جوان آنلاین: به نظر میرسد، نگاه تلآویو نسبت به تحولات سوریه از یک فرصت به یک تهدید درحال تغییر است، اگرچه برخی منافع این رژیم همچنان در گرو پیروزیهای گروههای تروریستی مسلح در محورهای سوریه و لبنان و عراق و دور کردن خطر ایران از این رژیم است.
به گزارش فارس، به همین دلیل در کنار مشغول بودن این رژیم به جنگ نسلکشیاش در جبهه غزه و تلاش برای کسب دستاوردهایی از آتشبس در جبهه لبنان، نیم نگاهی نیز به تحولات جاری در سوریه و ارزیابی حداقلی و حداکثری تأثیر این تحولات بر این رژیم دارد، به ویژه آنکه اکنون سوریه به میدان حضور همه متحدینش تبدیل شده تا از آن حمایت کنند، موضوعی که نگرانیهایی را برای تلآویو ایجاد کرده، چون این حضور در دل خود سناریو و فرضیههای بسیاری دارد که منافع امنیتی اسرائیل را تهدید میکند.
درباره «روسیه» و حمایت مسکو از سوریه، اگرچه این حضور حتی در قالب حداکثری آن، تهدیدی برای رژیم صهیونیستی تشکیل نخواهد داد، اما سناریوهای ورود ایران و متحدینش به سوریه برای اسرائیل نگرانکننده است، به ویژه اگر ارتش سوریه با کمبود تجهیزات و تسلیحات مواجه شود و این امر مستلزم آن شود که تهران این نیازها را تأمین کند. در این صورت این بهترین باب برای حزبالله لبنان خواهد بود تا قدرت نظامی خود را به سرعت ترمیم کند و این توانمندیها را بالا ببرد و این برای اسرائیل که به هر ترتیبی متوسل میشود تا مانع بازیابی قدرت نظامی حزبالله است، به معنای بر باد رفتن همه تلاشهاست.
به همین دلیل برخلاف روز اول تحولات سوریه که تلآویو به این تحولات نگاهی خوشبینانه داشت و از آنها استقبال کرد، در روزهای بعد این نگاه تغییر کرد و نوعی شک و تردید و نگرانی بر آن حاکم شد، طوری که اکنون تلآویو بسیار محتاطانه به این تحولات نگاه و از بالا بردن سقف توقعاتش از پیامدهای این تحولات به شدت اجتناب میکند. اکنون این نگرانی در اسرائیل وجود دارد که میدان سوریه به کانون توجه ایران و حزبالله تبدیل شود و تهران بخواهد، نگرانیهای خود را از طریق ارسال نیرو و تجهیزات نظامی و تسلیحات از عراق به سوریه رفع کند که این برای اسرائیل به معنای پر شدن مجدد انبارهای تسلیحاتی حزبالله و رفع کمبودها و کاستیهای حزب خواهد بود.
نگرانیهای اسرائیل در این سناریو تنها به بعد نظامی و تسلیحاتی محدود نمیشود، بلکه ابعاد غیرنظامی از جمله کمک به بازسازی ویرانههای ناشی از جنگ به ویژه در منطقه ضاحیه و جنوب لبنان را نیز شامل میشود. این باعث شده نتانیاهو ظرف روزهای اخیر دو مرتبه به صورت متوالی نشست فوق العادهای برای کابینه رژیم صهیونیستی برگزار کند تا در آنها آخرین تحولات جاری در سوریه و سناریوهای پیشرو را بررسی کنند.
یکی از سناریوهای مطرح در روزهای اخیر رسانههای عبری که از آن به عنوان سناریو ارحج یاد شده، تغییر اوضاع میدانی به سود ارتش سوریه و متحدین دمشق است. این سناریو، ارتش سوریه متحدین دمشق را ملزم میکند که حضور خود را در سوریه افزایش و گسترش دهند و این چیزی نیست که خواست تلآویو باشد، چراکه تهدیدی برای اسرائیل به شمار میآیند. در مقابل این سناریو، سناریوی شکست کامل دمشق و متحدین سوریه مطرح است. به موجب این سناریو، گروههای تروریستی مسلح گستره نفوذ خود را به سمت مرکز و جنوب سوریه افزایش خواهند داد و در این صورت اسرائیل باید از هم اکنون برای مهار تهدیدات ناشی از هرج و مرج فروپاشی اوضاع در سوریه و چه دولت در دمشق به ویژه در جنوب این کشور آماده کند که منطقه جغرافیایی بسیار مهم و راهبردی برای اسرائیل به شمار میآید.
به همین منظور رویکرد توصیه شده به تلآویو در این مرحله سکوت و عدم اظهار نظر در قبال تحولات جاری در سوریه و پایین آوردن سقف توقعات به حداقل و سپردن رشته امور به آمریکاست که تفاوت چندانی بین منافع خود و اسرائیل قائل نمیشود و مهمترین و تأثیرگذارترین بازیگر در میان گروههای تروریستی مسلح است.
در این رویکرد اسرائیل در این مرحله باید تنها ناظر بر تحولات سوریه باشد و به ارزیابی فرضیهها و سناریوها و آمادگی برای مقابله با آنها یا همگام شدن با آنها بپردازد. البته که اسرائیل توجهی به این رویکرد نخواهد داشت، چون شرایط کنونی حاکم بر سوریه شباهت بسیاری به وضعیت سوریه در دوره اول جنگ این کشور دارد که در خلال آن اسرائیل به گفته «موشه یعلون»، وزیر وقت امنیت داخلی این رژیم در پوشش «تأمین شیرخشک کودکان و پوشش آوارگان» سلاح و گلوله برای گروههای تروریستی و مسلح میفرستاد و از آنها حمایت میکرد.
سناریوهای پیش روی اسرائیل در سوریه هرچه باشد، سناریوی مداخله مستقیم این رژیم در این دور از تحولات به شدت مطرح است و انتظار میرود، این دخالت فراتر دور قبل باشد. اگر تلآویو تاکنون رویکرد سکوت را پیش گرفته، در انتظار شرایط جدید و روشن شدن وضعیت گروههای مسلح از جمله پیروزیها و دستاوردهای آنها و میزان تهدیدی است که آنها برای این رژیم خواهند داشت.
در شرایط جدید اگر گروههای تروریستی شمال سوریه کوچکترین تهدیدی برای اسرائیل ایجاد کنند، با مقابله گروههای تروریستی مورد حمایت اسرائیل در جنوب مواجه خواهند شد، یعنی سناریو مورد خواست و انتظار اسرائیل. در حال حاضر هیچ نشانهای از چنین سناریویی در سوریه دیده نمیشود، حتی اگر این سناریو مناسبترین سناریو برای اسرائیل باشد که به واسطه آن اهداف خود را در سوریه محقق کند. اما تا زمان رسیدن موعد پیادهسازی این سناریو اسرئیل باید با نگرانی تحولات جاری در میدان سوریه دنبال کنند و در انتظار واکنش متحدین دمشق باشد که بیتردید از کنار این تحولات به سادگی نخواهند گذشت.