او در بحث بررسی پروژههای بالای 5 میلیارد شهرداری تبریز در یکصد و هجدهمین جلسه شورای اسلامی شهر تبریز و آنگاه که انتقادات در مورد وضعیت اسفناک آسفالت تبریز بالا گرفته بود، به موضوع فرهنگی مهمی اشاره کرد و اظهار داشت:در بحث مقایسه شهرها کم لطفی وجود دارد در سفر به شهرهای دیگر به عنوان مسافر در قسمت مرکز شهر سفر میکنیم ولی در تبریز در کوچه پسکوچهها دنبال مشکلات هستیم و نباید منفینگر باشیم.
این همه در حالی گفته و شنیده می شود که برخی از اعضای شورا موضوع معضلات آسفالت خیابانهای تبریز را در این جلسه اینگونه مورد تفقد قرار داده بودند:
رئیس کمیسیون عمران، حمل و نقل و ترافیک شورای اسلامی شهر تبریز گفته بود: وضعیت آسفالت در شهر بسیار نامناسب است و شاهد بودم که آسفالتی که شب ریخته شده بود، صبح مانند پودر خرد شده بود.
اشرفنیا از قدیمیهای مسائل عمرانی است و معتقد است: شب برای بازدید از آسفالتریزی حاضر بودم اما حتی یک نفر هم از شهرداری حضور نداشت و کسی که به نام ناظر بود حتی نمیدانست آسفالت و قیر چیست، حالا اگر از روی علاقه بخواهیم مقایسهای بین کلانشهرها داشته باشیم و منفیگرا هم نباشیم، شاید کسانی در آنجا هم پیدا بشوند که فرق آسفالت و قیر را ندانند و در کوچه پس کوچههای شهر هم برای خود قدم نزنند، صد البته ما بدون هیچ منفیگرایی به همراه آقای اسحقی معاون شهردار کلانشهر تبریز تاکید داریم آسفالت تولیدی شهرداری تبریز بسیار با کیفیت است و در سال گذشته تقریبا صد درصد آسفالت را خودمان تولید کردیم. ولیکن آنچه در سطح خیابانهای شهر تبریز همچنان معضل اساسی است همین آسفالت پرقیمت است و شهروندان اگر هم در کوچه پس کوچههای شهر دنبال آن نگردند گاهی زیاده روی کرده و وسط خیابانهای شهر معضل آسفالت را مشاهده میکنند.
اگر از سخن سنجیده و روانشناسانه معاون عمرانی شهرداری تبریز بگذریم این موارد را نیز برخی از اعضای شورای شهر تبریز متذکر شدهاند.
سونیا اندیش نایب رئیس شورای اسلامی شهر تبریز نیز در مورد وضعیت آسفالت شهر تبریز، ابراز کرد: از فعالیتهای کمیسیون عمران تشکر میکنم اما به نظر من در مورد بحث آسفالت آنچه که اصلا وجود ندارد، نظارت کافی بر آسفالتریزی است و باوجود مصوبه شورا مبنی بر عدم خرید آسفالت از خارج سازمان عمران و شهرداری در بازدیدی در ایام عید متوجه شدیم که ناظر فنی بر آسفالتریزی و تائید فنی و آزمایشگاهی وجود نداشت و کفسازی و آمادهسازی فنی نیز وجود نداشت.
او ادامه داد: عدم نظارت باعث تضییع حقوق مردم و بیتالمال است، تخلف واضح در آسفالتریزی در سطح شهر وجود دارد، چراکه آسفالتریزی یکی از مهمترین درخواستهای مردم در جهت روانسازی زندگی عادی است و اینگونه آسفالتریزی حیف و میل حقالناس است.
و در جایی محرم محمدزاده دیگر عضو شورای اسلامی شهر تبریز نیز در مورد وضعیت آسفالت معابر شهر تبریز گفته است: در تمام شهرهای ایران آسفالت معابر مانند شیشه است و چالهای وجود ندارد باوجود این در تبریز در صد متر از خیابان چندین چاله وجود دارد و کسی به این چالهها توجهی نمیکند.
او ادامه داد: در هیچ جای کشور تمام مسیرها هر سال آسفالت نمیشوند ولی در تبریز تصمیم گرفته شده هر سال خیابانها را سیاه کنند و باید از پیمانکاران تضمین کیفیت ۲۰ ساله گرفته شود.
محمدزاده افزود: چون هیچ نظارتی وجود ندارد مشکلاتی این چنینی برای وضعیت آسفالت معابر به وجود میآید و تا این مشکلات حل نشود در مورد آسفالت مشکل خواهیم داشت.
منفیبافی چیز خوبی نیست و مقایسه و اینگونه منفیبافی برخی اعضای شورای شهر تبریز هم به خودشان برمیگردد ولی شهردار تبریز و از طرفی معاون وی میتوانند با فراخوان عمومی مسابقه به جای نفرین هر چاله در شهر، هر چالهای که دیدیم را اصولی پر کنیم؛ برگزار کنند، باشد به قول محرم محمدزاده معابر و خیابانهای شهر ما هم مثل شیشه باشد!