سرویس ایران جوان آنلاین: انگار بازی جنگلهای هیرکانی تمام نشدنی است. نمیدانیم باید چه چیزی را قبول کنیم. این همه زیبایی و قدمت و ثبت جهانی را یا بیتوجهیها و تخریب و سوء استفادهها را. پنجشنبه گذشته بود که جشن ثبت جهانی جنگلهای هیرکانی در بابلسر برگزار شد و مسئولان با حضور در این مراسم، حرفهایی زدند که کاش میشد با همفکری یکدیگر راههایی برای حل مشکلات موجود ارائه کنند. بخصوص وقتی که مدیر پروژه ثبت جهانی جنگلهای هیرکانی اعلام کرد این جنگلها کانون داغ تنوع زیستی و حیات وحش جهان به شمار میرود و در مقابل معاون میراث فرهنگی وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مدعی شد بخشی از اطراف جنگلهای هیرکانی از بین رفته و ویلاسازی شده است.
جنگلهای هیرکانی از بقایای جنگلهای دوران سوم زمین شناسی هستند و به لحاظ پایداری و قدمت از اهمیت بسزایی برخوردارند؛ حدود ۲ میلیون هکتار از این جنگلها در ایران به ویژه شمال کشور قرار دارد و ثبت جهانی این اثر ارزشمند در فهرست میراث جهانی اقدامی مناسب برای حفظ زیست بوم و گردشگری طبیعی است.
دورهمیهایی برای خوش بودن
شامگاه پنجشنبه گذشته بود که به بهانه ثبت جهانی جنگلهای هیرکانی جشنی در بابلسر برگزار شد. در این مراسم مسئولان از جایگاههای مختلف حضور داشتند که هر کس به ظن خود حرفی زده و ترجیح دادند که دل کسی نشکند و مبادا کسی آزرده خاطر شود. مدیر پروژه ثبت جهانی جنگلهای هیرکانی با بیان اینکه جنگلهای هیرکانی کانون داغ تنوع زیستی و حیات وحش جهان به شمار میرود، گفت: «این جنگلها گوهر بیبدیلی هستند که باید حفاظت شوند. درختان کهنسالی در جنگلهای هیرکانی وجود دارند که سنشان به ۲ تا ۳ هزار سال میرسد و تمام شرایط خشکسالی، یخبندان و آفات را تحمل کرده و حامل ژنهای با ارزش هستند.» سیدمحسن حسینی افزود: «برخی درختان موجود در جنگل هیرکانی فسیل هستند و حیات وحش بسیار با ارزشی نیز در جنگلها زیست میکنند که بینظیرند و باید حفظ شوند.»
وی با بیان اینکه در از دست دادن حیات وحش در گذشته بد عمل کردیم و شیر و ببر ایرانی به عنوان گونههای مهم از بین رفته است، تصریح کرد: «شرایط مختلف در جنگلها سبب شد تنوع در بارندگی، خاک و ... داشته باشیم. درختان خشکیدهای که وجود دارد میزبان گونههای زیادی است و به عنوان نمونه درخت راش میزبان ۱۵۰۰ نوع موجود زنده وابسته است.» هنوز حرفهای مدیر پروژه ثبت جهانی جنگلهای هیرکانی و تعاریفش از این جنگلها پایان نیافته بود که معاون میراث فرهنگی وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با بیان اینکه بخشی از اطراف جنگلهای هیرکانی از بین رفته و ویلاسازی شده است و فقط قسمتی از مناطق حفاظتی باقیمانده است و ثبت جهانی به موضوع حفاظت کمک میکند، گفت: «به عنوان نمونه در اطراف پارک ملی سیسنگان جنگلهای زیادی از بین رفته است.» محمدحسن طالبیان با اشاره به اینکه موضوع گردشگری پایدار باید مدنظر قرار گیرد ادامه داد: «قرار است یک مدیریت با استاندارد جهانی بر عرصههای ثبت شده اعمال شود و این نشان از جایگاه ایران در جهان دارد و دیپلماسی فرهنگی ما را قویتر میکند.» اینکه مسئولان گردهم بیایند خیلی خوب است. اما اینکه همه چیز به یک جشن و خوش بودن و در این بین چند انتقاد بیمورد و بیاثر هم مطرح و بعد از مراسم هم به دست فراموشی سپرده شود، اصلاً قابل قبول نیست. از جنگلهای هیرکانی همین بس که نقطه کانون داغ و تنوع زیستی دنیا به شمار میروند و این منطقه کانون داغ پرندگان است و مهمترین کریدور و مسیر مهاجرت پرندگان به شمار میرود و از کل این جنگلها ۸۵۰ کیلومتر از نوار آن در ایران وجود دارد.