اختصاصی جوان آنلاین: در هفتههای گذشته و در تریبونهای رسمی کشور اظهار نظرهای متعددی درباره دلایل افزایش نرخ ارز مطرح شده است. رئیس بانک مرکزی و همچنین وزیر اقتصاد نرخ فعلی دلار را غیرواقعی عنوان کرده اند. در جلسه غیرعلنی مجلس نیز گفته شد که فضای روانی شدیدی بر بازار حاکم شده و بر پارامترهای واقعی اقتصاد غلبه کرده است. یعنی بهجای مباحث حقیقی و اقتصادی بیشتر بعد روانی کارها را جلو میبرد.
هر چند در شبکههای اجتماعی کاربران تلاش کردند تا با مقایسه اظهارنظرهای مشابهی از روسای بانک مرکزی از دوره قبل تا کنون نشان دهنده که این اظهارات بهانه است، اما بسیاری از کارشناسان در روزهای اخیر به دلایل غیراقتصادی افزایش نرخ دلار تاکید کرده اند و عمده اظهارنظر آنها انتظارات تورمی بوده و کمتر صحبتی از دلایل فنی گرانی ارز مطرح شده است. این موضوع زمانی از اهمیت بیشتری برخوردار میشود که به نمودار ارز و زمان آغاز روند صعودی آن نگاهی بندازیم.
در زمان اغتشاشات خیابانی بسیاری از کارشناسان ارزی از عدم افزایش نرخ دلار در آن زمان ابراز تعجب میکردند و این مساله را شبیه معجزه میدانستند. در واقع اصل مساله اقتصادی نیز بر این بنا است و در شرایط التهابات نمیتوان انتظار ثبات در اقتصاد کشور را داشت، اما این وضعیت بعد از شکست اغتشاشات خیابانی تغییر کرد و ورق برگشت.
قیمت ارز در چند ماه گذشته به شدت روند افزایشی گرفت تا جایی که به کانال ۶۰ هزار تومان هم رسید که البته با استقبال دشمنان نیز رو به رو شد. رسانههای معاند در چند هفته اخیر به صورت زنده لحظه به لحظه به گزارش نرخ ارز در کشور پرداختند.
خوشحالی از این مساله البته مورد کتمان قرار نگرفته و حالا بعد از چند روز از افزایش قیمت ارز در ایران، رئیس بنیاد برای دفاع از دموکراسی آمریکا نیز خوشحالی خود را از افزایش قیمت ارز در ایران تلویحاً نشان داده و در توییتی نوشته: "همانطور که پیشبینی میشد قیمت دلار به ۶۰۰،۰۰۰ ریال رسید. ممکن است زودتر از چیزی که فکر میکردم به ۱،۰۰۰،۰۰۰ ریال برسد. " این اظهارنظر مشخص میکند که تلاطمهای ارزی هفته اخیر به هیچ وجه عادی نبوده و از سر منشأ خارجی حمایت میشود.
همچنین برای غیراقتصادی بودن این مساله کافی است به استدلالی عجیب از دلیل کاهش چند هزار تومانی نرخ دلار در معاملات دیروز نیز اشاره کنیم. در شرایطی که حضور عراقچی کنار وزیر خارجه برای انجام مذاکرات شایعه اعلام و تکذیب شد، اما فرزند یکی از مدیران رسانهای دولت سابق، پس از مشاهده ریزش پنج شش هزار تومانی قیمت دلار، توییت زد: "اگر براتون سواله که برجام به چه دردی میخورد این رو بدونید که فقط شایعه حضور عراقچی در کنار امیرعبداللهیان باعث سقوط دلار شد! اما این اظهارنظر در ادامه با واکنشهای زیادی همراه شد. محمد ایمانی در کانال تلگرامی خود نوشت: در تمام سالهای ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۰ که قیمت دلار از ۵ هزار تومان تا ۳۳هزار تومان صعود کرد و در نقطه ۲۷هزار تومان در شهریور ۱۴۰۰ ایستاد، آقای عراقچی کجا بود؟ کنار آقای ظریف بود یا نبود که نرخ دلار در طول هشت سال، ۸ برابر، و در آن سه سال، بیش از ۵ برابر شد؟!
همچنین عدهای از کارشناسان با استناد بر نمودار روند قیمت، اصلاح روز گذشته نرخ را عامل کاهش قیمت ارز عنوان کردند.
در هر صورت این نوع رویهها پشت پردههای افزایش قیمت ارز را بیش از پیش عیان میکند و مشخص کرده که این تلاطمهای ارزی تصادفی نبوده و با یک جنگ ارزی تمام عیار مواجه هستیم. بعد از شکست پروژه براندازی پس از ۴ ماه تلاش، حالا فاز دوم یعنی نارضایتی اقتصادی شروع شده است.
محمد باقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی در صحن علنی امروز مجلس گفت: مجلس از ۴۰ روز قبل شرایط ارزی فعلی کشور را پیشبینی کرده بود. او با اشاره به جلسه اخیر شورای عالی هماهنگی اقتصادی گفت: آقای پورابراهیمی همین موضوعات را متذکر شدند و پیگیر مسائل هستند.
خصومت عریان دشمنان در قامت مسائل اقتصادی اگرچه مسبوق به سابقه است، اما شرایط نشان از بروز عملیات معیشت بر پایه جنگ ادراکی دیگر دارد و به روایتی شبیه کودتای اقتصادی است. در این جنگ شناختی، دشمنان سه هدف اصلی را دنبال میکنند: ایجاد بدبینی نسبت به انقلاب اسلامی و جریان انقلابی، ایجاد بیاعتمادی نسبت به مسئولان جمهوری اسلامی و ایجاد یأس و ناامیدی نسبت به آینده.
امید است تا با تبیین مشکلات و عدم انکار آنها و همچنین انجام اصلاحات اساسی در راستای کنترل نرخ تورم، این فتنه دشمنان نیز همانند سایر تحرکات آنها خنثی شود چرا که تحمیل گرانی ناشی از ارز مسالهای نیست که بتوان از ان به راحتی عبور کرد. حال باید دید تصمیمات شب گذشته سران سه قوا تا چه میزان
بر مدیریت بازار ارز اثرگذار خواهد بود و روند کاهشی نرخ دلار که در معاملات امروز شاهد آن بودیم تا چه میزان ادامه دار است.