
دنيا حيدري
صدا و سيما قصد كوتاه آمدن از مواضع خود و پرداخت حق طبيعي ورزش از پخش مسابقات را ندارد. مسئلهاي كه جلسه روز گذشته را نيز بينتيجه گذاشت. جلسهاي متشكل از نمايندگان مردم در خانه ملت، نماينده صدا و سيما، وزارت ورزش و همچنين مديران دو باشگاه پرسپوليس و استقلال كه در اين راستا ذينفع هستند.
صدا و سيما بعد از سالها بيتوجهي به پرداخت حق ورزش از پخش مسابقات، طي چند سال گذشته با هزار و يك اهرم فشار، حاضر به پرداخت مبلغي بسيار ناچيز شدهاست. مبلغي كه در مقايسه با آنچه كه در دنيا بابت پخش مسابقات ورزشي پرداختميشود، تفاوت فاحشي دارد. اما برخلاف تلاش فراوان وزارت ورزش و فوتباليها، اين رقم هرگز به شكلي كه بايد پرداخت نشدهاست. اين در حالي است كه چندي پيش وزير ورزش و جوانان صحبتهايي را مطرح كرد كه براي ورزشيها به خصوص تيمهاي فوتبال اميدوار كننده بود. سلطانيفر گفت كه با رئيس رسانه ملي جلساتي را برگزار كردهايم هدفمان اين است كه در يك رابطه برد – برد حق پخش تلويزيوني را محقق كنيم: «در صحبتهايي با علي عسگري، رئيس سازمان صدا و سيما داشتم، گفتم كه پرداخت حقپخش به معناي كم كردن درآمدهاي سازمان صدا و سيما نيست. يك ظرفيت خيلي خوبي از جهت درآمد در اين بخش وجود دارد، منطق حكم ميكند كه با همكاري همديگر از اين ظرفيت استفاده كنيم. خوشبختانه رويكرد صدا و سيما، علي عسگري و معاونانشان نيز به اين قضيه مثبت و خوب بود و در جلسات برگزار شده چارچوب توافقنامهاي را تنظيم كرديم كه فكر ميكنم بهزودي آن را امضا كنيم.»
اميدي كه نااميد شد
صحبتهاي وزير و وعده امضا توافقنامه حق پخش تلويزيوني ميان صدا و سيما و ورزش كافي بود تا بار ديگر بذر اميد در دل اهالي ورزش به خصوص فوتبال كه همواره حساب ويژهاي روي حق پخش باز ميكنند، كاشته شود. در همين زمينه صبح روز گذشته جلسهاي سهجانبه ميان برخي از نمايندگان مجلس شوراي اسلامي، مسئولان فدراسيون فوتبال، مديران دوباشگاه پرسپوليس و استقلال و نمايندگان تلويزيون شامل قائممقام صداوسيما و مدير شبكه 3 با محوريت حقپخش فوتبال در ساختمان مجلس شوراي اسلامي برگزار شد. جلسهاي كه با اعلام تنفس به دور دوم هم كشيد، اما باز هم خبر خوشايندي در پي نداشت و بينتيجه باقيماند. آنهم در حالي كه تصميم فوتباليها براي گرفتن حق خود در اين نشست جديتر از هميشه بود؛ چراكه همانطور كه پيشتر رئيس فدراسيون نيز بدان اشاره كرده بود، اگر حق پخش تلويزيوني براي فوتبال محقق نشود تيمهاي تراكتورسازي، پرسپوليس و استقلال كه تا 31 ژانويه مهلت دارند دچار مشكل خواهند شد. مشكلي كه طولي نميكشد كه گريبان ديگر تيمهاي فوتبال كشور را نيز يك به يك خواهد گرفت! چراكه نه فقط طرفين به جمعبندي خاصي نرسيدند، كه اختلافات نيز بالا گرفت. به طوري كه قائم مقام و مدير شبكه3 در قسمت اول جلسه اعلام كردند، صداوسيما پولي ندارد تا براي حقپخش به فوتبال بپردازند. مسئلهاي كه با واكنش مديران دوباشگاه پرطرفدار پايتخت همراه بود. به طوريكه طاهري و افتخاري در مقابل اين موضعگيري گفتند كه بيشتر از اين نميتوانند اجازه پخش بازيهاي تيمشان از تلويزيون را بدهند. بعد از بينتيجه ماندن دور دوم جلسه نيز فوتباليها بار ديگر اعلام كردند با توجه به پرداخت نشدن حق پخش تلويزيوني هيچ علاقهاي به پخش بازيهاي فوتبال از طريق صداوسيما ندارند و نمايندگان مردم در مجلس بايد تصميم جدي در اين خصوص اتخاذ كنند، در غير اين صورت اجازه پخش مسابقات را نخواهندداد.
اين داستان ادامه دارد. . .
علي مطهري، نايب رئيس مجلس كه يكي از حاضران در اين جلسه بود با بيان اينكه همه حقپخش را قبول دارند، گفت كه به دليل اختلافات تصميمگيري به جلسه بعدي موكول شدهاست: « روز گذشته نيز اراده رفع مسئله حقپخش تلويزيوني مسابقات فوتبال در بين مسئولان ورزشي و رسانه ملي ديده شد. در خصوص ميزان پرداختيها و غيره نكاتي وجود دارد كه با توجه به مشكلات مالي، بايد به فرمول مناسبي براي حل آن دست يابيم. پخش تلويزيوني مسابقات امكان تبليغات مناسب و كسب درآمدهاي بيشتري را براي رسانه ملي و امكان جذب تبليغات داخل استاديومها و كسب درآمد براي فدراسيون فوتبال را به وجود آوردهاست. اين درآمدها از طريق امكانات طرفين است، اما ميزان درآمد صداوسيما بيشتر از طرف مقابل است. در همين راستا ديروز گام رو به جلويي براي دستيابي به راهكار دراز مدت براي اين مشكل برداشته شد، اما به نتيجه قطعي در اين راستا دست نيافتيم و به دليل اختلاف نظرها در مورد نحوه پرداخت حق پخش مسابقات ورزشي تصميمگيري نهايي به جلسات آتي موكول شد.»
حكميت تشخيص مصلحت نظام
عدم توافق دوباره صدا و سيما بار ديگر پاي تشخيص مصلحت نظام را به ميان آورد. آنهم درحالي كه به گفته فاطمه ذوالقدر، عضو هيئت رئيس كميسيون فرهنگي مجلس، وزارت ورزش حتي حاضر است در صورت عدم همكاري صدا و سيما براي حق طبيعي ورزش، به دريافت درآمد حاصله از تبليغاتي كه در فواصل هر ست يا نيمه مسابقات پخش ميشود، اكتفا كند: «سال 80 موضوع تعيين تكليف در خصوص حق پخش تلويزيوني مسابقات فوتبال به مجمع تشخيص مصلحت نظام ارسال و در پاسخ عنوان شد كه حق پخش مسابقات بايد از سوي صداوسيما به وزارت ورزش پرداخت شود. با اين وجود اما در جلسه روز گذشته نيز مقرر شد تا مجدداً مسئله حق پخش تلويزيوني مسابقات فوتبال از مجمع تشخيص مصلحت نظام استعلام شود تا معلوم شود نظر آنها به قوت خود باقي است يا خير. لذا نتيجه اين موضوع در تصميمگيري نهايي تأثير مستقيمي خواهد داشت.