جوان آنلاین: تخلف در ثبتنام دانشگاه؛ این ماجرایی است که برخی از دانشجویان دکترای پیامنور را درگیر خود کرده و موجب محرومیت از تحصیل ۴۲ نفر از آنها شده. ماجرا از آنجایی آغاز شد که بازرس میفهمد برخی بدون ضابطه در مقطع دکترا با امتیاز استعداد درخشان، ثبتنام کردهاند، به همین دلیل تمام دانشجویان ورودی ۱۴۰۲ را از تحصیل محروم میکنند! حالا با گذشت چهار ماه از این موضوع نهتنها نتیجه بررسیها به درستی به دانشجویان اعلام نشده بلکه یکی از مسئولان دانشگاه پیام نور مرکزی، آب پاکی را روی دست آنها ریخته و گفته کاری از دستش برنمیآید! او تلویحاً به این دانشجویان گفته که افشا کردن فساد در این مرکز علمی به مذاق آقایان خوش نیامده و آنها دقدلشان را بر سر همه ۴۲ دانشجو خالی کردهاند! البته اخیراً نیز اعلام شده که، چون این دانشجویان بدون گذراندن مرحله پذیرش سنجش به دانشگاه راه یافتهاند، عملاً ادامه تحصیل آنها غیرممکن است، اما دانشجویان میگویند که به دعوت خود دانشگاه پیام نور مرکزی و بعد از گذراندن مصاحبه ثبتنام شدهاند و اگر تخلفی هم انجام شده، از سوی آنها نبودهاست.
داستان از این قرار است که مهرماه سال گذشته، دانشگاه پیام نور مرکزی با تعدادی از دانشجویان فارغالتحصیل ارشد پیام نور که نمرات بالایی داشتند تماس میگیرد و به آنها میگوید امکان ثبتنامشان در مقطع دکترا با عنوان استعداد درخشان مهیاست، به همین دلیل این افراد، برنامهریزیهای سابق خود را لغو میکنند و با هزار و یک امید به این دانشگاه میآیند و ثبتنام میکنند؛ بیخبر از آنکه قرار است پایان ترم دوم و بعد از شرکت در امتحانات به جای دیدن نمرات خود، با نوشتهای عجیب مواجه شوند؛ نوشتهای که خبر از محرومیت از تحصیلشان را میدهد! بدتر اینکه آنها، پس از رفت و آمدهای بسیار و پیگیریهای متعدد به این نتیجه رسیدند که هیچ کس قرار نیست کاری برایشان انجام دهد و تنها شاید خسارت مالیشان که همان پرداخت شهریه در این دو ترم است جبران شود؛ موضوعی که عصبانیت آنها را از این ماجرای پیش آمده دوچندان کردهاست. این دانشجویان مقطع دکترا میگویند که به دنبال گرفتن پول نیستند، بلکه میخواهند حق قانونیشان که همان ادامه تحصیل است به آنها بازگردانده شود.
وقتی جای شاکی و متشاکی عوض میشود
از اینجا رانده و از آنجا مانده؛ این جمله معروفی است که حال امروز دانشجویان دکترای دانشگاه پیام نور مرکزی را به خوبی توصیف میکند. آنها با یک تماس تلفنی، مسیر زندگیشان تغییر کرده و حالا در عالمی شبیه به برزخ گیر افتادهاند، چراکه نمیدانند بالاخره دانشجوی این دانشگاه هستند یا نه؟! اگر نه چه کسی خسارت زمانی را که هدر رفته است، میدهد.
یکی از این دانشجویان که نمیخواهد نامش فاش شود به «جوان» میگوید: «اواخر مهرماه سال گذشته و بعد از تماس دانشگاه پیام نور مرکزی تصمیم گرفتم تا رشته تحصیلیام را در آنجا ادامه دهم. مدارکم را بردم و مصاحبه هم در همان دانشگاه انجام شد. پس از اینکه از سوی دانشگاه قبول شدم، من را همراه با سایر همدانشگاهیهایم در گروهی عضو کردند و لینکی از سامانه جامع گلستان قرار دادند. به این ترتیب ترم اول دانشگاه را پشت سر گذاشتیم و هیچ مشکلی نبود، اما ترم دوم بود که سایت برایمان بسته شد و وقتی علت را جویا شدیم به ما گفتند مشکلی نیست و به امتحاناتتان برسید. پس از اتمام امتحانات، اما قطعی سایت ادامه داشت و اعلام نتایج امتحانات نیز طول کشید. هر بار از مسئولان دانشگاه سؤال میپرسیدیم پاسخ روشنی به ما نمیدادند، در نهایت در سایت پیامی برایمان ظاهر شد که خبر از محرومیت تحصیلمان میداد! خبری که برایمان شوکهکننده بود.»
او ادامه داد: «تا امروز، هیچ کدام از مسئولان دانشگاه پاسخ روشن و دقیقی به سؤالات ما ندادند و نتوانستند به درستی توضیح دهند که چرا از تحصیل محروم شدیم! یکبار به ما گفتند مجوز ثبتنام شما بینالملل بوده و نه استعداد درخشان، یکبار گفتند مدارکتان را بیاورید تا مجدد بررسی شود و یکبار دیگر هم گفتند عدهای با رانت وارد شدند و بدون اینکه شرایط استعداد درخشان داشته باشند به کلاسها آمدند برای همین هم،تر و خشک با هم سوختند، بار دیگر هم گفتند باید این مسائل پیگیری و رسیدگی شود و منتظر بمانید. در نهایت هفته گذشته گفتند کاری از دستشان برنمیآید و این موضوع را از مجرای قانونی پیگیری کنیم!»
این دانشجوی دکترا با گلایه از ناملایمتیهای مسئولان دانشگاه در این چهار ماه اظهار میدارد: «این مشکل را با رئیس دانشکده مطرح کردیم، اما این مقام مسئول به طرز عجیبی همهچیز را منکر شد و گفت اصلا شما چطور توانستید وارد دانشگاه شوید، چطور کارت دانشجویی دارید و چطور یک ترم را پشت سر گذراندید! در واقع او، سؤالاتی را از ما میپرسید که اصل حضور ما در دانشگاه را زیر سؤال میبرد. در صورتی که همه ما کارت دانشجویی داریم و تمام کارهایمان قانونی و از طریق دانشگاه انجام شد! گویا مسئولان دانشگاه برای شانه خالی کردن از مسئولیتشان تلاش میکنند تا ما را محکوم کنند و جای شاکی و متشاکی را تغییر دهند.»
میشود به این مشکل رسیدگی کرد، اگر بخواهند...
یکی دیگر از دانشجویان این دانشگاه نیز ماجرا را اینگونه توضیح میدهد: «جرم ما این است که به سازمان مرکزی دانشگاه پیام نور اعتماد کردیم. آنها دو ترم ما را پذیرش و حالا بدون هیچ توضیح دقیقی ما را از تحصیل محروم کردند. در کجای دنیا با دانشجویان اینگونه برخورد میشود؟ حق ما این نیست. ما که با هزار امید و آرزو تصمیم گرفتیم به این دانشگاه بیاییم و وقت و پولمان را صرف تحصیل در آن کنیم، اما ما را تحقیر کردند و مسیری را که برای خودمان ترسیم کردهبودیم، به بنبست کشاندند. کاش آقایان به این سؤال من پاسخ بدهند که اگر فرزندان خودشان نیز گرفتار چنین مسئلهای میشدند، آیا به سادگی از کنارش عبور میکردند یا همه توانشان را برای بررسی، پیگیری و حل این ماجرا به کار میگرفتند؟»
او ادامه میدهد: «اسممان در سامانه استعلام وزارت علوم ثبت شده و در سامانه دانشگاه هم شماره دانشجویی داریم، معدل کارشناسی ارشدمان هم که مشخص است، این یعنی همه کارهای ما قانونی انجام شده و هیچ شک و شبههای وجود ندارد، همهشان هم قابل بررسی و مشاهده است، مسئولان میتوانند به این مشکل رسیدگی کنند، البته اگر بخواهند!»
ما در دانشگاههای دیگری پذیرفته شدهبودیم (مشغول به کار شدند)، اما بعد از تماس دانشگاه پیام نور مرکزی از دانشگاه خودمان انصراف دادیم و متحمل هزینه شدیم. حالا یک سال تحصیلی من گذشته و همه چیز را از دست دادهایم. با آبرو، وقت و پول افراد بازی کردهاند. شاید این خسارت مالی را بتوانند جبران کنند، اما مگر وقتی را که رفته است میتوانند برگردانند؟»
فقط خسارت مالی ندیدیم
دانشجوی دکترای دیگری که گرفتار همین مسئله شده و نمیداند شکایت خود از دانشگاه پیام نور مرکزی را به کجا ببرد، میگوید: «سال گذشته با تماس خود دانشگاه به آنجا رفتم و مصاحبه کردم، بعد از تأیید و ثبتنام هم دو ترم در این دانشگاه درس خواندم، حالا پس از گذشت یک سال تحصیلی میگویند چه کسی شما را پذیرش کرده و کدام اساتید به شما درس دادند؟! این توهین است. توهین به ما که به دعوت دانشگاه آمدیم و حالا رفتاری به دور از انصاف با ما دارند!»
او ادامه میدهد: «در این مدت پیگیری کردیم و به رئیس دانشکده هم نامه نوشتیم، اما برخورد عجیبی با ما کردند و اصلاً به ما اجازه ورود ندادند. به طوری که گویا به جای دانشگاه وارد دادگاه شده و کار خلافی انجام دادهایم. آنها ما را به این اتاق و آن اتاق ارجاع دادند و طلبکارانه رفتار میکردند. در نهایت هم گفتند اقدامی نکنید تا مشکل رفع و رجوع شود! اما بعد از گذشت چهار ماه هنوز مشکلمان حل نشد.»
این دانشجو اظهار میدارد: «ما دانشجویان استعداد درخشان هستیم و تنها دو سال فرصت داریم تا از این امکانات استفاده کنیم، حالا یک سال و نیم از این فرصت میگذرد و با محرومیت از تحصیل در دانشگاه پیام نور دیگر زمانی نداریم تا برای این اعتبار اقدام کنیم. علاوه بر آن امکانات تحصیلی و کاری را که پیشتر در اختیار داشتیم، لغو کردیم و میخواستیم از دانشگاه پیام نور فارغالتحصیل شویم، اینها خساراتی است که به هیچ طریقی قابلجبران نیست.»
او به تهدید برخی از افراد حاضر در دانشگاه نیز اشاره میکند و میگوید: «در این مدت مدام به ما وعده وعید دادند که مشکل حل میشود، گاهی هم ما را ترساندن که اگر جایی شکایت کنیم دیگر کارهایمان پیگیری نمیشود. ادبیاتی که نگرانمان میکرد و باعث شد تصمیم بگیریم که اگر این کار از همین مسیر، پیگیری شود، بهتر است. حالا به تازگی دیگر قطع امید کردند و به ما گفتند پولهایمان را پس میدهند، اما مگر ما فقط خسارت مالی دیدیم که فقط پولمان را بگیریم و برویم؟!»
مدارکی که هست، مدارکی که نیست!»
«جوان» این موضوع را از دکتر ابراهیم تقیزاده، رئیس دانشگاه پیام نور جویا شد. او در پاسخ به این سؤال که بالاخره وضعیت این ۴۲ دانشجو چه خواهد شد، میگوید: «این موضوع در حال رسیدگی است، پس از ثبتنام دانشجویان و با بررسیهای بعدی، مشخص شده که آنها واجد شرایط آییننامه نبودند. این تخلف در زمان معاونت آموزشی وقت دانشگاه انجام شده و معاونت آموزشی فعلی، بررسیهای لازمه را انجام میدهد تا هر کدام که واجد شرایط آییننامه پذیرش دانشجویان هستند به سازمان سنجش و همچنین معاونت آموزشی وزارت علوم معرفی شوند. ضمن اینکه دانشگاه به نحو مقتضی نسبت به شخص متخلف، تصمیماتی را اتخاذ کردهاست.» این در حالی است کمتر از یک ماه تا شروع ترم جدید باقی مانده و دانشجویان نگرانند تا مبادا از تحصیل جا بمانند. بنابراین یک سؤال مهم وجود دارد، اینکه چه زمانی قرار است بررسیها به نتیجه برسد و دانشجویان استعداد درخشان از آنهایی که واجد شرایط نبودند و ثبتنام شدهاند، جدا شوند؛ در این رابطه مهدی عبادی، سرپرست معاونت آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشگاه پیام نور به «جوان» گفت: «در روند جذب این ۴۲ نفر، ضوابط مربوط جذب دانشجو از طریق استعداد درخشان رعایت نشدهاست. پذیرش دانشجوی استعداد درخشان باید از طریق سازمان سنجش انجام شود و دانشگاه نمیتواند نسبت به این کار رأساً اقدام کند. از طرفی این دانشجویان باید دارای معدل تعیین شده باشند و همچنین ثبتنامشان باید در یک بازه زمانی دو ساله انجام شود، علاوه بر این دانشجویان باید از دانشگاه محل تحصیل کارشناسی ارشد خود، گواهی مربوط به استعداد درخشان را داشته باشند. تقریباً در بررسیهایی که انجام شد، این افراد، شرایط لازم را نداشتند به همین دلیل نمیتوانند تحصیل را ادامه دهند.» این اظهارات در حالی مطرح شده که برخی از دانشجویان میگویند معدل مربوطه و گواهی استعداد درخشان از سوی دانشگاه محل تحصیل کارشناسی ارشد را دارند، اما تا امروز هیچ کدام از مسئولان دانشگاه پیام نور این مدارک را از آنها نخواسته است! به نظر میرسد که گره ماجرا در همینجا باشد؛ یعنی مسئولانی که بدون بررسی کامل مدارک، تصمیمگیری میکنند و دانشجویانی که نمیدانند برای اثبات حق قانونی خود سراغ چه کسی بروند؟!
اشتباهی که نباید تاوانش را دانشجویان بپردازند
در این ماجرای پیش آمده، سؤالات دیگری نیز وجود دارد، اینکه چرا سال گذشته و زمانی که در دانشگاه پیام نور از این دانشجویان مصاحبه شده چنین مدارکی را از آنها نگرفتهاند؟ آن زمان، برخی از این دانشجویان تصور میکردند که، چون معدل بالا و همچنین گواهی استعداد درخشان دارند، پس حتماً کارهایشان براساس قوانین و ضوابط پیش میرود. آنها حتی تصورش را نمیکردند که امروز درگیر ماجرایی میشوند که کسی برایش پاسخ قانعکنندهای ندارد!
حالا آن دانشجویانی که واجد شرایط ثبتنام با عنوان استعداد درخشان هستند با تمام این رنجهایی که در این مدت متحمل شدهاند، فقط و فقط یک درخواست دارند؛ اینکه بتوانند ادامه تحصیل دهند، چراکه درست زمانی که یک ترم به پایان فارغالتحصیلیشان مانده، از ادامه تحصیل محروم شدند. آنها میگویند که در استعلام از وزارت علوم، دانشجوی استعداد درخشان محسوب میشوند، اما آنطور که سرپرست معاونت آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشگاه پیام نور گفته این ثبتنام اشتباه انجام شده است، اشتباهی که بدون شک مسئولیتش بر دوش دانشگاه قرار دارد و دانشجویان نباید تاوان آن را بپردازند.