کد خبر: 1185038
تاریخ انتشار: ۲۲ شهريور ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۵
دولت به خوبی می داند که در حوزه محیط زیست و اکوسیستم باید نه تنها منطقه‌ای بلکه جهانی به این موضوع نگاه کند و در این زمینه اجلاسیه ای با حضور نمایندگانی از کشورهای مختلف برگزار شد.

به گزارش جوان آنلاین به نقل از جهان، دولت سیزدهم نشان داده که نگاهی همه جانبه به مسائل مختلف کشور دارد. این نگاه از زاویه‌های مختلف وجود دارد و اصل توسعه در کشورهای مختلف نیز به همین نگاه همه جانبه باز می گردد. به طور مثال نمی توان در حوزه اقتصادی و به طور خاص انرژی اقداماتی انجام داد اما مساله مهم محیط زیست و جغرافیای زیستی منطقه و اکوسیستم آن را نادیده گرفت. نگاه کارشناسانه به امور هم از همین همه جانبه نگری نشات می گیرد. درواقع نگاهی اصولی، علمی و کارشناسانه است که به همه ابعاد و جوانب موضوعات بنگرد و بر اساس آن اقدام کند. خصوصا در این حوزه بسیاری منتقد و کارشناس هستند اما در مقام عمل نیز کارهای غیراصولی و غیرکارشناسی بسیار انجام می‌شود.

در همین راستا دولت سیزدهم نشان داده که اهل عمل کارشناسانه است. نشستی که اخیرا در کشورمان با حضور کشورهای مختلف با عنوان اجلاس بین‌المللی مقابله با توفان‌های ماسه و گرد و غبار برگزار شد از جمله این موارد است. دولت به خوبی می داند که در حوزه محیط زیست و اکوسیستم باید نه تنها منطقه‌ای بلکه جهانی به این موضوع نگاه کند و در این زمینه اجلاسیه ای با حضور نمایندگانی از کشورهای مختلف برگزار شد.

دراین اجلاسیه بین المللی نمایندگانی از ۵۰ کشور و ۱۵ نهاد بین المللی حضور داشتند و تعداد زیادی صاحب نظر، استاد دانشگاه و نمایندگان دستگاه‌های اجرایی، تحقیقاتی و آموزشی در این مراسم شرکت کردند. در اثنای این اجلاسیه نیز دیدارهای دوجانبه مختلفی برگزار شد و نشان داد که دولت آیت الله رئیسی برای ایجاد دیپلماسی محیط زیستی نیز آمادگی لازم را دارد و با کشورهای جهان برای به اشتراک گذاشتن دانش در جهت حل مسائل محیط ‌زیستی به ویژه گرد و غبار وارد عمل شده است.

در همین راستا علی محمد طهماسبی، مشاور رئیس سازمان و دبیر ستاد ملی سیاست‌گذاری و هماهنگی مدیریت پدیده گرد و غبار جمهوری اسلامی ایران در حاشیه اجلاس بین‌المللی مقابله با توفان‌های ماسه و گرد و غبار با سون گوئوجی، مدیرکل دفتر جنگلداری و مقابله با بیابان‌زایی جمهوری خلق چین دیدار و گفت‌وگو کرد و در این دیدار بر توسعه همکاری‌ها برای مبارزه با گرد و غبار تاکید شد.
آنچه در این میان بسیار مورد توجه است، مساله مهم گردغبار است که به عنوان یکی از آسیب های محیط زیستی که با دستکاری غیراصولی انسانی تشدید شده بسیار مهم و اساسی است و حل این معضل آب و هوایی با اقدامات یک کشور امکان پذیر نیست و مثلا بخش مهمی از مشکلات گرد و غبار در کشورمان به کشورهای منطقه از جمله عراق و ترکیه باز می‌گردد.

دولت سیزدهم سعی کرده به امر محیط زیست نگاهی سیستماتیک و ساختارمند داشته باشد. برای همین بوده است که 500 خانه محیط زیستی در سراسر کشور بوجود آورده که ضمن رصد مسائل و اسیب ها با حساسیت خاصی در این حوزه کار می کنند.

در حوزه خاص گرد و غبار نیز علاوه بر برگزاری اجلاسیه اخیر دولت آیت الله رئیسی اقداماتی چون انجام 63 هزار هکتار عملیات نهالکاری، بوته‌کاری، مراقبت، آبیاری سنواتی در کانون‌های غبارخیز کشور، انجام 240 هزار هکتار عملیات حفاظت، قرق و مدیریت چرا و خرید حقوق عرفی در مراتع با پتانسیل غبارخیزی، انجام 250 هزار مترمکعب عملیات لایروبی انهار و بهسازی مسیل‌ها جهت آبرسانی به تالاب‌های با منشاء گردوغبار و مرطوب‌سازی دشت‌ها غبارخیز، انجام حدود 15 هزار هکتار عملیات مدیریت رواناب به منظور افزایش رطوبت خاک و توسعه پوشش گیاهی و راهبری، تأمین و تجهیز بیش از 30 ایستگاه اندازه‌گیری و پایش گرد و غبار در کشور را دستور کار خود قرار داده است.

علاوه بر اقدامات حفاظتی و دفاعی در مقابل محیط زیست، دولت سیزدهم اقدامات احیایی و ایجابی خاصی هم در این حوزه انجام داده است که برنامه کاشت یک‌میلیارد نهال در دولت سیزدهم برای حفاظت از خاک کشور از جمله این موارد بوده است. اهمیت فرسایش خاک در دنیا به قدری است که پنجم دسامبر به عنوان روز جهانی فرسایش خاک نامگذاری شده است. متأسفانه در کشور ما فرسایش خاک چندین برابر میانگین جهانی است که نیازمند اقدامات جدی مدیریتی است. قانون حفاظت از خاک در خردادماه سال۱۳۹۸ توسط مجلس شورای اسلامی تصویب و ابلاغ شد.

بنابر اظهارات وزیر جهاد کشاورزی با تصویب قانون حفاظت از خاک، تشکیلات حفاظت از خاک در معاونت آب و خاک ایجاد و شورای راهبردی و کمیته‌های متنوعی در این زمینه تشکیل شده است. در این مدت تهیه نقشه‌های مدیریت‌پذیر خاک در ۱۳استان کشور کلید خورده و تهیه نقشه‌های فنی شوری خاک‌های کشور توسط مؤسسه تحقیقات آب و خاک انجام شده است و رونمایی خواهد شد.

حساسیت های محیط زیستی دولت سیزدهم هم بسیار بالاست. به عنوان مثال در خصوص دریاچه ارومیه که مشکلات آن به حدود 60 سال پیش باز می گردد که متاسفانه ادامه دار بوده و برخی اقدامات مقطعی نیز نتوانسته به احیای آن کمک کند، از جمله این موارد است.

در این حوزه مشارکت مردم و جوامع محلی از جمله کشاورزان حوضه آبریز که از جمله اساسی ترین موارد آسیب‌های این دریاچه است، در دستور کار دولت سیزدهم قرار گرفته است. کاهش نزولات آسمانی، برداشت بی رویه و خارج از کنترل آب در بخش کشاورزی و باغی، کاهش ۸۰ درصدی ذخایر برف استان نسبت به سال زراعی قبل، گرمای هوا از جمله دلایلی است که به صورت طبیعی بر مشکلات دریاچه به مرور زمان افزوده است. از این رو اتمام اقدامات سخت‌افزاری و مردمی‌سازی فعالیت‌ها بویژه در حوزه نرم افزاری، مهمترین برنامه احیای دریاچه در این دولت به شمار می‌رود و امروز دیده می شود که آب دریاچه ارومیه به صورت یک سطح قابل توجه بوجود آمده است؛ در حالی که در گذشته بعضا در مقطعی به صورت کاسه ای نیز رویت می شد. استفاده از سوخت سالم و سبز از جمله برق نیز در دستور کار دولت و شهرداری تهران قرار گرفته و از این رو بازهم به مسائل کلان کشور با دید محیط زیستی نگاه شده که با نظر کارشناسان بسیار برای کشور تبعات و برکات خوبی به ارمغان خواهد آورد.

با این حال دولت سیزدهم در حوزه محیط زیست کارهای زیادی دارد و حوزه محیط زیست نیز به شدت حوزه پرکار و مختلفی است که پیچیدگی های خاص خود را دارد که باید با نگاه کلان نگر در بالای ساختار و نگاه جزئی در میانه و بخش عملیاتی ساختار به آن پرداخته شود که با حساسیت هایی که در برنامه و عمل دولت سیزدهم وجود دارد؛ این امیدواری نیز بوجود آمده که محیط زیست با اقدامات دولت آیت الله رئیسی روز های بهتری را به خود ببیند.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار