جوان آنلاین: رتبه اول تخصیص مالیات از سوی مؤدیان در زمینه توسعه زیرساخت رفاهی مانند ساخت جاده و زیرساخت بهداشتی نظیر ساخت بیمارستان و آموزشی نظیر ساخت مدرسه بوده است. مشارکت در پروژههای زیربنایی اجتماعی مانند ساخت جادههای جدید، مدارس و امکانات بهداشتی در صدر تأمین اعتبارات در طرح نشاندارکردن مالیات بوده است. این رویکرد مثبت مردم زمینه را برای تخصیص بهینه منابع با نظر جمعی نیز فراهم کرده است.
رامین رستمیان، کارشناس اقتصادی در رابطه با مسیر جدید مشارکت مردم در تعیین مصرف مالیات در گفتگو با «جوان» اظهار کرد: شهروندان بهترین افراد برای شناسایی نیاز خود هستند، از همین رو تخصیص منابع با نظر مستقیم مؤدیان و منطبق بر خواست خود مردم یکی از بهترین مسیرها برای تحقق رشد اقتصادی مناسب و رفاه اجتماعی است. در همین رابطه نیز اخیراً دولت مسیر جدیدی برای مشارکت مردم در نحوه تخصیص و مصرف مالیات فراهم کرده است که در ذیل آن مؤدیانی که مالیات خود را به صورت هوشمند پرداخت میکنند، یعنی مؤدیان ذیل تبصره ماده ۱۰۰ امکان پرداخت مالیات و تخصیص آنی این مالیات را به پروژههای استان خود یا مناطق محروم دارند.
وی ادامه داد: این موضوع از چند جهت اهمیت بالایی دارد؛ نخست اینکه مالیات مستقیماً از سوی خود مؤدیان تقسیم میشود و شبهاتی نظیر عدماستفاده از مالیات در منطقه اخذ شده را از بین خواهد برد، دوم اینکه در زمینه شفافیت مالیاتی نیز بسیار اثرگذار و مثبت است و شاهد تحقق آگاهی مردم نسبت به مصرف مالیات هستیم و این موضوع و رویکرد جدید مالیاتی دولت از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و زمینهساز تحقق شفافیت و تعامل مثبت بین مردم و نظام مالیاتی خواهد شد.
این کارشناس اقتصادی در اجرای طرح نشاندارکردن مالیات گفت: مؤدیان بسیاری با تشخیص خود برنامههای رفاه اجتماعی مانند فقرزدایی، آموزش و مراقبتهای بهداشتی را در اولویت مصرف مالیات پرداختی خود قرار دادند. مؤدیان با هدایت مشارکتهای مالیاتی خود به سمت این طرحها، اطمینان حاصل کردند جمعیتهای آسیبپذیر حمایت مورد نیاز خود را دریافت میکنند. این رویکرد مثبت مردم زمینه را برای تخصیص بهینه منابع با نظر جمعی نیز فراهم کرده است که به بهبود استانداردهای زندگی، کاهش نابرابری و افزایش انسجام اجتماعی منجر شد. این کارشناس اقتصادی در رابطه با تخصیص بهینه منابع مالیاتی با نظرخواهی مستقیم از مردم در طرح نشاندارکردن مالیاتها اظهار کرد: رتبه اول تخصیص مالیات از سوی مؤدیان در زمینه توسعه زیرساخت رفاهی مانند ساخت جاده و زیرساخت بهداشتی نظیر ساخت بیمارستان و آموزشی نظیر ساخت مدرسه بوده است. مشارکت در پروژههای زیربنایی اجتماعی مانند ساخت جادههای جدید، مدارس و امکانات بهداشتی در صدر تأمین اعتبارات در طرح نشاندارکردن مالیات بوده است. مشارکت مستقیم شهروندان در انتخاب این پروژهها تضمین کرد که از منابع برای رفع فوریترین نیازهای جامعه استفاده میشود، در نتیجه این منطقه پیشرفتهای قابل توجهی را در زیرساختها و خدمات عمومی تجربه کرد که به توسعه کلی اقتصادی کمک کرد.
رستمیان افزود: الگوی جدید مشارکت مردمی در فرایند تخصیص مالیات، تعامل مثبتی بین دولت و مردم ایجاد کرده است. مؤدیان اکنون میتوانند با هدایت مشارکتهای مالیاتی خود به سمت پروژههایی که به آنها اهمیت میدهند، فعالانه در روند توسعه شرکت کنند. این تعامل روابط بین دولت و شهروندان را تقویت و حس اعتماد و همکاری را تقویت میکند. وی در پایان گفت: مسیر جدید مشارکت مردم در توسعه تأمین مالی با انتخاب روش هزینه مالیات در ایران نشاندهنده رویکردی مبتکرانه در امور مالی عمومی است. دولت با توانمندسازی شهروندان برای تأثیر مستقیم بر تخصیص مشارکتهای مالیاتی خود، جامعهای فعالتر و مسئولیتپذیرتر را پرورش داده است. این ابتکار نه تنها باعث افزایش شفافیت و کاهش فرار مالیاتی میشود، بلکه تضمین میکند درآمدهای مالیاتی به طور مؤثر برای حمایت از پروژههای توسعه ملی استفاده میشود.