جوان آنلاین: دانشمندان در سال ۲۰۲۳ هم مانند سالهای گذشته، اکتشافات شگفتانگیزی را در مورد سیارات فراخورشیدی انجام دادند. در این گزارش به بررسی برجستهترین این اکتشافات میپردازیم.
به گزارش ایسنا و به نقل از اسپیس، دانشمندان سیارهشناسی در سالجاری میلادی، نام سیارههای جدیدی را به فهرست روبهرشد بیش از ۵ هزار سیاره فراخورشیدی اضافه کردند. در میان آنها سیارههایی هستند که قبلاً ندیدهایم.
در این گزارش، با برخی از اکتشافات برجسته سال ۲۰۲۳ پیرامون سیارههای فراخورشیدی آشنا میشویم.
۱- شناسایی عناصر سنگین در جو یک غول گازی دور دست توسط «تلسکوپ فضایی جیمز وب»
مشاهدات انجام شده با «تلسکوپ فضایی جیمز وب» (JWST) در اوایل سال ۲۰۲۳، وجود عناصر سنگین کربن و اکسیژن را در جو یک سیاره فراخورشیدی دور به نام «HD۱۴۹۰۲۶b» تأیید کردند. این سیاره بیشتر با نام «سمرتریوس» (Smertrios) شناخته میشود.
این کشف برای ستارهشناسان غافلگیر کننده بود زیرا غولهای گازی منظومه شمسی مانند مشتری و زحل، عمدتاً فقط هیدروژن و هلیوم را در جو خود دارند. قاعده کلی این است که هرچه سیاره بزرگتر باشد، عناصر سنگین در جو آن کمتر هستند، اما این اکتشاف، با ایده معیار در تضاد بود.
۲-کشف یک منظومه سیارهای کمیاب با شش زیرنپتون در حال چرخش
دانشمندان در فاصله ۱۰۰ سال نوری از منظومه شمسی ما، یک منظومه سیارهای را مشاهده کردند که در آن شش سیاره بسیار نزدیک به ستاره مادر خود میچرخند و آن قدر نزدیک هستند که هر شش سیاره میتوانند در فاصله بین عطارد و خورشید ما قرار بگیرند.
ستارهشناسان باور دارند که این منظومه سیارهای برای بیش از یک میلیارد سال بدون تغییر باقیمانده است زیرا سیارهها تقریباً در یک رزونانس ریاضی کامل میچرخند.
۳- کشف یک سیاره بزرگ در حال گردش به دور یک ستاره کوچک
در پژوهشی که تصورات دانشمندان سیارهشناسی را به چالش کشید، یک سیاره فراخورشیدی بزرگ به نام «LHS ۳۱۵۴ b» کشف شد که ۱۳ برابر بزرگتر از زمین است و به دور یک ستاره کوتوله فوقالعاده سرد میچرخد.
این سیاره از نظر اندازه به نپتون شباهت دارد، اما جرم ستاره آن ۹ برابر کمتر از خورشید است. نسبت بین این سیاره و ستاره مادر آن که ۵۱ سال نوری از ما فاصله دارد، ۱۰۰ برابر بیشتر از نسبت جرم بین زمین و خورشید است.
۴- ثبت طولانیترین ویدئو از سفر یک سیاره فراخورشیدی
ستارهشناسان با استفاده از دادههای ۱۷ساله، ویدئویی را از مدار سیاره فراخورشیدی «بتا سهپایه بی»
(Beta Pictoris b) ایجاد کردند. دادهها در فیلمهای ۱۰ ثانیهای فشردهسازی شدند که ۷۵ درصد از مدار سیاره به دور ستاره مادر را ثبت میکنند و تکمیل شدن آن ۲۳سال زمینی طول میکشد.
این سیاره در منظومهای در فاصله ۶۴ سال نوری از زمین قرار دارد و جرم آن ۱۲ برابر سیاره مشتری است.
۵- کشف آیینههای کیهانی غولپیکر روی یک سیاره
ستارهشناسان، سیاره فراخورشیدی «LTT۹۷۷۹ b» را شناسایی کردند که ۸۰درصد نور تابیده شده از ستاره مادر خود را منعکس میکند. برای مقایسه، در نظر بگیرید که زمین ۳۰ درصد از نور دریافتی خود را منعکس میکند. این سیاره فوق داغ که در فاصله ۲۶۴ سال نوری از زمین قرار دارد، به دلیل نسبت بالای فلزات در جو آن، به طور استثنایی بازتابنده است.
این سیاره با پنج برابر پهنای زمین، عنوان بزرگترین آیینه کیهانی کشف شده تا به امروز را به خود اختصاص داده است.
۶- کشف سیارهای که در حال از دست دادن جو خود است
ستارهشناسان یک سیاره فراخورشیدی را مشاهده کردهاند که تقریباً ۹۵۰ سال نوری از زمین فاصله دارد و به دلیل نزدیکی بسیار به ستاره اصلی خود، جو خود را به طور انفجاری از دست داده است. این سیاره موسوم به «HAT- P- ۳۲ b»، جرمی در حدود ۶۸ درصد مشتری دارد، اما عرض آن دو برابر بزرگترین سیاره منظومه شمسی است.
این سیاره فقط در فاصله ۲/۳ میلیون مایلی از ستاره مادر خود یا حدود سه درصد از فاصله زمین و خورشید قرار دارد و هر ۲/۲ روز یک بار به دور خود میچرخد. این نزدیکی بدان معناست که غول گازی در معرض تشعشعات ستاره مادر خود قرار میگیرد و به همین دلیل، به عنوان یک سیاره «مشتری داغ» طبقهبندی میکند. ستارهشناسان دنباله گاز ساطعشده از HAT- P- ۳۲ b را که از جو آن جریان دارد، با تلسکوپهای روی زمین زیر نظر گرفتند.
۷- کشف یک منظومه ستارهای دوگانه
اگرچه منظومههای ستارهای دوگانه که در آنها دو ستاره به دور یکدیگر میچرخند، در کیهان رایج هستند، اما احتمال اینکه سیارهها را در خود جای دهند، بسیار کمتر است زیرا ستارههای دوگانه احتمالاً قرصهای تشکیلدهنده سیاره را در مرحله نوجوانی منظومههای سیارهای ایجاد میکنند. تنها یک نمونه از منظومههای دوگانه به عنوان میزبان چندین سیاره شناخته شده بود، اما در اوایل سالجاری، دانشمندان یک منظومه چندسیارهای دیگر را کشف کردند که به دور دو ستاره میچرخید.
ستارهشناسان منظومه دوگانه «TOI- ۱۳۳۸» را که در فاصله ۱۳۲۰ سال نوری از زمین قرار دارد، بررسی کردند و یک «سیاره ستاره دوگانه» (circumbinary planet) به نام
«TOI- ۱۳۳۸b» را یافتند که به دور دو ستاره منظومه TOI- ۱۳۳۸ میچرخید. آنها در تلاشهای ناموفق خود برای اندازهگیری جرم سیاره، یک سیاره دیگر را کشف کردند.
۸- کشف دادههای هشت اَبَرزمین توسط ماهواره تس
دانشمندان با دادههای به دستآمده از ماهواره تس ناسا، هشت سیاره فراخورشیدی جدید را شناسایی کردند که به عنوان «اَبَرزمین» در نظر گرفته میشوند. اَبَرزمینها گروهی از سیارات فراخورشیدی با اندازه بزرگتر از زمین و کوچکتر از نپتون هستند.
ستارهشناسان به ویژه به اَبَرزمینها علاقمند هستند زیرا آنها شکافی را در دادههای بهدستآمده از سیارات فراخورشیدی نشان میدهند. آنها امیدوارند که با شناسایی اَبَرزمینهای بیشتر بتوانند دلیل وجود این شکاف را درک کنند.