جوان آنلاین: شهرســــتان آذرشهر در استان آذربایجانشرقی واقع شده است. یکی از روستاهای توابع این شهرستان «اخیجهان» نام دارد. اهالی این روستا بیشتر به کار کشاورزی مشغولند، اما برای توسعه فعالیتهای خود به فکر راهاندازی صندوق قرضالحسنهای افتادند تا بتوانند به پیشرفت روستا هم کمک کنند؛ کاری که با کمک بسیج سازندگی عملی شد و حالا سالهاست با وامهای صندوق قرضالحسنه ۱۴ معصوم، گرههای زیادی از کار و زندگی مردم باز میشود.
سال ۱۳۹۶ بود که اهالی روستای اخیجهان تصمیم گرفتند صندوقی را برای جمعآوری پساندازهای خرد راهاندازی کنند و با داشتههای این صندوق به یکدیگر وام دهند تا گرهی از مشکلاتشان باز شود.
خانم رضایی که یکی از جهادگران فعال است، مسئولیت صندوق ۱۴ معصوم روستای اخیجهان را هم بر عهده دارد، در مورد چگونگی راهاندازی آن میگوید: «ابتدا هیچ مبلغی را مشخص نکردیم که حتماً اهالی روستا برای عضویت این میزان پول را به عنوان ورودی پرداخت کنند. در همان زمان گفتیم هر کس میخواهد وارد این صندوق شود میتواند به هر میزان که میخواهد پول بیاورد. برای همین اهالی این روستا ارقامی از ۵هزار تومان تا ۱۰۰هزار تومان را در این صندوق پسانداز کردند و رفتهرفته وقتی دیدند کار صندوق به نفع خودشان است، ارقام خود را افزایش دادند.» این خانم جهادگر ادامه میدهد: «همین ارقام اندک موجب شده است بعد از گذشت چند سال از راهاندازی این صندوق وقتی بیلان کاری خود را مرور میکنیم، میبینیم با کمک همین مردم حدود یکمیلیارد تومان وام به اهالی منطقه دادهایم که هر کدام موجب خیر و برکت بوده است.»
مسئول صندوق ۱۴ معصوم تصریح میکند: «در همان روزهای اول راهاندازی صندوق به اهالی گفتیم هر کس هر مقدار پول در این صندوق قرار دهد، میتواند پنج تا شش برابر آوردهاش را وام قرضالحسنه بگیرد. با اینکه در زمان راهاندازی صندوق فقط ۵۰ تا ۶۰نفر عضو داشتیم، اما اکنون تعداد اعضای این صندوق به ۶۳۰ نفر رسیده است.»
خانم رضایی با تأکید بر اینکه وضعیت اهالی منطقه اخیجهان از نظر اقتصادی مناسب نیست، تصریح میکند: «موجودی این صندوق بیشتر برای کمکهای معیشتی مورد استفاده قرار گرفته است، به طوری که بیشترین پرداختی وامهای ضروری به اهالی خود روستا اختصاص داشته است، با این حال وامهای زیادی هم برای ایجاد مشاغل خانگی پرداخت شده که میتوانیم آثار آنها را در زندگیها ببینیم.»
وامهایی برای توسعه کارها
به گفته این خانم جهادگر، وامها برای نوسازی خانه، ایجاد کسبوکار جدید یا توسعه کسبوکار منطقه نیز استفاده شده است. به عنوان نمونه، چون اهالی منطقه بیشتر کشاورز هستند، از وامها برای صنایع تبدیلی و راهاندازی صنایع کوچک بستهبندی استفاده کردهاند.
رضایی میگوید: «در چند مورد برای تولید خشکبار، وامهایی را در اختیار کشاورزان قرار دادیم و از این محل اشتغالزایی خوبی صورت گرفت، البته از وامهای صندوق برای خرید جهیزیه و وسایل ضروری نیز استفاده شده است که رقم پرداختی وام به این منظور کمتر از وامهای اشتغالزایی است.»
مسئول صندوق ۱۴ معصوم با تأکید بر اینکه آمار دقیقی برای ایجاد اشتغال با کمک این وامها ندارد، خاطرنشان میکند: «به طور قطع باید گفت وقتی این صندوق راهاندازی شد، آمار اشتغال در این روستا به دلیل فعالیتهای جانبی در حوزه کشاورزی افزایش یافت و خوشبختانه این فعالیتها رونق خوبی نیز پیدا کرده است.»
وی ادامه میدهد: «رونق کسبوکارها در منطقه موجب شده است اهالی به این صندوق اطمینان پیدا کنند و ارقام بیشتری را به عنوان پسانداز در اختیار این صندوق قرار دهند تا بتوانند از عواید وامها بهرهمند شوند.»
به گفته خانم رضایی، ایده تشکیل این صندوق به زمانی بازمیگردد که مردم برای تأمین وامهای ضروری باید به بانکهای شهر مراجعه میکردند و برای دریافت وام چندین ضامن میبردند، برای همین تصمیم گرفتیم با موجودی همین اهالی محل به مردم وام دهیم که شرایطش راحتتر از بانک است. زمان پرداخت نیز کوتاهتر است. اکنون این صندوق یک صندوق فعال است که از روستاهای اطراف نیز برای دریافت وام متقاضی هستند، اما بودجه صندوق محدود است که اگر خیرین کمک کنند، میتوانیم حجم وامها را افزایش دهیم.»