
هر چه به تاريخ پايان مذاكرات نزديكتر ميشويم، صحبت تمديد يا حتي شكست مذاكرات بيشتر به گوش ميرسد. وزير امور خارجه در مصاحبه با يك نشريه امريكايي تصريح كرد كه مذاكرات براي مردم ايران پايان دنيا نيست، سخنگوي كاخ سفيد هم از تمديد زمان مذاكرات هستهاي در صورت نياز سخن گفت.
تازهترين دور از مذاكرات هستهاي ايران و گروه موسوم به 1+5 از هفته گذشته در شهر وين اتريش آغاز شده و همچنان نيز در سطح معاونان در جريان است. با توجه به در پيش بودن ضربالاجل 10 تير، انتظار ميرود وزراي خارجه هفت كشور نيز به زودي به گفتوگوها بپيوندند. در چنين شرايطي محمد جواد ظريف وزير امور خارجه ايران در اروپاست البته نه در وين بلكه در لوكزامبورگ تا با طرفهايي اروپايي بيشتر گفت و گو كند. با اين حال كندي گفت و گوها كار را به جايي كشانده كه وي در مصاحبه با نشريه «نيويوركر» بگويد شكست مذاكرات هستهاي، پايان دنيا نخواهد بود و ايرانيها به فداكاري در صورت نياز براي حفظ حقوقشان عادت دارند. به نوشته رابين رايت خبرنگار نيويوركر، ظريف گفته در صورتي كه مذاكرات شكست بخورد، «اين پايان دنيا نخواهد بود. ايالات متحده فرصتي بزرگ و احتمالاً منحصر به فرد را از دست ميدهد.» وي افزود: «اما براي ما، مردم ما به اينكه در صورت نياز براي حفظ شأن و حقوقشان فداكاري كنند، خو گرفتهاند.»
وزير امور خارجه ادامه داد: «صحبت مليگرايي يا وطنپرستي نيست بلكه صحبت از داشتن پشتوانه تاريخي است. براي كشوري با پشتوانه تاريخي چند هزار ساله، چند سال دورهاي كوتاه است.» نيويوركر در ادامه گزارش خود با اشاره به اينكه توافق هستهاي نهايي با ايران سندي 20 صفحهاي با پنج الحاقيه مجموعاً 20 صفحهاي است، به دشواري مذاكرات اشاره كرده و به نقل از يك مقام ارشد دولت امريكا نوشته است: «كلمات به طرز فوقالعادهاي حائز اهميت هستند. همهچيز مربوط به كلمات است.»
وزير خارجه ايران درباره اتهامات موسوم به «پي. ام. دي» به عنوان موضوع مورد بحث در مذاكرات هستهاي گفت كه «اساساً ابعاد نظامي احتمالي در برنامه صلح آميز هستهاي ايران مطرح نيست.» ظريف همچنين روز دوشنبه پس از ورود به لوكزامبورگ ضمن تأكيد بر اينكه برنامه هستهاي ايران همواره صلحآميز و در چارچوب مقررات بينالمللي بوده است، افزود: در اين راستا با آژانس بينالمللي هستهاي همكاري ميكنيم اما همانطور كه پيشتر بيان شده است، اجازه بازرسي از تأسيسات و اسرار نظامي خود را نخواهيم داد، البته ظريف همچنان ابراز اميدواري كرد ايران و گروه ۱ + ۵ در مهلت تعيين شده به توافق جامع برسند. وي در پاسخ به اين سؤال كه آيا مسئله تحريمها كماكان از موارد اختلافي مذاكرات است، گفت: مسئله تحريمها در مذاكرات لوزان حل شده است، در آن مذاكرات روشن شد كه تحريمها بايد به يكباره برداشته شود و در اصل اين موضوع توافق وجود دارد و اختلاف نظر تنها در موضوعات اجرايي و عملي برداشتن تحريمهاست.
وي درباره ميزان پيشرفت نگارش متن توافق جامع هستهاي ميان ايران و گروه ۱ + ۵ تصريح كرد: هنوز اختلافاتي از جمله اختلافات سياسي و فني باقي مانده اما ضروري است كه همه طرفها از زياده خواهي و ادعاهاي خارج از چارچوب بينالمللي بپرهيزند. وزير خارجه ايران در پاسخ به سؤالات ديگر خبرنگاران با تأكيد بر اينكه تهران به دنبال «توافق خوب» است، گفت: با توجه به تفاهم سياسي لوزان، واضح است كه برداشتن تحريمها ضروري است و ايران به دنبال راهكارهاي عملي براي لغو يكپارچه تحريمهاست. در سوي ديگر سخنگوي كاخ سفيد در نشست مطبوعاتي روز دوشنبه گفت كه همچنان بر دستيابي به توافق در تاريخ معين اميدوار است ولي بنا به ضرورت براي رسيدن به توافق نهايي امكان تمديد كوتاه زمان مذاكرات وجود خواهد داشت. جاش ارنست با اذعان به اينكه تا به اين لحظه تاريخ تعيين شده مذاكرات(9 تير) همچنان به قوت خود باقي است و كاخ سفيد بر اين تاريخ مصمم است، اظهار داشت: در صورت ضرورت اين امكان وجود خواهد داشت كه به منظور جمع بندي مذاكرات و دستيابي به توافقنامه نهايي، زمان كوتاهي به تاريخ معين شده افزوده شود. وي خاطرنشان كرد: همانطور كه به ياد داريد، در نشست ژنو نيز با پايان تاريخ تعيينشده جمعبندي كامل و توافقنامه مذاكرات ارائه نشده بود و اين توافقنامه پس از سه روز به دست آمد و منتشر شد پس در اين دور از مذاكرات نيز اين امكان وجود دارد. همچنين سخنگوي كاخ سفيد در واكنش به اظهارات ظريف كه گفته است، اهميت دستيابي به توافق خوب بيشتر از دير يا زود شدن زمان است، اظهار داشت: رئيسجمهوري امريكا نيز در اين مورد با ايشان هم نظر است.
فقط چند روز تمديددر همين حال يك مقام ارشد وزارت خارجه امريكا ميگويد مذاكرهكنندگان اين كشور مايل به تمديد ضربالاجل مذاكرات هستهاي هستند، اما اين تمديد نبايد بيشتر از چند روز پس از ضربالاجل ۳۰ ژوئن باشد. اين مقام ارشد وزارت خارجه امريكا روز دوشنبه به روزنامه صهيونيستي جروزالمپست گفت: امريكا تمايل دارد مذاكرات هستهاي ايران و گروه 1+5 را تمديد كند اما تنها تا چند روز بعد از ضربالاجل 30 ژوئن. اين مقام امريكايي درباره دليل تمايل دولت اوباما براي اتمام مذاكرات هستهاي در موعد مقرر يا چند روز بعد از آن گفت: «چند هفته يا چند ماه بيشتر باعث نخواهد شد تصميمهاي سياسي، سادهتر شوند.» او گفته البته برخي ملاحظات سياسي هم در عدم تمايل امريكا براي كشدار شدن مذاكرات دخيل هستند. گفتوگوها احتمالاً - با توافق يا بدون آن - تا 9 جولاي به اتمام ميرسند، يعني زماني كه اعضاي كنگره از تعطيلات «روز استقلال» باز ميگردند. مطابق طرحي كه به تازگي به قانون تبديل شده نمايندگان كنگره در صورتي كه بعد از بازگشت در تاريخ مذكور متن كامل توافقنامه هستهاي را دريافت كنند، دورهاي 30 روزه را صرف بررسي و نظارت توافق هستهاي خواهند كرد اما اگر در آن تاريخ هنوز توافقي حاصل نشده باشد، اين دوره دو برابر شده و به 60 روز افزايش خواهد يافت.
اشتاين ماير: نزديكيمفرانك والتر اشتاين ماير وزير امور خارجه آلمان روز دوشنبه پس از ديدار با محمد جواد ظريف همتاي ايراني خود در لوكزامبورگ گفت: ايران و قدرتهاي جهاني هيچ گاه تا اين اندازه به حصول توافق هستهاي نزديك نبودهاند.
اشتاين ماير افزود: رسيدن به توافق محتمل است و ما هيچ زماني تا اين اندازه به آن نزديك نبوديم. وي تصريح كرد: چارچوب بيانيه لوزان راهنماي مذاكرات جاري هستهاي است. به گفته اشتاين ماير دور نهايي مذاكرات هستهاي احتمالاً هفته آينده صورت خواهد گرفت ولي وي به تاريخ دقيق و محل برگزاري مذاكرات اشارهاي نكرد.
نتانياهو: يهوديها ساكت ننشينند«بنيامين نتانياهو» نخست وزير رژيم صهيونيستي در نشست «آژانس يهود»- كه هر سه سال يكبار در تل آويو برگزار ميشود ادعا كرد توافق هستهاي با ايران يك اشتباه تاريخي است. به گزارش فرهنگنيوز، جروزالم پست در گفتوگو با سران جوامع ملي و همچنين فرقههاي مذهبي مختلف مدعي شد: «ايران به محض امضاي توافق هستهاي، ارتشي را براي انجام اقدامات تروريستي مجهز ميكند. توافق هستهاي با ايران و دستيابي اين كشور به سلاحهاي هستهاي، صرفاً تهديدي براي اسرائيل است.» وي در اين نشست از صهيونيستها خواست هرگز ساكت ننشينند و هنگامي كه با چنين تهديد جدياي روبهرو ميشوند، به صراحت مخالفت خود را با آن اعلام كنند.