سرويس جامعه جوان آنلاين: هزینه کتب درسی برای دانش آموزان پایه اول درسی با احتساب یارانهای که دولت برای آنها پرداخت میکند، ۱۶ هزار تومان برای هر دانش آموز تمام میشود. رقمی که چندان زیاد نیست و از عهده هر خانواده بر میآید، اما از سویی دیگر برای جلد و سیمی کردن همین کتب هر خانواده باید رقمی بین ۸۰ تا ۱۰۰ هزار تومان پرداخت کند.
همواره این پرسش برای مصرف کنندگان تجهیزات و وسایل صنعتی در دنیا وجود دارد که شرکتهای صنعتی و تجاری بزرگ دنیا وقتی محصولی را طراحی، تولید و روانه بازار میکنند چرا لوازم جانبی اش را از همان ابتدای توليد روی آن نصب نمیکنند تا خریدار و مصرف کننده مجبور نشود برای نگهداری و محافظت از محصولش هزینهای جدا پرداخت کند.
برای مثال سوال است اگر گوشیها همراه به چیزی با اهمیتی مثل «گلس» یا همان محافظ صفحه گوشی احتیاج دارند، چرا خود شرکتها از همان ابتدا چنین چیز مهمی را از قلم میاندازند. یا چرا شارژهای گوشیها همراه اینقدر ضعیف و نحیف تولید میشوند که حتما باید برای محافظت از آنها وسایل جانبی اش را تهیه کرد.
درمنطق و چرخه تجاري تولید و عرضه محصولات صنعتی این شاید یک اصل باشد که محصولی را طوری بسازند که هم شرکتهای کوچك و بزرگ وابستهای در کنارش ایجاد شوند هم محصول یک عمر مشخصی داشته باشد تا بتواند سود دهی و دوام شرکت مادر پایدار بماند.
بله. این شاید قانون تجارت در دنیا باشد. ولی آیا در بحث آموزش، تعلیم و تربیت هم باید چنین نگاه کاسبکارانه و تجاری حاکم باشد؟
در گذشتههای نه چندان دور دولت و آموزش و پرورش کتب درسی و حتی لوازم التحریر مورد نیاز دانش آموزان را رایگان به آنها پرداخت میکرد ولی کم کم اول لوازم التحریر حذف شدند بعد کتب درسی.
حالا هر دانش آموز پایه اول برای تهیه کتب درسی اش باید ۱۶ هزار تومان پرداخت کند. هر چند این رقم قابل توجهی نیست ولی طبق یک قانون نانوشته و اجباری همان دانش آموز برای سیمی و جلد کردن کتب باید رقمی بین ۸۰ تا ۱۰۰ هزار تومان پرداخت شود. شاید باز هم عدهای بگویند اینهم رقم چندانی نیست، اما وقتی همین رقم را ضرب در سیزده میلیون و هفتصد هزار دانش آموز کنید خواهید دید که رقم جالب توجهی خواهد شد.

حال چند سوال اینجا پیش میآید. آیا دولت و آموزش و پرورش که بزرگترین و مجهزترین چاپخانههای چاپ در کشور را دارند نمیتواند از ابتدا کتب درسی را با کیفیت چاپ کنند؟ ایا آساسا سیمی کردن کتاب ضرورت دارد؟.
اگر سرچ سادهای در اینترنت کنید به گفت گوی مدیر کل نظارت بر نشر و توزیع مواد آموزشی وزارت آموزش و پرورش در سال ۹۳ بر میخورید که در گفت گو با خبرگزاری تسنیم این کار را غیر قانونی و عامل نابودی کتب درسی دانسته است.
سید احمد حسینی در این گفتگو اظهار داشته برخی از خانوادهها عادت دارند که کتب درسی دانشآموزان را سیمی کنند که این موضوع باعث میشود تا قدرت استحکام کتاب کم شود و اگر کاغذ کتاب درسی برای بار دوم با سیمی کردن سوراخ شود، کتاب آسیب میبیند.
مدیر کل نظارت بر نشر و توزیع مواد آموزشی وزارت آموزش و پرورش ادامه داد:برخی از معلمان به دانشآموزان میگویند کتاب درسی را سیمی کرده و میان هر ورق آن یک برگه سفید قرار دهید باید اعلام کنم که آموزش و پرورش چنین موضوعی را قبول ندارد و اگر خانوادهها آن را به ما اطلاع دهند با آن برخورد خواهیم کرد.
هر چند این گفتگو برای سال ۹۳ است یعنی حدود ۵ سال پیش ولی هنوز کسی گوشش بدهکار این حرفها نیست و هر سال مدارس هزینههای بابت این کار روی دوش خانوادهها تحمیل میکنند. باید دید بالاخره آموزش پرورش تصمیم میگیرد که از همان ابتدا کتب درسی را با کیفیت چاپ کند یا این پروسه سالهای سال ادامه خواهد داشت؟.