جوان آنلاین: اوکراینیها طبق گزارشی که یکی از نشریات امریکایی منتشر کرده، ابراز آمادگی کردهاند ۲۰ درصد از خاک خود را به منظور برقراری آتشبس با روسیه به این کشور واگذار کنند. همزمان، ولادیمیر پوتین هم تصریح کرده که از هر ابتکار صلحی استقبال میکند؛ اظهاراتی که سخنگوی کرملین آن را به معنای گفتوگوی مستقیم میان مسکو و کییف تعبیر کرده است.
دونالد ترامپ روز جمعه گفت که اگر هر یک از طرفهای درگیر در جنگ اوکراین، مذاکرات صلح را متوقف کند، واشینگتن از این مذاکرات کنارهگیری خواهد کرد. او سپس ابراز امیدواری کرد که روسیه و اوکراین در هفته آینده به توافقی دست یابند. این در حالی است که نمایندگان کییف در جریان مذاکرات خود با هیئت امریکایی طی هفته گذشته، درباره بخش مربوط به مناطق الحاق شده به روسیه ابراز نگرانی کردند. شبکه خبری بلومبرگ و روزنامه والاستریتژورنال هم گزارش دادند که این ابتکار پیشنهاد صلح ممکن است شامل به رسمیت شناختن کریمه به عنوان بخشی از قلمرو روسیه از جانب امریکا باشد. به دنبال این موضعگیری امریکاییها، ولادیمیر پوتین اعلام کرده با کلیت طرح امریکا برای صلح در اوکراین موافق است، اما جزئیاتی وجود دارد که باید حلوفصل شود. پوتین روز دوشنبه در گفتوگو با تلویزیون دولتی کشورش گفت: «ما همیشه گفتهایم که به هر ابتکار صلحی نگرشی مثبت داریم. امیدواریم نمایندگان رژیم کییف هم چنین احساسی داشته باشند.» دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین نیز به خبرنگاران گفت: «وقتی رئیسجمهور گفت که میتوان درباره هدف نگرفتن اهداف غیرنظامی - حتی بهصورت دوجانبه - بحث کرد، منظور او مذاکرات با طرف اوکراینی بود.» به این ترتیب، رئیسجمهور روسیه برای نخستینبار از آغاز جنگ، پیشنهاد گفتوگوی دوجانبه با اوکراین را مطرح کرد. اگرچه زلنسکی مستقیماً به پیشنهاد پوتین پاسخ نداد، اما در سخنرانی شبانهاش تأکید کرد که اوکراین برای هرگونه گفتوگو درباره آتشبسی که به حملات علیه غیرنظامیان پایان دهد، آمادگی دارد.
خاک در ازای آتشبس
تحرکات از جانب امریکاییها و روسها برای پایان دادن به جنگ اوکراین در شرایطی تشدید شده که دیروز، روزنامه نیویورکپست به نقل از یک مسئول بلندپایه گزارش داد که اوکراین آماده است ۲۰ درصد از خاک خود را در چارچوب حل جنگ کنونی واگذار کند. یک مقام ارشد دولت امریکا به نیویورکپست گفت که این توافق ممکن است در صورت برقراری آتشبس تمامعیار، شامل اعزام نظامیان اروپایی به اوکراین شود. به گفته این مقام رسمی، «بخش سخت این کار این است که این نیروی امنیتی به چه شکل خواهد بود.» این مقام رسمی گفت که موضوع یک نیروی صلحبان جداگانه نیز برای نظارت بر آتشبس مطرح است که شکل آن، «کمیته مشترکی» از نیروهای روسی، اوکراینی و طرف سوم خارج از ائتلاف ناتو خواهد بود و بر آتشبس در خط مقدم نظارت خواهد کرد. او افزود: «امریکا هم ممکن است مشارکت کند، اما نه به عنوان نیروی حاضر در میدان، بلکه به عنوان پشتیبان مالی در کنار یک کشور طرف سوم.»
نشست امروز در لندن
به دنبال این تحولات، سخنگوی دفتر نخستوزیری انگلیس گفت که کر استارمر، نخست وزیر این کشور، طی گفتوگویی با زلنسکی بر تعهد «تزلزلناپذیر» لندن به کییف تأکید کرده است. او همچنین درباره طرحهای مربوط به «ائتلاف داوطلبان» به رهبری بریتانیا و فرانسه صحبت کرد. این سخنگو افزود: «کر استارمر گفت که بریتانیا از درخواست اوکراین برای تعهد روسیه به آتشبس کامل حمایت میکند و اکنون زمان آن است که پوتین نشان دهد در پایان دادن به جنگ وحشیانهاش جدی است.» زلنسکی هم گفت: «همین چهارشنبه، نمایندگان ما در لندن، اقدام میکنند؛ اوکراین، بریتانیا، فرانسه و ایالات متحده. ما آمادهایم مثل گذشته به سازندهترین شکل ممکن پیش برویم، برای رسیدن به یک آتشبس بدونشرط و سپس برقراری صلحی واقعی و پایدار.» این گفتوگوها ادامه نشست هفته گذشته در پاریس است که در آن ایالات متحده و کشورهای اروپایی درباره راههای پایان دادن به جنگ، به گفتوگو نشستند.