دو نوع واكسنآنفلوآنزا توليد ميشود كه هر دو نوع آن در بدن توليد آنتيبادي كرده و پيشگيري لازم را در مقابل ويروس فراهم ميكند. واكسنآنفلوآنزا در واقع آنتيژنهاي تهيه شده از سويههاي مختلف ويروسهاي غيرفعال آنفلوآنزاست كه باعث توليد پادتنهاي خاصي در بدن ميشود ضمن اينكه مصونيت در برابر بيماري فقط درمقابل آن دسته از سويههايي از ويروسها ايجاد ميشود كه به لحاظ ساختاري، مشابهت نزديكي با سويههاي موجود در واكسن داشته باشند. اين واكسن براي ايجاد ايمني فعال (توليد پادتن) عليه آنتيژن ويروس آنفلوآنزا كه در واكسن موجود است، مصرف ميشود.
واكسن آنفلوآنزاي سنتي: اين واكسنحاوي ويروس زنده نيست و باعث بروز آنفلوآنزا نميشود. اين واكسن ويروسغيرفعال دارد كه از طريق آمپول دريافت ميشود. برای تزريق آن باید از چهار نوع سرنگ كه از كشورهاي هلند، آلمان، فرانسه و همچنين سوئيس وارد ميشود، استفاده ميشود.
واكسنآنفلوآنزا به صورت اسپري دماغي: اين واكسن كه به شكل اسپري دماغي بوده و نامش فلوميست است، حاوي ويروس ضعيف شدهاي است كه معمولا به جز در مواردي باعث بروز بيماري آنفلوآنزا نميشود. اين واكسن تنها براي افراد غيرباردار، افراد سالم و دو تا 49 ساله كاربرد دارد. اين واكسنحاوي ويروسضعيف شده است و براي نوزادان، زنان باردار، كهنسالان و افراد مبتلا به امراض باليني تجويز نميشود. واكسن اسپري دماغي آنفلوآنزا در كودكان با عوارضي همچون آبريزش بيني، سردرد، استفراغ، درد ماهيچه و تب و در بزرگسالان آبريزش بيني، سردرد و گلودرد علائم خود را نشان ميدهد. البته نوع اسپري دماغي واكسن آنفلوآنزا در ايران وجود ندارد.
- كاركنان خانه سالمندان و مراكز بهداشتي و درمانيكه با بيماران مبتلا به بيماريهاي مزمن همچون افراد مبتلا به ذاتالريه، افراد بزرگسال مبتلا به بيماريهاي قلبي و ريوي و هر بيماريكه سيستم ايمني بدن را ضعيف ميكند، سر و كار دارند، بهتر است واكسنآنفلوآنزا را دريافت كنند.
- كودكانيكه تحت درمان طولانيمدت با آسپرين قرار دارند.
- زناني كه قصد دارند در فصل آنفلوآنزا باردار شوند.
- افراديكه درگير نارساييكليه، هموگلوبينو پاتي و ايمونوساپرشن هستند.
- افراديكه در سال گذشته به علت بيماري متابوليكي مثل ديابت در بيمارستان بستري شدهاند.
تزريق اين واكسن تا 70 درصد ورود بيماري را به بدن كاهش ميدهد و تا 14 روز پس از تزريق نيز مصونيت آن در فرد ايجاد ميشود. اثر مثبت واكسن در جلوگيري از ابتلاي فرد به آنفلوآنزا نيز براي شش ماه تا يكسال در بدن باقي ميماند.