در گير و دار تعطيل بودن يا نبودن مدارس در دولت جديد، حالا وزير آموزش و پرورش آب پاكي را روي دست معلمان، والدين و دانشآموزان ريخت و رسماً تعطيلي پنجشنبههاي مدارس را براي سال آينده لغو كرد با وجود اين به گفته وزير آموزش و پرورش سابق، لغو طرح تعطيلي پنجشنبهها نيازمند مصوبه شورايعالي انقلاب فرهنگي است.
مطابق رسمي ديرينه، روي كار آمدن هر مدير تازهاي با تغيير همراه است؛تغييراتي كه خيلي وقتها لغو مصوبات دوره قبل و به شيوه آزمون و خطاست. نكته جالب توجه اينجاست كه اين تغييرات اغلب بدون برنامهريزي، خلق الساعه و بدون كار كارشناسي و در نظر گرفتن نظرات افرادي است كه با موضوع ارتباط مستقيم دارند. تعطيلي پنجشنبههاي مدارس و حالا لغو آن هم يكي از موضوعاتي است كه با چنين چالشي مواجه است.
فيتيله پنجشنبه هم تعطيله !
طرح تعطيلي پنجشنبههاي مدارس دستپخت حميدرضا حاجي بابايي، وزير آموزش و پرورش دولت دهم بود. ماجراي اين تعطيلي به سال 89 باز ميگردد و پس از جلسات مكرر در نهايت مقرر شد كه از 20 فروردين سال 90 طرح تعطيلي پنجشنبهها در دبستانهاي داوطلب اين طرح اجرا شود. استقبال از اين تعطيلي آخر هفته، هم از سوي معلمان و هم دانشآموزان وحتي والدين موجب شد تا اين طرح از مهر سال 91 در سراسر كشور اجرا شود.
وقتي طرح تعطيلي پنجشنبههاي دبستانيها براي نخستين بار اعلام شد، صفوفي از موافقان و مخالفان در برابر اين طرح قرار گرفتند. حاجيبابايي اما در پاسخ انتقادات مطرح شده به راهكار 1، 1 و 21، 6 سند تحول آموزش و پرورش مصوبه شوراي عالي انقلاب فرهنگي استناد ميكرد. در دستورالعملي كه از سوي فاطمه قربان، معاون آموزش ابتدايي وزير وقت آموزش و پرورش به ادارات كل آموزش و پرورش استانها ابلاغ شده بود، با اشاره به مصوبه هشتصد و سي و چهارمين جلسه شوراي عالي آموزش و پرورش مورخ 5 اسفند 89 با موضوع «ساماندهي زمان آموزش در دوره ابتدايي» آمده بود: «اين مصوبه در زمان باقيمانده از سال تحصيلي جاري در مدارس «داوطلب» اجرا شود. در صورت تصويب اجراي اين طرح (در مدت باقيمانده از سال تحصيلي جاري)، مراتب به صورت كتبي به اداره آموزش و پرورش مربوطه اعلام و از تاريخ 20 فروردين 90 نسبت به اجراي آن اقدام شود.»
فيتيله پنجشنبه تعطيل نيست!
علي اصغر فاني از وقتي به عنوان سرپرست آموزش و پرورش انتخاب شد به طور ضمني مخالفتش با تعطيلي پنجشنبهها در مدارس را اعلام كرد. به گفته وي قرار بود در روزهاي پنجشنبه برنامههاي فوق برنامه و پرورشي در مدارس انجام شود، اما هماكنون عملاً پنجشنبهها مدارس تعطيل هستند؛ بايد به تدريج مدارس را به سمتي سوق داد كه در روزهاي پنجشنبه به فعاليتهاي فوق برنامه بپردازند.
با جلب اعتماد نمايندگان مجلس از سوي فاني و نشستن وي بر كرسي مهمترين و حساسترين وزارتخانه كشور ميشد حدس زد تعطيلي پنجشنبههاي مدارس دستخوش تغييراتي ميشود تا اينكه سرانجام وي تكليف تعطيلي مدارس در روز پنج شنبه را مشخص كرد.
هم اكنون بنا به تأكيد وزير سابق آموزش و پرورش، تعطيلي پنجشنبههاي مدارس بر اساس قانون انجام شده است و اگر كسي خواست قانون را عوض كند، مشكلي ندارد و بايد روند را طي كند.
اما دبير كل و كارشناسان شوراي عالي آموزش و پرورش اعلام كردند: بر اساس مصوبه شوراي عالي آموزش و پرورش بايد برنامههاي درسي مدرسه طي پنج روز تنظيم شود و هيچگاه به تعطيلي مدارس اشاره نكرديم.
مهدي نويد ادهم، دبير كل شوراي عالي آموزش و پرورش در اين خصوص گفت: شوراي عالي آموزش و پرورش بهعنوان شوراي مجمع سياستگذاري در آموزش و پرورش و بهاستناد سند تحول بنيادين، موضوع ساماندهي زمان آموزشي را در دستور كار خود قرار داده و براي استفاده بهينه از فرصت حضور دانشآموزان در مدرسه و خانواده، تدابيري را اتخاذ كرده است. متأسفانه بخشي از اين تدابير تحت عنوان تعطيلي مدارس در روز پنجشنبه در جامعه مشهور است، در صورتي كه مصوبه از واژه «تعطيلي» استفاده نكرده است.
جواز قانوني تعطيلي پنجشنبهها
مطابق مصوبه «ساماندهي زمان آموزش در دوره ابتدايي» بايد برنامه آموزشي و تربيتي هفتگي مدرسه در قالب 25 جلسه آموزشي براي كليه پايههاي تحصيلي منحصراً در پنج روز اول هفته سازماندهي و اجرا شود.
ماده «4» اين مصوبه تصريح ميكند: مدارس ابتدايي ميتوانند روزهاي پنجشنبه براي طراحي و اجراي برنامههاي آموزشي و تربيتي از قبيل «فعاليتهاي مكمل و فوقبرنامه شامل اردوها، بازديدها و فعاليتهاي ورزشي»، شركت معلمان در گروههاي آموزشي و آموزشهاي ضمنخدمت، ارتباط با خانوادهها، دورههاي آموزش خانواده و نظاير آن داير باشند. با وجود اين وزير آموزش و پرورش دولت يازدهم براي پنجشنبههاي حدود هفت ميليون دانشآموز دبستاني اينگونه تصميم گرفته است «در سال تحصيلي 94- 93 تعطيلي پنجشنبهها لغو خواهد شد و به جاي آن يك روز جايگزين در هفته، دانشآموزان بدون كيف و كتاب به مدرسه ميروند و فعاليت ميكنند.»
فاني در پاسخ به اين سؤال كه چرا بايد در شرايط كنوني دانشآموزان را يك روز بدون كيف و كتاب به مدرسه كشاند و قرار است به جاي درس و مشق چه برنامهاي براي آنان داشت، توضيح داده است: «در حال حاضر كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان و معاونت پرورشي مشغول طرح برنامهاي براي تعطيلي پنجشنبهها و تعريف برنامه شاد براي يك روز «بدون كيف» در مدرسه هستند كه در آن دانشآموزان ميتوانند به مطالعه، كارهاي هنري و ساير علاقهمنديهاي خود بپردازند.» به گفته وي اين طرح در ابتدا براي مدارس مقطع ابتدايي و اول متوسطه اجرايي خواهد شد.
سرنوشت 7 ميليون دبستاني به روش آزمون و خطا
آيا پرونده تعطيلي پنجشنبهها بسته شد؟ حميدرضا كفاش، معاون پرورشي و فرهنگي وزارت آموزش و پرورش درباره اين روز بانشاط در مدرسه بدون كيف و وسايل مدرسه گفته بود: آن را سال آينده بهصورت آزمايشي در تعدادي از مدارس كشور انجام خواهيم داد. از سوي ديگر نيز ابهامات متعددي درباره اين طرح وجود دارد و هنوز به روشني معلوم نيست آموزش و پرورش براي يك روز دانشآموزان چه خوابي ديده است. شايد بد نباشد به مديران وزارتخانهاي كه نسل آينده كشور را پرورش ميدهد، يادآوري كرد، «سرنوشت 7 ميليون دانشآموز را با آزمون و خطا نميتوان تعيين كرد.»