جوان آنلاین: عضو هیئت رئیسه اتاق بازرگانی ایران میگوید: اختصاص ۷۵۰ میلیاردتومان از مالیاتهای مشاغل به بخش بهداشت و درمان و اختصاص بالغ بر ۶۶۰ میلیاردتومان از مالیاتهای مشاغل برای تأمین مالی پروژههای آموزش عالی در نتیجه اجرای طرح نشاندار کردن مالیات رخ داده است و نشان توجه ویژه مؤدیان به مسئله درمان و آموزش است و برای همین در این پروژهها مردم از مالیات خود اختصاص دادند و نکته بعدی اینکه در این طرح تمرکززدایی از کلانشهرها و تأکید بر تکمیل پروژهها در مناطق محروم اتفاق افتاد.
نشاندار کردن مالیات از سوی مؤدیان طرحی است که به وسیله سازمان امور مالیاتی کشور با هدف مردمیسازی نظام مالیاتی و ارتقای فرهنگ مالیاتی در جامعه به اجرا گذاشته شده است. در چارچوب این طرح، مالیات دهندگان میتوانند مشخص کنند، مالیاتشان در چه حوزهای به کار بیفتد.
بیش از هزارو ۹۰۰ پروژه به مؤدیان پیشنهاد داده میشود که میتوانند انتخاب کنند مالیاتشان در کدام یک از آنها هزینه شود. تلاش شده است پروژهها در حوزههای متنوعی از جمله بهداشت و درمان، آموزشوپرورش، آموزش عالی، حفاظت از محیطزیست، دینومذهب، حفظ نظم و امنیت عمومی، امداد و نجات، توسعه خدمات شهری، روستایی و عشایری، ورزش و تفریحات، منابع آب و... پیشنهاد داده شوند.
این طرح مورد استقبال تعداد زیادی از مؤدیان مالیاتی قرار گرفته است و بیش از ۳۵۰ هزار نفر در آن مشارکت کردهاند. بهزعم کارشناسان، اجرای این طرح مزیتهای بالایی برای کشور دارد و از جهات مختلف به نفع جامعه است. این قبیل طرحها به ارتقای فرهنگ مالیاتی کشور منجر میشوند. این روند در نهایت به نفع مردم است، زیرا درآمدهای مالیاتی به سمت پروژههای عمرانی و آبادانی کشور سوق داده میشوند.
مالیات جزء منابع درآمدی مهم در کشورهای پیشرفته محسوب میشود. اما کشورهایی مانند ما که به منابع نفت و گاز دسترسی دارند، به اشتباه به درآمدهای نفتی در بودجهریزی وابسته شدهاند.
حمیدرضا صالحی، عضو هیئت رئیسه اتاق بازرگانی ایران در خصوص اجرای طرح نشاندار کردن مالیات از سوی مؤدیان که سازمان امور مالیاتی کشور با هدف مردمیسازی نظام مالیاتی و ارتقای فرهنگ مالیاتی در کشور به روش منحصر به فردی به اجرا گذاشته است، به «جوان» میگوید: اگر نگاه جامعی به موضوع داشته باشیم متوجه میشویم، همیشه یکی از مهمترین دغدغههای مالیاتدهندگان در همه جای دنیا این موضوع بوده است که مالیات پرداختیشان کجا هزینه میشود. دولت به هر طریقی که بتواند به شفافسازی این موضوع کمک کند، به نفع کشور است.
وی ادامه میدهد: اینکه مالیاتدهندگان متوجه شوند، مالیات پرداختیشان در پروژههای عمرانی کشور به کار افتاده است، نتایج مثبتی به لحاظ ایجاد انگیزه بیشتر برای مالیاتدهی دارد. همواره این درخواست و آرزو وجود داشته است که پروژههای عمرانی کشور به سرعت تکمیل شوند و به بهرهبرداری برسند. حالا در چارچوب طرح نشاندارکردن مالیات این اتفاق رخ میدهد.
عضو اتاق بازرگانی تهران خاطرنشان میکند: این مسئله مهمی است که سهم پروژههای عمرانی کشور را از درآمدهای مالیاتی افزایش دهیم و به جای اینکه این مبالغ در امور روزمره و جاری به کار بیفتد، در بخشهای زیربنایی مورد استفاده قرار بگیرد.
صالحی میگوید: متأسفانه برخی پروژههای عمرانی چندین سال به طول میانجامند و به مرحله بهرهبرداری نمیرسند. این امر مشکلاتی برای کشور دارد. از بین رفتن سرمایه اولیه و استهلاک زیرساختهای نیمهکاره از جمله این مشکلات است. با اجرای طرح نشاندار کردن مالیات این مسائل حل و فصل میشود.
وی در خصوص این موضوع که در نتیجه اجرای طرح نشاندار کردن مالیات از سوی مؤدیان بیش از هزارو ۳۰۰ پروژه به صورت کامل تأمین اعتبار شدهاند، خاطرنشان میکند: از طریق نشاندار کردن مالیات از سوی مؤدیان این امکان به وجود میآید که به جای تزریق قطرهای بودجه به پروژهها، به صورت یکباره مبلغ قابل توجهی به پروژه اختصاص دهیم و آن را تکمیل کنیم. این شرایط از همه لحاظ به نفع کشور است. از یک طرف، مالیات ستانی صورت میگیرد و از طرف دیگر، پروژههای عمرانی پیش میروند.
عضو اتاق بازرگانی تهران میافزاید: اجرای طرح نشاندار کردن مالیات از سوی مؤدیان این امکان را به مالیاتدهندگان میدهد تا کسبوکارهای خودشان را با پروژههایی که قرار است به بهرهبرداری برسد، تطبیق دهند. به طور مثال، وقتی قرار است یک پروژه پتروشیمی به بهرهبرداری برسد، شرکتها میتوانند در راستای تولید کالاهایی که مورد نیاز پتروشیمیهاست گام بردارند. این طرح زمینه را برای سیاستگذاریهای صحیح از طرف کسب و کارها فراهم میکند.
وی ادامه میدهد: تضمین راه افتادن یک کارخانه یا پروژه به نفع اقشار گوناگون است. این امر به تکمیل زنجیره در حوزههای مختلف و توسعه صادرات کمک میکند. به طور کلی، طرح نشاندار کردن مالیاتها مثبت ارزیابی میشود.
صالحی میگوید: اختصاص یافتن ۷۵۰ میلیارد تومان از مالیاتهای مشاغل به بخش بهداشت و درمان و اختصاص بالغ بر ۶۶۰ میلیارد تومان از مالیاتهای مشاغل برای تأمین مالی پروژههای آموزش عالی در نتیجه اجرای طرح نشاندار کردن مالیات رخ داده است که نشان توجه ویژه مؤدیان به مسئله درمانوآموزش است و برای همین در این پروژهها مردم از مالیات خود اختصاص دادند و نکته بعدی اینکه در این طرح تمرکززدایی از کلانشهرها و تأکید بر تکمیل پروژهها در مناطق محروم اتفاق افتاد.
وی در پایان میگوید: هر اقدامی که بتواند امید را در دل مردم به وجود بیاورد و به رونق کسب و کارها در کشور منجر شود، باید با جدیت در دستور کار باشد و از همین رو طرح نشاندار کردن مالیاتها مثبت ارزیابی میشود و در آینده با افزایش حجم آن، کمک بزرگی به تعامل میان سازمان امور مالیاتی و مؤدیان خواهد کرد.