جوان آنلاین: شنیدن خاطرات کارآفرینان همیشه جذاب است، اما زندگینامه برخی از آنها به تنهایی درس زندگی و همت و اراده و موفقیت است. امروز میخواهیم روایت کارآفرینی را مرور کنیم که یک بانوی معلول است، اما با معجزهای به نام ایمان و تلاش همه را انگشت به دهان نگه داشت. خانم شکری که ثابت میکند هیچ کس از نگاه و لطف و مرحمت امامان و خدا دور نیست و هرگز نباید ذرهای شک در وجود بندگان پدید بیاید. حتی اگر در سختترین شرایط زندگی قرار دارند.
یک بانوی روستایی با تأسیس صندوق اشتغال، مهارت آموزی و کارآفرینی، زندگی خود و چندین نفر دیگر را متحول کرده و برای خودکفایی روستاییان محروم تلاش میکند.
سکینه شکری شهروان که شنیدن داستان زندگی او نه تنها خالی از لطف نیست، بلکه میتواند درسی برای هزاران خانم و آقا در کشور باشد که با همت و پشتکار و توکل به خدا میتوانند دست به کارهای بزرگ بزنند.
دختر معلول روستایی که حالا مسئول صندوق اشتغال روستای گذرکجین همدان است و توانسته خانوادههای زیادی را زیر پوشش قرار داده و برای بانوان اشتغالزایی کند.
کمکی که از طرف امام آمد
خودش میگوید همه چیز را مدیون پدرش و آموزشهای طفولیت اوست.
پدر سکینه، از همان دوران کودکی، طوری او را تربیت کرده بود که روی پای خودش بایستد و زندگیش را بچرخاند.
در سال ۱۳۸۵، ۴۸ بافنده قالی برای او کار میکردند، اما شریکش که ۱۰سال با او رفاقت داشت و سفرهشان از هم جدا نشده بود، پولهایش را برداشت و فرار کرد.
حالا سکینه مانده بود و ۱۳۰میلیون تومان به یغما رفته و کلی چک و بدهی.
چکهایش که برگشت خورد، بازداشت شد و دادگاه برای بازپرداخت بدهیهایش، قسط بندی کرد. نزدیک به ۲۰ سال پیش باید ماهی ۸۰۰ هزار تومان قسط میداد، اما هیچ سرمایه و زمینهای برای درآمد نداشت. با این بدهیها باید هزینههای خانواده را هم پرداخت میکرد. زیرا پدرش بیماری سختی داشت و نمیتوانست کار کند. برای دو خواهرش هم جهیزیه لازم داشتند و برادر کوچکش هم سرباز بود.
حال روحی خانم شکری در آن زمان خراب بود. از این رو به مشهد رفت و سه روز در حرم نشست و به امام رضا (ع) گلایه کرد.
خودش میگوید: «شاید بیادبانه با امام صحبت کرده بودم.»
روز سوم آقایی پیش او آمده و از او در خصوص علت اینطور صحبت کردن با امام رضا (ع) سؤال کرده بود.
خانم شکری که در آن زمان خیلی تحت فشار بود به مرد گفته بود: «شما کاری به کار من نداشته باشید، من با امام رضای خودم گفتوگو میکنم.»
آن مرد با آرامش پاسخ داده بود: «با امام رضا (ع) اینطور صحبت نکن، شاید من برای رفع مشکلاتت وسیلهای باشم. بگو دردت چیست؟»
خانم شکری مشکلاتش را برای آن مرد شرح داده و به او گفته بود، از ناحیه یک دست و دو پا هم فلج است و هیچ چارهای ندارد و به بنبست رسیده است.
آن شخص او را به آرامش و توبه دعوت کرده و خانهاش در مشهد را یک سال در اختیار خانم شکری میگذارد که زائر به مشهد بیاورد و با درآمد آن مشکلاتش را حل کند.
آموزش مهارت بهتر از کمک نقدی
حاج قاسم در مشهد به قاسم عرب معروف بود. شیعه اهل سوریه بود که بعدها در جریان مقابله با تکفیریها و داعش در سوریه به شهادت رسید. او سه طبقه ساختمان در خیابان امام رضا (ع) را در اختیار خانم شکری گذاشته بود.
خانم شکری در آن زمان ماهی سه یا چهار بار زائر به مشهد میبرد. اولین زائری که به حرم برد با امام رضا (ع) عهد کرد، از این راهی که جلوی پایش گذاشته شده، فقط تا روزی که قرض دارد استفاده کند.
او بدهیهایش را پرداخت کرد. بعد از آن ۵۰۰ هزار تومان برایش مانده بود که در موارد خاص به نیازمندان کمک میکرد.
اما وقتی کسی برای پول مراجعه میکرد، حس میکرد با این کار در حق او بدی میکند و عادتش میدهد به اینکه هر ماه بیاید و از او مبلغی بگیرد. در همین زمان خانمی به او مراجعه کرد و تقاضای ۵۰هزارتومان قرضالحسنه داشت و خانم شکری متوجه شد، این خانم کار بافندگی بلد است.
به همین دلیل کاموا و قلاب تهیه کرد و به آن خانم داد تا شروع به بافندگی کند و در ازای کاری که انجام میداد به او دستمزد پرداخت میکرد.
۱۸۰ نفر تحت پوشش صندوق
فعالیتهای خانم شکری بسیار صدا کرده بود و بعد از پنجسال منجر به ایجاد صندوقی شد که از نصرت آباد، شهرک سید احمد و روستای خودشان ۱۸۰نیروی کار تحت پوشش آن قرار گرفتند.
این صندوق قرضالحسنه در حال حاضر ۵۰۰میلیونتومان موجودی دارد و از ۱۸۰نفر عضو آن که نیروی کار هستند، ۱۲۰نفرشان وام دریافت کردهاند.
اعضای صندوق ماهیانه ۱۰هزارتومان حق عضویت به صندوق میدهند و پس از دریافت آموزشهای مورد نظر، بسته به اینکه چه شغلی میخواهند داشته باشند از ۱۰ تا ۴۰ میلیون تومان وام دریافت میکنند.
کل وامها باید در مدت ۲۵ماه تسویه و بازپرداخت شوند و به عنوان ضمانت هم سفته گرفته میشود. در این پنج سال حتی یک مورد تعویق در پرداخت وام نداشتهاند. تمام کسانی که اینجا آموزش میبینند از طرف سازمان فنیوحرفهای به آنها مدرک داده میشود و عضو تعاونی اصیل گذر کجین و صندوق قرضالحسنه امامحسنعسکری (ع) میشوند.
آموزش مهارتهای درآمدزا
آموزشهای صندوق قرضالحسنه جزء مهارتهایی است که همه افراد بعد از آموختن میتوانند وارد بازار کار شوند و به راحتی زندگی خود را بچرخانند.
رشتههای قالیبافی، جوراببافی، صنایع دستی و ساخت تور از مهمترین آنهاست. یکی از کارهایی که در این مجموعه انجام میشود، استفاده از قالیهای دستباف غیر قابل استفاده روی کوزه است. که این محصول در شب عید فروش خوبی دارد.
نقشهای آن را خود خانم شکری انتخاب میکند و یکی از نقشهکشهای همدان آنها را طراحی میکند. رشتهبری، تولید عرقیجات، ترشی، سبزی خشک، کشت گندم، پرورش بوقلمون، عروسک سازی، میناکاری، نگینکوبی و مهارتهای دیگر هم برخی از رشتههایی است که آموزش میدهند.
خانم شکری، در مورد کارهایی که انجام میدهد، میگوید: «یکی از مراجعان ما اعتیاد داشت و همسرش هم خودکشی ناموفق کرده بود، پس از ترک اعتیاد با ۵۰میلیون تومان وامی که از صندوق گرفت، یک گوساله خرید و در حال حاضر بعد از چهار سال ۱۰عدد گاو دارد و روزی ششکیلو کره تولید میکند که روزانه یکمیلیونو۲۰۰ هزار تومان درآمد دارد.»
ناگفته نماند، بازاریابی بسیاری از تولیدات را خود خانمشکری انجام میدهد و با برپایی نمایشگاه، کارهای آماده شده را به فروش میرساند. سود فروش هم به تولید کننده تعلق میگیرد و او سهمی برای خود بر نمیدارد.