰۳ - ۰۶:۰۰

جوان آنلاین: بر اساس قانون مدنی، وقوع عقد نکاح میان زن و مرد، آنها را به زوجیت یکدیگر درمی‌آورد. همچنین وقوع این عقد، حقوقی را برای آنها و تکالیف مختلفی را بر عهده آنان ایجاد می‌کند. یکی از مهم‌ترین این تکالیف که در قانون مدنی به آن توجه ویژه شده، تکلیف زن به زندگی زیر یک سقف با مرد است. 
گاهی بنا به دلایل مختلف، زنان اقدام به ترک کردن منزل همسر خود می‌کنند و به همین دلیل، امکان ایفای وظایف زناشویی از بین خواهد رفت. ترک منزل از سوی زن، در صورتی که با عذر موجهی نظیر اعتیاد مرد، بددهنی مرد، نداشتن امنیت جانی زن و مواردی نظیر اینها نباشد، زن را با حکم قانونی خروج زوجه بدون اجازه شوهر که در قانون آمده، مواجه خواهد کرد. 
بر اساس قانون مدنی، زن مکلف است در مقابل شوهر از وی تمکین کند، البته به علت ارتباط تمکین با نفقه، در قبال تمکین از شوهر، زن استحقاق دریافت نفقه را دارد، بنابراین پرداخت نفقه از تکالیف مرد است. تمکین به دو صورت عام و خاص است. تمکین عام از شوهر، به معنای آن است که زن باید در امور کلی زندگی خانوادگی از شوهر خود تبعیت کند و تمکین خاص نیز ناظر بر روابط زناشویی میان زوجین است. 
با تعریف ارائه شده از تمکین عام و خاص، یکی از مهم‌ترین مصادیق تمکین زن از شوهر را می‌توان تحت عنوان لزوم سکونت زن، در محل اقامت زوج دانست. بر این اساس، اصولاً زن باید در همان منزلی که شوهر تدارک دیده است، سکونت کند و بدون اجازه و رضایت وی یا بدون عذر موجه، اقدام به ترک منزل نکند. درغیر این صورت با حکم قانونی خروج زوجه بدون اجازه شوهر و حکم فرار زن شوهردار در قانون مواجه خواهد شد. 
در مواردی که زن بدون توجه به وظیفه قانونی خود و بدون اینکه یکی از موارد موجه عدم‌تمکین زن وجود داشته باشد، اقدام به ترک منزل و سکونت در محلی غیر از محل اقامت شوهرش کند، می‌توان از ترک منزل از سوی زن سخن گفت. در قانون، حکم قانونی خروج زوجه بدون اجازه شوهر بیان شده است. حکم فرار زن شوهردار، شامل مواردی نظیر عدم‌تعلق نفقه به او است. اولین و مهم‌ترین عواقب ترک خانه از سوی زن آن است که به سبب اتفاق افتادن عدم‌تمکین از سوی زن، حق مطالبه نفقه از سوی زن از بین می‌رود و مرد دیگر الزامی بابت پرداخت نفقه به زوجه نخواهد داشت، البته این در صورتی است که ترک خانه از سوی زوجه توسط زوج به اثبات برسد. 
دومین پیامد و عواقبی که ترک کردن منزل از سوی زن برای او به همراه می‌آورد، عدم‌اجرای شرط تنصیف اموال هنگامی است که مرد اقدام به طلاق می‌کند. چنانچه ترک منزل از سوی زن، به اثبات رسیده باشد و حکم نشوز زن، صادر شده باشد، هنگام طلاق، مرد دیگر ملزم به اجرای شرط تنصیف اموال که در عقد نامه آمده است، نخواهد بود. 
سومین پیامد از پیامد‌های قانونی ترک منزل از سوی زن، در خصوص امکان ازدواج مجدد مرد است. به این معنا که اگر ترک خانه از سوی زوجه که مصداق بارزی از عدم‌تمکین محسوب می‌شود، در دادگاه به اثبات برسد، مرد می‌تواند به دلیل عسر و حرج ناشی از تجرد، در دادگاه، دادخواست اجازه ازدواج مجدد ارائه کند. در این صورت، دادگاه ممکن است اجازه ازدواج مجدد بدهد و با این حکم، مرد می‌تواند نسبت به ازدواج مجدد اقدام کند. 
نکته مهم و قابل توجه این است که ترک منزل از سوی زن، حکم جزایی به همراه نخواهد داشت، به این معنا که ترک منزل از سوی زن، جرم نیست و زن را نمی‌توان به جرم ترک کردن منزل، تحت تعقیب کیفری قرار داد. باید توجه داشت، هیچ زنی را نمی‌توان به زور و حتی با رأی دادگاه، به اجبار ملزم به تمکین کرد. 
اگرچه در قانون، حکم قانونی خروج زوجه بدون اجازه شوهر بیان شده است و ترک منزل از سوی زن آثار حقوقی همچون نشوز زوجه و به تبع آن، محرومیت از دریافت نفقه را به وجود می‌آورد و به مرد اجازه ازدواج مجدد می‌دهد، اما مرد نمی‌تواند زن را به جرم ترک کردن منزل مجازات کند یا او را به زور به زندگی مشترک بازگرداند.

برچسب ها: قانون ، عقد ، حقوق
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار