جوان آنلاین: یک نماینده مجلس معتقد است کاهش وام ساخت مسکن از ۸۰۰میلیون به ۶۵۰میلیون تومان با افزایش نرخ ارز، ارزش واقعی آن را به ۴۰۰میلیون تومان تیرماه کاهش داده است. کمیسیون عمران مجلس و وزیر راه و شهرسازی بر اجرای وام ۸۰۰میلیونی تأکید دارند و در حال مذاکره با بانک مرکزی برای حل این مشکل هستند.
وام ۸۰۰میلیون تومانی مسکن که تیرماه سال جاری در شورای عالی مسکن به تصویب رسید، قرار بود طی چند هفته ابلاغ و اجرایی شود، اما با گذشت بیش از شش ماه، این مصوبه همچنان به مرحله اجرا نرسیده است. در شرایطی که تورم و نوسانات نرخ ارز به شدت هزینههای ساختوساز را افزایش داده، تأخیر در اجرای این مصوبه و کاهش مبلغ آن به ۶۵۰میلیون تومان، مشکلات بیشتری را برای متقاضیان مسکن ایجاد کرده است.
با توجه به افزایش نرخ ارز از ۴۰ به ۷۰هزار تومان، ارزش واقعی وام ۶۵۰میلیون تومانی اکنون به حدود ۴۰۰میلیون تومان تیرماه کاهش یافته، این در حالی است که در زمان تصویب وام، مبلغ ۸۰۰میلیون تومان میتوانست بخش قابل توجهی از هزینههای ساخت مسکن را پوشش دهد، به همین دلیل این کاهش مبلغ و تأخیر در ابلاغ، انتقادات زیادی را از سوی کارشناسان و نمایندگان مجلس به دنبال داشته است. کمیسیون عمران مجلس و وزیر راه و شهرسازی به طور جدی پیگیر اجرای این مصوبه هستند و مذاکراتی با بانک مرکزی و سایر دستگاههای مربوط برای بازگشت مبلغ وام به ۸۰۰میلیون تومان انجام دادهاند. با توجه به شرایط فعلی و فشار مضاعف بر متقاضیان مسکن، انتظار میرود دولت هرچه سریعتر برای ابلاغ این مصوبه و رفع مشکلات موجود اقدام کند. علیرضا نثاری، نماینده دوره دوازدهم مجلس شورای اسلامی به «جوان» میگوید: وام ۸۰۰میلیون تومانی مسکن که تیرماه امسال در شورای عالی مسکن به تصویب رسید، قرار بود طی دوسه هفته ابلاغ و اجرایی شود، با این حال با گذشت بیش از شش ماه، این مصوبه هنوز به مرحله اجرا نرسیده است. پس از تصویب این مبلغ در شورای عالی مسکن، انتظار میرفت مراحل ابلاغ و اجرا به سرعت انجام شود، اما متأسفانه این موضوع ابتر مانده و به تعویق افتاده است.
وی ادامه میدهد: در این مدت، با پیگیریهای کمیسیون عمران مجلس و نمایندگان، جلسات متعددی با مسئولان مربوط برگزار شده است. در آخرین جلسه شورای عالی مسکن، بانک مرکزی با پرداخت وام ۶۵۰میلیون تومانی موافقت کرد، اما این رقم با توجه به شرایط فعلی و افزایش شدید هزینههای ساخت، نمیتواند نیاز متقاضیان را به طور کامل برطرف کند. با وجود این محدودیتها، وزارت راه و شهرسازی بهویژه خانم وزیر راه و شهرسازی همچنان پیگیر افزایش این مبلغ به همان ۸۰۰میلیون تومان مصوب اولیه است و این موضوع را به صورت جدی در جلسات هیئت دولت و شورای عالی مسکن مطرح کرده است. نماینده دوره دوازدهم مجلس شورای اسلامی در ادامه افزود: از تیرماه تا امروز، نرخ ارز از حدود ۴۰هزار تومان به ۷۰هزار تومان افزایش یافته و این موضوع باعث کاهش ارزش واقعی وام مسکن شده است. به عبارت دیگر، اگر وام ۸۰۰میلیون تومانی همان زمان ابلاغ و پرداخت میشد، قدرت خرید آن حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد بیشتر از وضعیت فعلی بود. اکنون با افزایش نرخ ارز و تورم، وام ۶۵۰میلیون تومانی به لحاظ ارزش واقعی تقریباً معادل ۴۰۰میلیون تومان تیرماه است که این مبلغ به هیچ وجه پاسخگوی نیاز متقاضیان مسکن در شرایط کنونی نیست.
عضو کمیسیون عمران خاطرنشان میکند: کمیسیون عمران مجلس به دلیل اهمیت این موضوع و به نمایندگی از مردم، حساسیت ویژهای نسبت به اجرای این مصوبه دارد. خانم وزیر نیز با درک این حساسیت، در جلسات متعدد با شخص رئیسجمهور و سایر اعضای هیئت دولت، بر لزوم تصویب و ابلاغ هرچه سریعتر وام ۸۰۰میلیون تومانی تأکید کرده است. قرار است در جلسات آینده، موضوع مجدداً بررسی شود و تلاش بر این است که بانک مرکزی و وزارت اقتصاد نیز همراهی بیشتری در این خصوص داشته باشند.
وی ادامه میدهد: به نظر میرسد با توجه به شرایط تورمی فعلی و افزایش بیش از ۷۰درصدی نرخ ارز، وام ۶۵۰میلیون تومانی نمیتواند به تنهایی کارگشا باشد، از این رو انتظار میرود دولت با در نظر گرفتن شرایط اقتصادی موجود، هرچه سریعتر برای ابلاغ و اجرای وام ۸۰۰میلیون تومانی اقدام کند. نثاری با اشاره به افزایش نرخ ارز گفت: از نظر من این افزایش نرخ ارز بیدلیل و غیرمنطقی است و بیشتر به جو روانی و ضعف مدیریت بازمیگردد. اگر نرخ ارز به سطح قبلی بازگردد، حتی همین وام ۶۵۰میلیون تومانی هم میتواند تا حدی کارگشا باشد، اما واقعیت این است که در شرایط فعلی، ارزش واقعی این وام به شدت کاهش یافته و پاسخگوی نیاز مردم نیست.
عضو کمیسیون عمران خاطرنشان میکند: تأخیر در اجرای این مصوبه و کاهش مبلغ وام به ۶۵۰میلیون تومان به ضرر متقاضیان تمام خواهد شد، در صورتی که این مصوبه در همان زمان مقرر ابلاغ شده بود، بخش قابل توجهی از متقاضیان میتوانستند با استفاده از این تسهیلات، صاحب خانه شوند و بخشی از مشکلات مسکن کاهش یابد.
وی در پایان افزود: به طور خلاصه، کاهش وام مسکن از ۸۰۰ به ۶۵۰میلیون تومان با افزایش نرخ ارز، ارزش واقعی آن را به ۴۰۰میلیون تومان تیرماه کاهش داده است. کمیسیون عمران مجلس و وزیر راه و شهرسازی بر اجرای وام ۸۰۰میلیونی تأکید دارند و در حال مذاکره با بانک مرکزی برای حل این مشکل هستند.