سرویس ایران جوان آنلاین: جهاد خدمت در خراسانشمالی مثل تمام نقاط ایران زمان و مکان ندارد و هر جا که صدای محروم و نیازمندی بلند شود، گروههای جهادی برای خدماترسانی اعلام آمادگی کرده و در کمترین زمان ممکن به یاری هموطنان میشتابند. اما این استان یک ویژگی خاص دارد و آنهم فعالیت ۲۲۰ گروه جهادی بانوان است که خود را برای مقابله با آسیبهای اجتماعی در حوزه زنان آماده کرده و به ارائه خدمت میپردازند. ناگفته نماند این گروهها جدا از ۳۵۰ گروه جهادی هستند که برای خدمت در جهت مسائل عمرانی، بهداشت و درمان، فرهنگی و دیگر نیازها به مناطق محروم اعزام میشوند.
همین یکی دو روز پیش بود که ۵۴ پروژه محرومیتزدایی سپاه در خراسانشمالی کلنگزنی شد؛ پروژههایی که بیشتر در جهت رفع نیاز مناطق محروم و پاسخ به خواستههای ساکنان این مناطق اجرایی شده و حالا به نتیجه رسیده و زمان بهرهبرداری از آنها فرارسیده بود. در مراسم افتتاح این پروژهها بود که فرمانده قرارگاه پیشرفت و آبادانی سپاه شهرستان بجنورد با اعلام تعداد آنها که ۵۴ پروژه بود اعتبار اختصاص یافته به آن را بالغ بر ۲۴ میلیارد ریال عنوان کرد. محسن پولادی با افتخار به اینکه تمام مراسمهای کلنگزنی در مناطق محروم و با حضور مسئولان استانی برگزار شد، تأکید کرد: «مراسم کلنگزنی و آغاز احداث پروژههای قرارگاه پیشرفت و آبادانی سپاه حضرت جوادالائمه (ع) خراسانشمالی در شهرستانهای مانه و سملقان، راز و جرگلان و بجنورد برگزار شد.» وی افزود: «پروژههای کلنگزنی شده در دهستان شیرینسو شهرستان مانه و سملقان، دهستان حصارچه و راستقان شهرستان راز و جرگلان و دهستان گیفان شهرستان بجنورد قرار دارد.»
فرمانده قرارگاه پیشرفت و آبادانی سپاه شهرستان بجنورد این پروژهها را ۵۴ مورد عنوان کرد و ادامه داد: «ازجمله پروژههای کلنگزنی شده ساخت مدرسه شش کلاسه روستای قلعهجق بزرگ شهرستان بجنورد بود که ازجمله تعهدات سفر چند ماه گذشته سردار سلامی به خراسان شمالی با اعتبار ۵ میلیارد ریال است.» وی خاطرنشان کرد: «تلاش قرارگاه پیشرفت و آبادانی سپاه حضرت جوادالائمه (ع) خراسانشمالی بر این است تا بخش زیادی از این پروژهها را در صورت مساعد بودن شرایط جوی تا پایان امسال به بهرهبرداری برساند.» گفتنی است قرارگاه پیشرفت و آبادانی سپاه خراسان شمالی تاکنون ۸۶ پروژه در مناطق محروم را به سرانجام رسانده و این پروژهها نیز برای کاهش محرومیت در شهرستانهای خراسان شمالی اجرایی میشود.
تیمهای پزشکی و درمانی در خدمت نیازمندان مناطق محروم
اواخر تابستان بود که ۱۰ گروه جهادی پزشکی به مناطق محروم خراسانشمالی اعزام شدند تا به نیازهای بهداشتی و درمانی ساکنان این مناطق پاسخ بدهند.
در همان زمان مسئول بسیج جامعه پزشکی سپاه جوادالائمه (ع) خراسان شمالی در این باره گفت: «در راستای محرومیتزدایی و کمک به بیماران نیازمند، ۱۰ گروه جهادی پزشکی بسیج به مناطق محروم استان اعزام شدند که اولین گروه جهادی پزشکی به منطقه بهکده رضوی مانه و سملقان رفت و به ویزیت و درمان رایگان بیماران نیازمند پرداخت.»
عیسی برجی در مورد تعداد پزشکان و نیروهای درمانی این گروه هم گفت: «این گروه متشکل از یک پزشک، یک روانشناس، یک کارشناس بهداشت و ۱۰ نفر از دانشجویان پرستاری در بحث غربالگری و آموزش بود.»
وی با بیان اینکه گروه دوم به پنج روستای منطقه دشت گرمه اعزام شدند و خدمترسانی کردند، فعالیت این گروه جهادی را در حوزه دندانپزشکی عنوان کرد و ادامه داد: «این گروه متشکل از ۱۵ دندانپزشک و دانشجوی پرستاری بود.»
وی در ادامه به اعزام گروه جهادی «فائزین» به ۱۵ روستای منطقه حصارچه راز و جرگلان نیز اشاره کرده و گفت: «این گروه متشکل از ۴۰ متخصص و دندانپزشک بود که با نظارت تخصصی بسیج جامعه پزشکی صورت گرفت.»
برجی همچنین از اعزام گروه جهادی دانشجویی متشکل از دانشجویان پزشکی و دندانپزشکی و متخصصان به مدت ۱۰ روز در ۱۵ روستای منطقه قوشخانه شیروان جهت ارائه خدمات بهداشتی، درمانی و پزشکی خبر داد. مسئول بسیج جامعه پزشکی سپاه جوادالائمه (ع) خراسان شمالی، بیان کرد: «از ابتدای سال جاری تا آخر تابستان ۵۳ تیم پزشکی در قالب طرح شهید رهنمون، ۱۴ تیم پزشکی به مناطق سیلزده خراسانشمالی، لرستان و گلستان و پنج گروه جهادی پزشکی نیز به مناطق محروم استان جهت خدمترسانی و ویزیت رایگان بیماران نیازمند اعزام شدهاند.»
برجی افزود: «از ابتدای سال ۹۸ در قالب اعزامهای طرح شهید رهنمون به ۷ هزار و ۶۰۴ نفر، گروههای جهادی پزشکی به ۴ هزار و ۷۴۳ نفر و گروههای اعزامی به مناطق سیل زده به هزار و ۹۱۶ نفر بیمار نیازمند و محروم خدمات پزشکی ارائه کردهاند.»
خدمت بانوان در ۲۲۰ گروه جهادی
هماکنون ۳۵۰ گروه در قالب اردوهای جهادی به مناطق محروم خراسانشمالی میروند تا به ارائه خدمت بپردازند، اما با این حال شاید یکی از مهمترین ویژگیهای گروههای جهادی در خراسانشمالی را بتوان در فعالیت بانوان در این گروهها ذکر کرد. جایی که گزارشها از فعالیت ۲۲۰ گروه جهادی بانوان برای مقابله با آسیبهای اجتماعی حوزه زنان در استان خبر میدهد. چندی پیش بود که مسئولان سپاه استان از ورود ۲۲۰ گروه جهادی بانوان برای مقابله با آسیبهای اجتماعی بانوان خراسان شمالی خبر داده و اعلام کردند مبنای تصمیمگیریهای بسیج استفاده از اطلاعات و پژوهشهاست. به همین خاطر بسیج جامعه زنان با انجام کاری مطالعاتی و پژوهشی در سطح استان آسیبهای اجتماعی در سطح هشت شهرستان را جمعآوری کرده که نهایتاً منجر به تمرکز بر چهار آسیب اعتیاد، طلاق، حاشیهنشینی و دختران هرگز ازدواج نکرده، شد.
حالا مشخص شده که کارهای این گروهها بسیار حسابشده و با طرح و برنامه از پیش تعیین شده بوده است بهطوری که برنامهریزیهای بسیج جامعه زنان با محوریت مقابله با این آسیبها انجام میگیرد و ۲۲۰ گروه جهادی بانوان در استان با حضور در سطح پایگاهها، مساجد و نقاط محروم به آموزش مباحث سبک زندگی اسلامی، فرهنگی و اشتغالزایی میپردازند.
در همین راستا طرح کرامت نیز برای مقابله با معضل حاشیهنشینی در خراسان شمالی به اجرا درآمد؛ طرحی که بر اساس آن در هر شهرستان یک منطقه حاشیهنشین شناسایی شده و با کمک دستگاههای مختلف، سعی در حل معضلات و چالشهای آن منطقه داریم. حل این آسیبها نیازمند ورود همه دستگاههاست. برای درست به نتیجه رسیدن کارها، هیئت اندیشهورز بسیج بانوان که متشکل از نخبگان زنان استان است با هدف ایجاد راهکارهای علمی و دقیق برای مقابله با آسیبهای اجتماعی حوزه زنان در استان در حال فعالیت است. البته نباید فراموش کرد که وامهای اشتغالزایی حوزه زنان به طرحهایی اعم از صنایع تبدیلی، پرورش دام سبک، صنایع دستی، پرورش بوقلمون، فرشبافی و... که از سوی بانوان استان ارائه شده، پرداخت شده است.
صف گروههای جهادی برای کمک به مردم
حالا وقتی از گروههای جهادی برای خدمترسانی به نیازمندان و محرومان در خراسانشمالی صحبت میشود باید منتظر جهادگرانی بود که در صف ایستادهاند و با اعلام آمادگی میخواهند به مناطق مورد نظر اعزام شوند.
چند ماه پیش وقتی سیل به بخشهایی از این استان خسارت زد و گروهی از هموطنان را بیخانمان کرد دبیر مجمع جهادگران خراسانشمالی اعلام کرد: «دانشجویان خراسانشمالی به همراه جهادگران استانهای دیگر به کمک مردم محروم و سیلزده این استان شتافته و در حال کمکرسانی هستند.»
علی اشعری اظهار کرد: «با توجه به وقوع بارندگیهای سیلآسا در خراسانشمالی و ضعف مقاومسازی و استحکام خانههای خشتی و گلی روستاهای استان برابر این بارندگیها، خسارتهایی به برخی از این خانوارها وارد شد که دانشجویان بسیجی تصمیم گرفتند در قالب اردوهای جهادی در این مناطق حضور یابند.» وی شهرستانهای بجنورد، مانه و سملقان و راز و جرگلان را نقاط هدف کمک گروههای جهادی در قالب کمک به سیلزدگان عنوان کرد و افزود: «دانشجویان دانشگاههای بجنورد، علوم پزشکی خراسانشمالی، پیام نور، دانشگاه آزاد اسلامی و حوزه دانشجویی شهید طهرانیمقدم به کمک ساکنان این مناطق رفتند.» دبیر مجمع جهادگران خراسان شمالی همچنین از کمکرسانی دانشجویان دانشگاههای شهرستانهای استان نیز به مناطق محروم هر شهرستان خبر داد و گفت: «دانشجویان دانشگاههای شیروان، جاجرم و اسفراین نیز طی تابستان امسال و بر اساس نیازسنجیهای انجامشده، در قالب بخشهای مختلف عمرانی و فرهنگی به روستاهای هر شهرستان اعزام شدند.»