سرویس بین الملل جوان آنلاین: «حسین اسوبعلی اف» کارشناس مسائل منطقه در یادداشتی که در اختیار خبرنگاران قرار داد، به تلاشهای رسانههای غربی برای دامن زدن به چین هراسی و ایران هراسی با بهانه شیوع ویروس کرونا در این کشورها پرداخته است.
در این یادداشت آمده است: در حالی که رهبری چین از دستاوردهای مبارزه با ویروس کرونا گزارش میدهد، تعداد بالایی از کشورهایی آسیایی، اروپایی و آمریکا با شیوع سریع این ویروس مواجه شده اند.
مثل همیشه موارد ابتلا به ویروس، اشاعه گسترده اخبار چه در رسانههای رسمی و چه از طریق اینترنت را به همراه دارد که تأیید صحت و سقم آنها دشوار است.
زیرا بیشتر آنها نه بر آمار و ارقام و دلایل عینی بلکه بر تصور و حتی بیم و نگرانیهای مردم عادی مبتنی میباشند.
غالباً از این بیم و نگرانیها رسانههای دولتی هم استفاده میکنند تا به این دست اخبار به اصطلاح رنگ و بوی سیاسی داده و در عرصه بین المللی علیه کشورهای رقیب خود به کار گیرند.
در حال حاضر تنها کشورهای غربی هستند که به طور فعال اطلاعات مربوطه با پیش بینیهای را در خصوص تاثیر ویروس کرونا به ثبات اقتصادی و سیاسی پخش میکنند.
به عنوان مثال در ماههای نخستین شیوع ویروس کرونا در چین رسانههای غربی درباره پیامدهای سیاسی آن برای حزب کمونیست این کشور نوشتند که اگر نتواند بر ویروس غلبه کند پس با نارضایتی مردم و بی ثباتی فزایندهای رو به رو خواهد شد. اما پس از آنکه «پکن» اقدامات موثری در جهت کنترل وضع اتخاذ کرد، رسانههای اروپایی و آمریکایی مدعی شدند که چین عمدا به دنبال اعلام وضعیت اضطراری است تا از این طریق مخالفان سیاسی خود را حذف کنند.
این بحث زمانی مطرح شد که رهبری چین به دلیل عدم توان کنترل بر وحشت و سردرگمی مردم، تعدادی از مقامات بلندپایه محلی استان «هوبی» را برکنار کرد.
در حال حاضر با توجه به گسترش ویروس کرونا در ایتالیا، فرانسه، آمریکا، کره جنوبی، روسیه و غیره، رسانههای بین المللی صحبت از افزایش احساسات ضد چینی در جوامع غربی به میان آورده اند. ویژگی این احساسات اروپاییها در آن است که از چین هراسی آنها نه تنها چینی ها، بلکه نمایندگان سایر ملیتهای آسیایی نیز رنج میبرند.
رسانهها تعداد زیادی از موارد تهدید و زورگویی شفاهی و جسمی علیه آسیاییها در این کشورها را به ثبت رسانده اند.
به بهانه ویروس کرونا غربیها به طور گسترده به تبلیغات رسانهای علیه ایران پرداخته اند.
همانگونه که اعلام شد در ایران بعد از چین نمایندگان اقشار مختلف از جمله برخی از مقامات به این ویروس مبتلا شدند.
اخبار مربوط به این وضعیت را دولت و رسانههای رسمی جمهوری اسلامی پنهان نداشته و همواره اطلاع رسانی میکنند.
اما بی بی سی، سیانان، فاکس نیوز و سایر رسانههای غربی بلافاصله «پیش بینی» کردند که افزایش تعداد مبتلایان به کرونا منجر به پیامدهای سیاسی جدی برای تهران خواهد شد.
جالب اینجاست که این رسانهها برای تائید خواستههای خود در مورد ایران، غالبا به «کارشناسان» و «تحلیلگرانی» مراجعه میکنند که مخالف نظام جمهوری اسلامی بوده و هرگز نمیتوانند به عنوان «بی طرف» نظر دهند.
حتی تا جایی پیش میروند که موضوع به مسخره کشیده میشود: شیوع این ویروس را نیز مشکل نظام میدانند.
اگر بر اساس منطق آنها قضاوت کنیم پس نظام سیاسی سایر کشورهای که با کرونا دست و پنجه نرم میکنند، اعم از ایتالیا، آمریکا، فرانسه و... نیز مشکل دارد.
اما این «کارشناسان» و «تحلیلگران» فقط از احتمال «قیام» مردم به دلیل «بی کفایتی» مقامات ایران در مبارزه با کرونا صحبت به میان میآورند و چنین پیش بینیهای را حتی برای کشورهای از نظر سیاسی، اجتماعی و امنیتی بسیار آسیب پذیر هم ندارند.
واضح است که چنین ادعاهای کارشناسان و رسانههای غربی غیر واقعبینانه بوده و اهداف سیاسی را دنبال میکنند. زیرا بر خلاف خیلی از مناطق و کشورها گرفتار کرونا شده اند و یا در معرض تهدید آن قرار گرفته اند، ایران از سطح به مراتب بالاتر بهداشتی برخوردار بوده و به لحاظ ارائه خدمات پزشکی و تاسیسات مربوطه رتبه ۱۵ جهان را به خود اختصاص داده است.
باید گفت که تا حدودی کشورهای آسیای مرکزی نیز تحت تأثیر تبلیغاتی ضد چینی رسانههای جهانی قرار گرفتند که نتیجه آن را میتوان یک نوع رشد احساسات ضد چینی تلقی کرد. علائمی از این موضوع در همه کشورهای منطقه و از جمله قزاقستان و قرقیزستان به نظر میرسد که تازهترین مورد وا داشتن چینیها به بستن غرفهها و قطع فروش در بزرگترین بازار آسیای مرکزی موسوم به «دوردوی» در بیشکک میباشد.
ولی با این همه نباید انتظار تحرکات جدی ضد چینی در کشورهای آسیای مرکزی را داشت. دولتهای منطقه بر وضعیت کنترل کامل داشته و از احتمال بروز هر گونه اقدامات در این زمینه جلوگیری به عمل میآورند، زیرا چین نه تنها همسایه آسیای مرکزی بلکه سرمایه گذار اصلی بیشتر کشورهای منطقه نیز میباشد.
با وجود تلاشهای رسانهای کشورهای غربی جهت استفاده از بحث ویروس کرونا با هدف تهییج افکار عمومی علیه ایران، رسانههای آسیای مرکزی به دنبال این خط نرفتند. هیچ یک از رسانههای چاپی و الکترونیکی (از جمله اینترنت) منطقه اقدام به انتشار اطلاعات مغرضانه سیاسی علیه ایران و اقدامات دولت جمهوری اسلامی نکردند. تنها اقداماتی که دولتهای آسیای مرکزی اتخاذ کردند محدودیت پروازها با کشورهای گرفتار ویروس کرونا و وضع قرنطینه برای افرادی میباشد که از این کشورها وارد میشود.
در مجموع (به استثنای موارد محدود و جداگانه) در منطقه نسبت به ایران نظر منفی وجود ندارد و به این دلیل رسانههای محلی سعی میکنند اخباری را انتشار دهند که واقعیات موجود در جمهوری اسلامی را بیان کند.
نکته قابل توجه این است که رسانههای لیبرال و غربی که بیشتر متکی به ایرانیان ساکن اروپا و کشورهای غربی میباشند، در آسیای مرکزی خریدار ندارند.
در عموم نظر غالب در میان جوامع منطقه این است که ایران یک کشور به لحاظ پزشکی توسعه یافته بوده و قادر به مقابله با تهدید کرونا و جلوگیری از گسترش آن به کشورهای همسایه میباشد.