رهبر معظم انقلاب در سخنرانی اخیر خود در مراسم سالگرد ارتحال امام خمینی (ره) از وجود هزاران هسته مقاومت در سراسر کشور سخن گفتند که در برابر تهاجم دشمن از انقلاب اسلامی و ایران در همه عرصهها دفاع میکنند و مایه امیدبخشی در روند حرکت انقلاب و کشور هستند. در این باره توجه به برخی نکات ضروری است:
انقلاب اسلامی پدیدهای منحصر به فرد طی قرون متمادی است که در روزگار غلبه اومانیسم و ماتریالیسم، علم خدامحوری و توحید را در جهان برافراشت و به مبارزه با سلطهگران برخاست. این انقلاب در تداوم نهضت جهانی انبیا و با قیام تودههای مستضعف به پیروزی رسید و از مردمی نشئت گرفت که اسلام در عمق وجودشان ریشه دوانده بود. پیش از پیروزی انقلاب اسلامی، امام خمینی (ره) توانست با استفاده از ظرفیتهای مختلف، هزاران هسته مقاومت در سراسر کشور به وجود بیاورد و از طریق آنان، انقلاب اسلامی را به ثمر برساند. امروز نیز بهرغم تشکیل حکومت اسلامی بنا به علل مختلف، از جمله تهاجم همهجانبه و ترکیبی دشمن و اختلالاتی که برخی دستگاههای حاکمیتی به خصوص در موضوعات فرهنگی دچار آن هستند، این مدل باز هم کارآمد است و توجه به آن راهگشا خواهد بود. علل موجده انقلاب اسلامی میتواند علل مبقیه آن نیز باشد و یکی از علل مؤثر همین شبکههای انسانی «هستههای مقاومت» است.
منظور از هستههای مقاومت، جمعها و گروههای مؤمن و انقلابی از مردم، و به خصوص جوانان، است که حول آرمانهای انقلابی و انگیزههای دینی شکل گرفته و برای پیشبرد انقلاب اسلامی در همه عرصهها فعالیت میکنند، ولی روشن است که به علت ماهیت فرهنگی انقلاب اسلامی، جنبه فرهنگی این هستهها وجه غالب آنها است. این هستهها در هر جایی امکان تشکیل دارند، ولی همانطور که رهبر انقلاب فرمودند مساجد و هیئتها بهترین ظرفیتهایی هستند که میتوانند این هستههای مقاومت را شکل دهند. از این رو توجه به این ظرفیتها از سوی عموم مردم انقلابی، فعالان فرهنگی و سیاستگذاران کشور بسیار لازم و راهگشا است.
امروز با گذشت ۴۴ سال از پیروزی انقلاب، تخاصم نظام سلطه با این انقلاب و نظام برآمده از آن به بالاترین سطح رسیده و تهاجم آنان همه ابعاد را در برگرفته است. در میانه این جنگ ترکیبی، برای غلبه بر توطئههای دشمنان، تکیه بر ساختارهای رسمی به تنهایی کفایت نمیکند و نقشآفرینی هستههای مقاومت ضروری است. جنگ شناختی یکی از مهمترین عرصهها و نقطه ثقل جنگ هیبریدی کنونی دشمن است. در این جنگ، قوه شناختی و ادراکی تکتک آحاد جامعه مورد هدف قرار میگیرد تا با ایجاد اختلال در آن، بخشهایی از جامعه به ادراک غلط برسند وکنشهای مطلوب دشمن را انجام دهند و عملاً تبدیل به پیادهنظام دشمن برای آسیب زدن به انقلاب و کشور شوند. این تهاجم با استفاده از همه ابزارهای موجود به خصوص از طریق شبکههای اجتماعی و سایر رسانهها انجام میشود و به دلیل گستردگی و پیچیدگی آن، نهادهای مسئول رسمی فاقد توان و کنشگری لازم برای مقابله با آن هستند یا از طریق نفوذ و ایجاد اختلال امکان نقشآفرینی مقابلهای مؤثر را از دست دادهاند. نقش هستههای مقاومت در شرایط اینچنینی بسیار حیاتی است. این هستهها میتوانند با استفاده از همه ابزارهای سنتی و مدرن به ویژه ظرفیت فرهنگی بزرگ انقلاب اسلامی، نقش برجستهای در مدیریت جنگ شناختی دشمن ایفا کنند.
استفاده از همه ابزارهای مدرنی که دشمن از آن برای جنگ شناختی گسترده علیه مردم ایران استفاده میکند برای خنثیسازی این جنگ بسیار اثرگذار است و لازم است در این باره همگی، به خصوص مسئولان اهتمام جدی داشته باشند، ولی توجه به ظرفیتهای سنتی توسط هستههای مقاومت، همچنان میتواند نقش برجسته خود را در این نبرد ایفا کند. توجه به ظرفیتهای اثرگذاری چهره به چهره و احیا و تقویت برنامههای فرهنگیای، چون برگزاری هیئتهای خانگی، جلسات قرآن خانگی، اردوهای راهیان نور و نمونههایی از این دست که سابقاً بیشتر نسبت به برگزاری آنان اهتمام وجود داشت، میتواند هستههای مقاومت را شکل دهد یا تقویت کند و در این نبرد بسیار تعیینکننده باشد.
چه خوشمان بیاید چه نیاید دشمن با استفاده از آخرین فناوریها و استفاده همهجانبه از انواع رسانهها، به خصوص ظرفیت همهگیری گوشیهای هوشمند و شبکههای اجتماعی توانسته به همه عرصههای فردی و اجتماعی ما نفوذ کند. امروز جنگ با دشمن نه در پشت خاکریزها و زیر گلولههای دشمن و نه در نوار مرزی کشور بلکه در همه عرصههای فردی و اجتماعی از خیابانها و اماکن عمومی تا اتاق خواب و در بستر استراحت است و جنس گلولههای دشمن نیز از نوع پیامهایی است که به جای آسیب زدن به جسم افراد، ذهن و روح آنها را مجروح یا تسخیر میکند. این تهاجم متأسفانه در سایه غفلتها حتی لایههای مذهبی و انقلابی جامعه را هم تحت تأثیر قرار داده و به صورت خزنده و آرام آرام برخی نرمها و هنجارهای دشمن را به آنان نیز تحمیل کرده است. این تهاجم و این جنگ، همهجانبه است و از این رو ضروری است که فرد فرد دغدغهمندان نسبت به انقلاب و سرنوشت کشور پای کار بیایند، در همه جا سنگربندی کنند و با تقویت هستههای مقاومت موجود و تشکیل هستههای جدید به مبارزه بیامان با دشمن بپردازند.
طی چند دهه بعد از انقلاب تا به امروز، جوانانی که در هستههای مقاومت اعم از هیئت و مساجد و... رشد و تربیت پیدا کردند مهمترین نقش را در دفاع از انقلاب در همه عرصهها ایفا کردند. امروز نیز بیش از گذشته، آنان به نقش خود واقف هستند و درخشش امثال شهید حججیها و صدرزادهها در صحنه دفاع نظامی از انقلاب، شهید علیوردیها و شهید عجمیانها در صحنه دفاع از امنیت کشور و انقلاب و شهید رضایینژادها و شهید احمدیروشنها در عرصه دفاع علمی نشاندهنده این حقیقت است و این هستههای مقاومت با محوریت جوانان باید تقویت شود، ولی اینها نافی نقش و مسئولیتی که مسئولان در میدان دادن به این جوانان و حمایت از آنان و استفاده از ظرفیت آنان در حل مشکلات مختلف کشور دارند نیست.