واکنش اولیه اتحادیه اروپا به گام پنجم ایران برای کاهش تعهداتش در توافق هستهای یا برجام محتاطانه بود. این واکنش از سوی جوزپ بورل انجام شد که به تازگی جای فدریکا موگرینی را گرفته و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا شده است. او پس از صدور بیانیه دولت ایران در خصوص برداشتن گام پنجم در پیام توئیتری خود از این اتفاق ابراز تأسف کرد و اقدام اروپا به آن را موکول به ارزیابی آژانس بینالمللی انرژی اتمی کرد تا معلوم شود این آژانس تعهدات ایران به برجام را چگونه ارزیابی میکند. با وجود این، نشست روز جمعه فوقالعاده وزیران خارجه اتحادیه اروپا نشان داد که گزینه این اتحادیه حفظ برجام است حتی با وجود گام پنجمی که ایران برداشته و این گزینه را انیس ون درمول، سخنگوی وزارت خارجه فرانسه، در ۹ ژانویه به صراحت تمام تأیید کرد.
حرف درمول در پاسخ به دونالد ترامپ، رئیسجمهور امریکا، بود که با توجه به برداشته شدن گام پنجم از سوی ایران، از اروپاییها خواسته بود از برجام خارج شوند و درمول گفت: «فرانسه در چارچوب توافق وین در مورد برنامه هستهای ایران، به این توافق پایبند میماند.» نشست وزرای خارجه اتحادیه اروپا در روز بعد هم بر این مبنا است و حالا معلوم شده که این اتحادیه همچنان قصد حفظ برجام را دارد، اما دلایل اتحادیه اروپا برای این سیاست چیست در حالی که ایران با این گام دیگر خود را متعهد به محدودیتی برای انجام فعالیتهای هستهای نمیداند؟ پاسخ در دو وجه امنیتی و سیاسی است. اروپا در وجه امنیتی برجام را دستاوردی میداند که میتوان با آن مانع رقابت تسلیحاتی در خاورمیانه آن هم در سطح هستهای شد. به عبارت دیگر، اروپا میداند که خروج از برجام و فروپاشی به برخی از کشورهای این منطقه مجال پیگیری جاهطلبیهای هستهای را میدهد و شرایط را در مرزهای جنوبی خود و حوزه مدیترانه ناامن خواهد کرد. این تهدیدی مستقیم علیه اروپا است که نمیتواند با کنار گذاشتن برجام آن را به جان بخرد حتی اگر از برجام جز نامی و کاغذی باقی نمانده باشد.
وجه دیگر ارتباط مستقیمی با ایران ندارد بلکه مرتبط است به شرایطی که ترامپ طی سه سال گذشته به وجود آورده و باعث شده روابط بین دو سوی آتلانتیک از قالب شراکت به شکل رقابت بین دو طرف دربیاید. خروج اتحادیه اروپا از برجام به معنای باختن زمین سیاست به ترامپ و دادن کارت قابلتوجهی به او است تا در مبارزات انتخابات ریاست جمهوری در سال جاری از آن بهرهبرداری کند. اتحادیه اروپا با ماندن در برجام است که میتواند منطق سیاسی خود را در مقابل ترامپ حفظ کند و اجازه بهرهبرداری سیاسی به او ندهد. از سوی دیگر، اتحادیه اروپا با کنار گذاشتن برجام یکسره به دام سیاستهای تنشآفرینی خواهد افتاد که ترامپ در خاورمیانه و به خصوص در مقابل ایران ایجاد کرده و طبیعی است در این وضعیت، مهار کار از دستش خارج خواهد شد و بازنده این تنشآفرینی میشود. در این صورت، آیا اتحادیه اروپا به سراغ مکانیزم ماشه خواهد رفت؟ این پرسشی است که این روزها مطرح است و از گزارش خبرگزاری رویترز برمیآید که اروپاییها دچار یک وضعیت تناقضآمیز شدهاند. آنها به دلایل فوق میخواهند در برجام بمانند، اما از طرف دیگر مکانیزم ماشه تنها راه آنها برای مقابله با گام پنجم است، اما اجرای این مکانیزم بیشک به معنای مرگ و فروپاشی برجام خواهد بود. به این دلیل است که رویترز میگوید اروپاییها در حال حاضر و برای جلوگیری از فروپاشی کامل توافق هستهای، عجلهای برای به راه انداختن مکانیزم ماشه ندارند و حتی به نظر میرسد که آنها سعی دارند بین مکانیزم ماشه و نتیجه آن یعنی بازگشت تحریمهای سازمان ملل و به دنبال آن، فروپاشی برجام تمایز ایجاد کنند. در هر صورت، اتحادیه اروپا به مصلحت خود میبیند که هر طور شده برجام را حتی با وجود گام پنجم ایران حفظ کند و احتمال میرود که واکنش خود را مثل قبل از این محدود به تهدیدهای لفظی و درخواست از ایران برای رعایت کامل تعهداتش بکند.