این شرح حال را شاید بارها شنیده باشید و تقریبا به شکایت معمول برخی زنان تبدیل شده است. گرگرفتگی از معمولترین علامتهای شایع یائسگی در زنان به شمار میرود. آمارها حکایت از آن دارد که تقریبا دو سوم زنان آمریکایی در دوران یائسگی با این مشکل دست و پنجه نرم میکنند. البته در عدهای این حالت از چند سال پیش از شروع یائسگی آغاز میشود و تا بعد از آن نیز ادامه مییابد.
در واقع، گرگرفتگی به نوعی احساس افزایش ناگهانی حرارت بدن و گاه سرخ شدن و قرمزی صورت و تعریق اطلاق میشود. علت اصلی گرگرفتگیها دقیقا مشخص نیست ولی متخصصان بر این باورند که بروز چنین حالتی میتواند با تغییرات ایجاد شده در گردش خون ایجاد شود. گرگرفتگی معمولا زمانی رخ میدهد که عروق خونی موجود در سطح پوست برای خنک شدن متسع میشوند.
در چنین وضعیتی، بدن برای پایین آوردن دما، عرق میکند. برخی زنان نیز دچار ضربان قلب بالا یا لرز میشوند. گرگرفتگی همراه با تعریق غالبا شبها به سراغ خانمها میآید که به تعریقهای شبانه شهره است و خوابیدن را برای آنها دشوار میکند و عمده شکایتها را به دنبال دارد. از دیگر مشخصههای گرگرفتگی در دوران یائسگی، سرخ شدن صورت و ناحیه گردن است.
معمولا مدت زمانی که خانمها دچار گرگرفتگی میشوند در افراد مختلف متفاوت است بهطوری که در برخی تنها مدت کوتاهی در طول دوران یائسگی ادامه مییابد و عدهای از خانمها هم بقیه عمر را با این حالت سپری میکنند. اما شدت گرگرفتگیها به مرور زمان کم میَشود.
معمولا استفاده کوتاهمدت از درمانهای جایگزین هورمونی عوارض جانبی خطرناکی به دنبال دارند که از این میان میتوان به ایجاد لختههای خونی و التهاب کیسه صفرا اشاره کرد. از این رو به خاطر داشته باشید که هرگز خودسرانه اقدام به مصرف این قبیل داروها نکرده و تحت نظر پزشک باشید.
همچنین متخصصان تاکید میکنند که چنانچه این داروها با بدن شما سازگار نباشد، بهتر است از سایر روشهای درمانی برای کاهش علائم استفاده کرد. برخی درمانهای معمول که غالبا بدون تجویز پزشک نیز میتوان از آنها بهمنظور کاهش علائم یائسگی استفاده کرد عبارتند از انواع ویتامین B، ویتامین E و ایبوپروفن. علاوهبر این، گروههای دیگر دارویی نیز باید حتما با نظر پزشک مصرف شوند.
منبع: روزنامه فرهيختگان