
جوانآنلاين: بهرام شهرياري، كارشناس صنعت خودرو در گفتوگو با «جوانآنلاين» با اشاره به افزايش قيمت خودرو از سوي شوراي رقابت اظهار داشت: موضوع افزايش قيمت خودرو را بايد از چند وجه نگاه كرد؛ صنعت خودرو از دهه 70 شروع به ساخت داخل كرد و پس از مونتاژ، كار توليد خودرو را آغاز كرد و رفته رفته ساخت داخل بيشتر شد. قطعهسازان بسياري به عرصه آمدند و به ترتيب صنعت خودرو به لحاظ كيفي و كمي رشد كرد و تيراژ بالا رفت. اين در حالي است كه صنعت خودرو در دوره دولت نهم و دهم از مسير خود خارج شد.
شهرياري ادامه داد: در اين مدت افرادي به نام قطعه ساز وارد بازار شدند كه اكثر آنها به جاي قطعهسازي، قطعه وارد ميكردند و اين در حالي است كه واردات قطعه به قيمت ارز بستگي دارد و در واقع وقتي ارز گران شد آن قطعات نيز گران شدند. به اين ترتيب با ورود آن وارد كنندگان قطعات خودرو، قطعهسازان اصلي از ميدان خارج شدند.
وي افزود: عوامل موثر بسياري در قيمت تمام شده خودرو دخيل است و يكي از اين عوامل مواد اوليه است. اكثر مواد اوليهي اين صنعت مانند فولاد، مس، آلومينيوم، مواد پتروشيمي پلاستيك و لاستيك غالبا در اختيار دولت قرار دارد، بنابراين شركتهاي توليد سازي مواد اوليه، از منابع داخلي مثل سنگ آهن، گاز، نفت استفاده ميكنند و مواد اوليه را توليد ميكنند اما متاسفانه به جاي آنكه اين مواد اوليه را با يك قيمت تمام شده و با سودي متعارف به صنايع تبديلي مثل صنعت خودرو، صنعت لوازم خانگي و صنايع غير بفروش برسانند، قيمتهايشان را با قيمتهاي جهاني مقايسه ميكنند و ميخواهند با قيمتهاي جهاني آن را به فروش رسانند. گاهي شركتهاي توليد سازي مواد اوليه معتقدند فروش داخلي براي آنها سودي ندارد، بنابراين آن را صادر ميكنند و در واقع خام فروشي صورت ميگيرد و قيمت تمام شده صنايع داخلي بالا ميرود.
شهرياري با اشاره به حاملهاي انرژي گفت: پس از آنكه بحث يارانهها مطرح شد و اصلاح نرخ حاملهاي انرژي را انجام دادند، قرار بود سهم بخش صنعت را بدهند كه متاسفانه آن را هم ندادند و به عبارت ديگر قيمت تمام شده را به دليل بحث انرژي بالاتر بردند.
اين كارشناس صنعت خودرو با اشاره به تاثير عوامل بيروني در تعيين قيمت خودرو اظهار داشت: تنها عامل دروني يك بنگاه اقتصادي بحث بهرهوري است و آن هم يك حدي دارد و از يك حد بيشتر امكانپذير نيست. وقتي كارخانهاي كمتر از ظرفيت خود كار كند هزينههاي سربارش به تيراژ پايينتر تحميل ميشود و تاثير اين موضوع در افزايش قيمت خودرو مشاهده ميشود.
وي در خصوص قيمتهاي تعيين شده از سوي شوراي رقابت گفت: بازار قيمت را تعيين ميكند و در حال حاضر متاسفانه يا خوشبختانه رقبايي مثل چين و كره وارد بازار ما شدهاند كه با تنوع توليد و با خودروهايي در كلاس توليد خودروهاي داخلي رقابت ميكنند و وقتي قيمت خودروهاي داخلي بالا ميرود، مردم به جاي خريد پژو 206، خودرو هيونداي ميخرند. بنابراين اين هم از سوي بازار تعيين كننده است و اكنون شاهد هستيم كه خودروسازان در فروش مشكل دارند و در آينده هم اين مشكل بيشتر خواهد شد. از قديم گفتهاند سزاي گرانفروش نخريدن است، خودرو گران ميشود و مردم هم نميخرند.