با امضای هر فرمان جنجالی از سوی ترامپ، صداهای انتقادی از سوی جامعه بینالمللی نیز بلندتر میشود. آلمان برای جلوگیری از جاهطلبیهای واشینگتن خواستار افزایش حضور ناتو در گرینلند شده و در انتقاد از تحریم دیوان کیفری، گفته کسی بالاتر از قانون نیست. سایر کشورها هم بخشی از تصمیمات جنجالی ترامپ را زیر سؤال برده و مخالفت خود را با آن ابراز داشتهاند.
درحالی که دونالد ترامپ، رئیسجمهور امریکا با امضای دهها فرمان اجرایی سعی دارد اینگونه القا کند که به نفع جهانیان عمل میکند، اما حتی متحدان این کشور هم با سیاستهای دولت جدید او همراهی نمیکنند. با اینکه ترامپ از الحاق گرینلند به ایالات متحده سخن میگوید، اولاف شولتز، صدراعظم آلمان با اشاره به جزیره گرینلند گفت که اصل تخطیناپذیری مرزها باید در همه جا اجرا شود. شولتز در مصاحبه با رسانه آلمانی آراندی گفت: «تغییر اقلیمی در حال تغییر منطقه قطب شمال بوده و مسیرهای جدید کشتیرانی را باز میکند که چین و روسیه علاقه زیادی به آن دارند.» وی همچنین خواستار افزایش حضور ناتو در این جزیره شد و افزود: «پس مسائل مشروع امنیتی وجود دارد که ما باید با یکدیگر در ناتو بحث کنیم. از نظر من ما باید حضور ناتو در گرینلند را افزایش دهیم.»
به گزارش خبرگزاری آناتولی، آنالنا بائربوک، وزیر خارجه آلمان هم دیروز از دستور اجرایی ترامپ برای تحریم دیوان کیفری بینالمللی انتقاد کرد و هیچ کس را بالاتر از قانون بینالمللی ندانست. وی در بیانیهای اظهار داشت که دیوان کیفری بر اساس اصول اساسی بنا نهاده شده است و اجرای قوانین دیوان کیفری و استقلال دادگاههای بینالمللی امنیت را برای همه تأمین میکند. به همین دلیل است که ما از دیوان بینالمللی کیفری حمایت میکنیم و به همین دلیل این دیوان به حمایت ما نیاز دارد.
چشم طمع ترامپ به منابع کانادا
از آنجا که ترامپ بارها به کانادا پیشنهاد کرده که اگر پنجاهویکمین ایالت امریکا شود، برایش بهتر است، مقامات اتاوا بر این باورند که ترامپ به منابع بکر کانادا چشم طمع دارد. یک منبع دولتی کانادا روز شنبه اعلام کرد که جاستین ترودو، نخست وزیر این کشور گفته صحبتهای ترامپ، در مورد ادغام کانادا «یک مسئله واقعی» است و به منابع طبیعی غنی این کشور مرتبط است. روزنامه تورنتو استار، از قول ترودو در این باره نوشت: «امریکاییها از منابع طبیعی ما اطلاع کافی دارند اینکه چه داریم و اینکه میخواهند از آنها به بهترین شکل ممکن بهرهبرداری کنند.»
وی افزود: «اما ترامپ میداند که آسانترین راه ممکن برای داشتن این منابع این است که کانادا را در امریکا ادغام کند و این مسئلهای واقعی است.»
از سوی دیگر، یکی از فرامین ترامپ قطع کمکهای خارجی امریکا به برخی سازمانها و کشورها بود که این مسئله هم واکنشهایی را به همراه داشته است. وزیر خارجه انگلیس، با انتقاد از تصمیم ترامپ برای کاهش گسترده بودجه کمکهای خارجی این کشور، چنین اقدامی را یک «اشتباه راهبردی بزرگ» خواند که میتواند تأثیرات عمیقی بر ثبات جهانی و نقش کشورهای غربی در عرصه بینالمللی داشته باشد. دیوید لمی روز شنبه در گفتوگو با روزنامه گاردین، با اشاره به تجربه انگلیس در ادغام وزارت توسعه بینالمللی در وزارت خارجه این کشور در سال ۲۰۲۰ گفت که این تصمیم تأثیر منفی بر قدرت نرم انگلیس گذاشت. او به دولت امریکا هشدار داد که ممکن است همین سرنوشت در انتظار سیاست خارجی واشینگتن باشد.
علاوه بر این، پس از اینکه پاناما از تمدید قرارداد زیرساختی کلیدی با پکن در پی تهدید واشینگتن مبنی بر بازپسگیری کانال پاناما خودداری کرد، چین از امریکا بابت «اجبار و تهدید» این کشور امریکای مرکزی انتقاد کرد. لی جیان، سخنگوی وزارت خارجه چین دیروز در یک نشست خبری گفت، پکن قاطعانه مخالف تضعیف و متزلزل کردن ابتکارعمل و طرح همکاری «کمربند و جاده» از طریق ابزار فشار و تهدید و اجبار است. به گزارش آسوسیتدپرس، اظهارنظر سخنگوی وزارت خارجه چین پس از آن مطرح شد که «ژائو ژیوآن» دستیار وزیر خارجه چین با سفیر پاناما در پکن دیدار کرد و درخواست چین را برای احیای توافق کلیدی زیرساختی بین دو طرف به وی ارائه کرد که پاناما با آن مخالفت کرده است.