به همین منظور نیز میزبان باید تمام تلاش خود را انجام دهد تا در ذهن زائر شهر امام مهربانی ها (علیه السلام) خاطره ای خوش از سفر به مشهد باقی بماند و از همه مهمتر نظافت و پاکیزگی شهر یکی از شاخص های مهم در صنعت گردشگری به شمار می رود و هرچه قدرکه در شهرها به این شاخص توجه شود، افراد آن شهر را دوباره به عنوان مقصد گردشگری انتخاب خواهند کرد و با توجه به زائر پذیر بودن شهر مشهد و اهمیت نظافت و پاکیزگی، مدیریت شهری تلاش می کند تا پیش از آغاز سال جدید و در روزهای پایانی سال از طریق اجرای طرح «استقبال از بهار» جامه نو بر تن شهر بپوشاند و کافیست تا در هفته های پایانی ماه اسفند در کوچه و خیابان های شهر گردشی داشته باشیم و کارگرانی را در سطح شهر مشاهده خواهیم کرد که مشغول کاشت گل های بهاری، رفت و روب معابر، رنگ آمیزی جداول و به عبارتی خانه تکانی شهر هستند و این طرح دوباره در هنگام آغاز فصل مدرسه و مهرماه با نام طرح «استقبال از مهر» مجددا در مشهد اجرا می شود.
اما ویژه ترین اقدامات مدیریت شهری در زمینه نظافت و پاکیزگی شهر مربوط به روزهای آخر پایانی ماه صفر است و تمام اعضا مدیریت شهری به صورت یکپارچه دست در دست یکدیگر می دهند تا نظافت شهر به نحو احسن انجام شود و کوچه ها و خیابان های مشهد در روز بعد از این ایام مثل همیشه تمیز و زیبا به نظر می رسد.
فعالیت ۶ هزار پاکبان در سطح شهر مشهد
مهدی یعقوبی معاون خدمات شهری شهرداری مشهد در خصوص تعداد پاکبانان در شهر مشهد گفت: در این شهر ۶هزار هزار پاکبان در حوزه نظافت و پاکیزگی شهر فعالیت در مناطق سیزده گانه فعالیت دارند که از این تعداد پنج هزار و ۴۵۰ نفر در بخش تنظیف و رفت و روب معابر و تعداد ۵۵۰ نفر دیگر نیز در بخش زباله گیری و حمل زباله مشارکت دارند.
وی با اشاره به مولفه های شهر پاک توضیح داد: رفت و روب معابر و زباله گیری طبق ساعت مشخص، پاکسازی و رسوب برداری کانال ها و نظافت آب های سطحی، شست وشوی المان ها، نظافت بازارچه ها، نظافت ورودی و خروجی شهر، زیبا سازی جداره های شهری، وضعیت نظافت جداول و مخازن، فرآیند جمع آوری و ساماندهی خاک و نخاله، عملیات جمع آوری و ساماندهی خاک و نخاله و مبارزه با جانوران موذی، عدم اشغال معبر توسط مصالح ساختمانی و مصالح فروش ها و ممانعت با دستفروشی و وانت بارها، از جمله عملکردهایی است که همواره در شهر مشهد از سوی مدیریت شهری مد نظر بوده و در این خصوص دستورالعمل هایی تدوین شده است.
جمع آوری ۲۵۰ تن زباله در ایام ماه صفر
معاون خدمات شهری شهرداری مشهد در خصوص تولید زباله در ایام ماه صفر و نوروز توضیح داد: در این ایام که جمعیت شهر با توجه به حضور زائران افزایش پیدا می کند، به صورت روزانه دو هزار و ۱۰۰ تن زباله از سطح شهر جمع آوری می شود اما تناژ تولید زباله در روزهای عادی سال به طور متوسط هزار ۸۵۰ تن در شبانه روز است که این رقم در دهه پایانی ماه صفر و نوروز به ۲۵۰ تن زباله افزایش پیدا می کند.
یعقوبی همچنین گفت: در مناسبت های مختلف سال مثل ایام نوروز و دهه پایانی ماه صفر؛ به منظور ساماندهی پاکبانان در مناطق زائر پذیر، تعداد زیادی نیرو و خودروهای مخصوص شست وشو از شهرداری مناطق و سازمان مپ به خیابان های منتهی به حرم اعزام می شوند و هزار و ۵۰ نیروی پاکبان به صورت ویژه وظیفه نظافت را برعهده دارند و ۸۰ ماشین مکانیزه نیز در خیابان های منتهی به حرم مستقر می شوند.
وی در خصوص سایر اقدامات نظافتی در شهر مشهد نیز بیان کرد: استفاده از ۷۰۰ سازه پرتابل، نصب ۳۰۰ سازه بر روی بی آرتی برای زباله، توزیع دو هزار کیلو زباله در بین مواکب از دیگر اقدامات است.
مشهد رتبه نخست تفکیک زباله در کشور
معاون خدمات شهری شهرداری مشهد همچنین ادامه داد: بیشترین حجم زباله در شهر مشهد مربوط به منطقه دو است که بزرگترین منطقه در شهر محسوب می شود. همچنین شهر مشهد در حوزه میزان مشارکت شهروندان در موضوع تفکیک زباله جایگاه بالایی در کشور دارد.
وی بیان کرد: به صورت میانگین دو هزار تن زباله خانگی از سطح شهر به صورت روزانه جمع آوری می شود و طبق آنالیز زباله در این شهر، ۷۰ درصد زباله ها مربوط به پسماند تر و مواد آلی ، ۲۰ درصد نیز مربوط به پسماند خشک قابل بازیافت و ۱۰ درصد دیگر نیز مرتبط با پسماند خشک غیر قابل بازیافت است و بر اساس آمار ۱۲ درصد از ۲۰ درصد پسماند خشک قابل بازیافت است.
یعقوبی با بیان اینکه تلاش کرده ایم تا در موضوع نظافت شهر مشهد به شاخص های مدنظر توجه ویژه ای داشته باشیم گفت: شهر مشهد از اهمیت و جایگاه ویژه ای برخوردار است و با توجه به اقدامات و هزینه هایی که در حوزه نظافت و زیباسازی فضاهای این شهر انجام می شود؛ در مقایسه با سایر کلانشهرها می توان مشهد را تمیزترین شهر ایران و به عنوان یکی از تمیزترین شهرهای خاورمیانه معرفی کرد.