جوان آنلاین: در سال جاری دو رویداد مهم عامل تشدید انتظارات تورمی و البته رکود شد؛ یکی «حمله اسرائیل به کنسولگری ایران و در ادامه پاسخ ایران در قالب عملیات وعده صادق» و دیگری «شهادت آیت الله رئیسی و به دنبال آن انتخابات ریاست جمهوری.» این دو مولفه سیاسی مهمترین عامل کاهش و افزایش انتظارات تورمی تا کنون بوده است.
هر چند با مشخص شدن نتایج انتخابات و در ادامه نزدیک شدن به معرفی اعضای هیات دولت چهاردهم به مجلس، اقتصاد کشور به نوعی در شرایط باثباتی قرار گرفته بود، اما تنشهای اخیر لبنان و اسرائیل و همچنین ترور اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس که چهارشنبه هفته گذشته در تهران صورت گرفت و منجر به شهادت وی و یکی از همراهانش شد، مجددا بازارها به خصوص بازار ارز و طلا را با نوساناتی رو به رو کرده است. اما این نوسانات آیا ادامه دار است یا مجددا بازارها رنگ آرامش به خود میگیرند.
ریسک اندک دلار برای عبور از سقف سالانه
طی دو هفته گذشته شاهد نوسانات افزایشی در بازار ارز و طلا بودیم. این مساله اولا ناشی از مناقشات بین المللی بود و در ثانی به نظر میرسد به نوعی به کاهش مداخلات بانک مرکزی در بازار ارز بازمی گشت. در هر صورت حادثه چهارشنبه هفته گذشته نوسانات افزایشی را در بازار ارز و طلا شدیدتر کرد. هر چند این افزایش نسبت به شرایط مشابه که پیشتر شاهد آن بودیم قابل توجه نبود، اما در هر صورت منجر به این شد که قیمت هر دلار در بازار آزاد به ۶۱ هزار تومان برسد و قیمت سکه نیز در آستانه ۴۳ میلیون تومان قرار گیرد. کارشناسان بر این باورند که با توجه به اراده بانک مرکزی بر ثبات نرخ ارز و دخالت بازارساز از طریق عرضه، احتمال عبور دلار از سقف سالانه خود صرفا با در نظر گرفتن ریسک پیشرو اندک است. همچنین به گفته آنها احتمال تخلیه هیجانات و کاهش نرخ ارز و طلا بعد از پاسخ ایران به اسرائیل زیاد است؛ چرا که پیش از این نیز طی حوادث فروردین ماه نرخ دلار به کانال تاریخی ۶۷ هزار تومانی رسید، اما پس از آن تا کانال ۵۷ هزار تومانی پایین آمد.
ایست افزایش قیمت خودرو تا پایان تابستان
در خصوص بازار خودرو، اما شرایط متفاوت بوده است و مناقشات اخیر بین المللی نه تنها قیمتها در بازار خودرو را افزایش نداده بلکه برعکس، نبود تقاضا قیمتها را نیز کاهشی کرده است. علت مهم نبود تقاضا اولا میتوان به کاهش انتظارات تورمی و ثبات نسبی ارز اشاره کرد و موضوع بعدی نیز به وعده دولت برای تسریع در واردات خودرو از جمله خودروهای کارکرده و نو بازار میگردد.
کارشناسان معتدند با توجه به اینکه کابینه دولت چهاردهم هنوز تشکیل نشده پیشبینی میشود که قیمت خودرو تا پایان تابستان دچار رکود سنگین شود و تعداد فروشندگان از خریداران بیشتر باشد.
در حال حاضر مصرف کنندگان همچنان چشم انتظار تعیین تکلیف بازار خودرو هستند چراکه هم قیمتها روند کاهشی به خود گرفته و هم انتشار اخبار مربوط به واردات خودروهای کارکرده توانسته اثر قابل توجهی بر داد و ستدها در بازار بگذارد.
خوش بینی به ثبات بازار مسکن
برآوردها از بازار مسکن در فضای پس از انتخابات ریاست جمهوری بر این پایه استوار است که نباید در کوتاه مدت انتظار رونق معاملات، رشد قابل توجه قیمتها یا تغییر مولفههای بیرونی اثرگذار بر آن را داشت؛ زیرا تحرک چندانی در بازار ارز دیده نمیشود. اگر هم قیمتهای اعلامی مالکان مسکن افزایش پیدا کند رکود بازار ملک عمیقتر خواهد شد. از طرف دیگر بازار مسکن به وضعیتی رسیده که به مولفههای بیرونی واکنش چندانی نشان نمیدهد.
خرداد امسال ۳۸۷۲ معامله مسکن در تهران انجام شد که در مقایسه با اردیبهشت امسال ۲۰ درصد کاهش و نسبت به خرداد پارسال ۱۴ درصد افزایش یافت. با این حال رسیدن معاملات به کانال ۳ هزار فقره از رکود سنگین در بازار ملک حکایت دارد.
در یک نظرسنجی از پاسخگویان در مورد اینکه "رئیسجمهور جدید تا چه اندازه میتواند گامهای مثبتی در جهت ثبات قیمت مسکن بردارد" سوال پرسیده شده است.
نظر ۱۹ درصد از پاسخگویان این بوده است که رئیسجمهور منتخب به میزان خیلیکمی خواهد توانست گامهای مثبتی در جهت ثبات قیمت مسکن بردارد، ۳۱.۲ درصد هم گفتهاند رئیسجمهور منتخب در این رابطه به میزان کمی موفق خواهد شد. در مقابل، ۳۲.۴ درصد بیان کردند که رئیسجمهور به میزان زیادی موفق به برداشتن گامهای مثبتی در جهت ثبات قیمت مسکن خواهد شد و ۱۵.۳ درصد نظرشان این بوده است که رئیسجمهور در حل این مسئله به میزان خیلی زیادی موفق عمل خواهد کرد. در مجموع ۴۷.۷ درصد از مردم به موفقیت دولت جدید در ثبات قیمت مسکن به میزان زیاد و خیلیزیاد امیدوارند.