سرویس اقتصادی جوان آنلاین: یک اقتصاددان با اشاره به اینکه فروش داراییهای دولت برای پوشش هزینههای جاری خیانت به مردم است، گفت: رقم صادرات یک میلیون بشکه نفت در بودجه ۹۹ زیادهگویی و برای گیج شدن سیاستگذار داخلی است.
به گزارش فارس، فرشاد مؤمنی به روایت تاریخی از قرارداد نفتی در زمان پهلوی اشاره کرد و گفت: پس از آنکه دارسی موفق شد قرارداد نفتی با ایران منعقد کند، ۱۱ ماه طول کشید که وزارت خارجه انگلیس باور کند که یک شهروند توانسته چنین قرارداد نفتی با ایران منعقد کند.
این اقتصاددان عنوان کرد: یکی از مدیران سازمان برنامه و بودجه گفته بود عدد یک میلیون بشکه نفت صادراتی لایحه بودجه ۹۹ برای امید بخشی بوده، اما باید این موضع و شفافیت صادرات نفت در کانال اصلی خودش قرار گیرد. همچنین در رابطه با ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی وقتی موضوع شفاف شدن پرداخت این ارزها مطرح شد، رد کردند، اما با پافشاری مشخص شد که چه کسانی ارز دولتی گرفتهاند؛ بنابراین باید نحوه تخصیص منابع ارزی شفاف شود. در حال حاضر باید در کادر بودجه ۹۹ چنین رویکردهایی روی دهد که بهترین ابراز در اختیار مجلس است.
مؤمنی درباره شفاف شدن میزان نفت گفت: ابزار نفت و فروش آن در دنیا شفاف است و اگر فکر میکنند با ارقام زیادهگویی میتوانند یا میخواهند دنیا را گیج کنند اشتباه است، بلکه تنها سیاستگذار داخلی را گیج میکند؛ بنابراین در نظر گرفتن چنین ارقامی کارکرد داخلی دارد. بر اساس یک پژوهش انجام شده ارزش دلاری واردات کالا براساس نوع مصرف در ایران (سرمایهای، واسطهای یا مصرفی) از سال ۳۸ تا سال ۹۶ بررسی شده که ۴/۵۴ درصد کل واردات متعلق به دوره ۸۵ تا ۹۶ بوده است و فقط در این دوره ۶۹ میلیارد دلار ارز کشور برای مسافرتهای شخصی و تجاری خارج شده است.
وی تأکید کرد: نمونههای دیگر تخصیص ارز مربوط به سال ۹۱ برای دارو بود که به واردات خودرو اختصاص داده شد یا سال ۹۷ چگونه ارز دولتی را به کالاها تخصیص دادند.