
نویسنده: جعفر تكبيري
حمله يكجانبه موشكي امريكا به سوريه در حالي به سرخط خبري رسانههاي مختلف دنيا تبديل شده و اين رسانهها تلاش ميكنند با برجستهسازي اين حمله بر بحرانهاي داخلي امريكا سرپوش بگذارند كه در داخل كشور مقامات ايران با بهرهگيري از ديپلماسي به دنبال ايجاد اجماع جهاني عليه اين اقدام جنگطلبانه امريكا هستند؛ روندي كه در آن مقامات كشورمان خواستار تشكيل كميته حقيقتياب در خصوص موضوع استفاده از سلاحهاي شيميايي عليه مردم سوريه شدهاند.
بر اين اساس، روز گذشته حسن روحاني، رئيسجمهور كشورمان، در همايش ملي اقتصاد مقاومتي و توسعه روستايي با اشاره به حمله امريكا به سوريه خواستار تشكيل يك هيئت بينالمللي حقيقتياب با حضور كشورهاي بيطرف براي بررسي موضوع بهكارگيري سلاحهاي شيميايي در سوريه شد.
رئيسجمهور سپس تصريح كرد كه اين هيئت بايد بدون حضور و رياست امريكاييها تشكيل و در آن بررسي شود كه سلاحهاي شيميايي به كار گرفته شده در سوريه از كجا آمده و چه كسي آن را آورده است؟ دولت سوريه كه طبق اعلام سازمان ملل متحد سلاح شيميايي ندارد پس بايد روشن شود كه اين سلاحها از كجا آمده است. روحاني همچنين با محكوم كردن حمله امريكا به پايگاه هوايي در سوريه ادامه داد كه امريكاييها فكر ميكنند پليس و قاضي جهان هستند و خودشان تشخيص دادند و قضاوت كردند كه چه كسي مقصر بوده و خودشان هم وارد عمل شدند.
روحاني با طرح اين سؤال كه تجاوز امريكا به يك كشور مستقل به چه مناسبتي صورت گرفته است، گفت: همه تروريستهاي سوريه از حمله امريكاييها خوشحال هستند.
وي با اشاره به اظهارات رئيسجمهور امريكا درباره مبارزه با تروريستها تصريح كرد: اگر امريكاييها در گفته خود صادقند چرا در اولين اقدام به تروريستها كمك كردند و عليه ارتش سوريه وارد عمل شدند؟ آنها با كدام قانون و مجوز اقدام به اين كار كردند؟ حتي از سازمان ملل متحد كه از نظر ما ايراداتي دارد اجازه نگرفتند و حتي از كنگره خودشان نيز كه داراي ايراداتي است براي حمله به سوريه اجازه نگرفتند.
اقدامات تجاوزكارانه در منطقه، اثرات ناامنكنندهاي دارد
اما در تحولي ديگر، علي شمخاني، نماينده مقام معظم رهبري و دبير شوراي عالي امنيت ملي در تماس تلفني با نيكلاي پاتروشف، دبير شوراي امنيت ملي روسيه پيرامون تجاوز موشكي ايالات متحده امريكا به خاك سوريه با وي گفتوگو و تبادل نظر كرد.
شمخاني در اين گفتوگو با اشاره به ضرورت تشكيل كميته مستقل تحقيق بينالمللي به منظور روشن نمودن ابعاد حادثه مشكوك شيميايي در ادلب خاطرنشان كرد: با توجه به جمعآوري و انهدام سلاحهاي شيميايي سوريه كه در سالهاي گذشته و با ابتكار فدراسيون روسيه و تحت نظارت سازمان ملل صورت پذيرفت به طور قطع اين اقدام از سوي طرف ثالث و به منظور ايجاد بهانه براي حمله نظامي به سوريه صورت گرفته است.
شمخاني با تأكيد بر اثرات ناامنكننده اقدامات تجاوزكارانه و غير قانوني امريكا در منطقه اظهار داشت: اقداماتي از اين دست ضمن تقويت روحيه عناصر تروريست موجب اخلال در روند مقابله با تروريسم كه با همكاري دولتهاي روسيه، سوريه و ايران و با نظارت سازمان ملل دنبال ميشود خواهد شد.
وي با اشاره به دستاوردهاي خيرهكننده ميداني و سياسي ناشي از آزادسازي حلب و تضعيف و اضمحلال توان نظامي و ظرفيتهاي انساني و روحي تروريستها و كشورهاي حامي آنها افزود: مسير مقابله و سركوب قاطعانه جريان تروريسم با تداوم همكاري راهبردي ايران، سوريه، روسيه و جبهه مقاومت ادامه خواهد يافت.
نيكلاي پاتروشف، دبير شوراي امنيت ملي روسيه نيز در اين گفتوگو با محكوم كردن حمله نظامي امريكا به سوريه كه تخلف بارز از قوانين بينالمللي است اظهار داشت: اقدام امريكا، تجاوز آشكار به يك كشور مستقل و برخلاف مواضع اعلامي دستگاه حكومتي امريكا، كمك به تروريستها است.
وي با بيان سابقه اتهامات نادرست گذشته امريكا به عراق و ادعاي وجود سلاحهاي كشتار جمعي در اين كشور، فضاسازيهاي سياسي اخير را نيز اقدامي در مسير ايجاد اختلال در روند حل بحران سوريه و افزايش فشارها بر دولت قانوني بشار اسد دانست.
لزوم انجام تحقيق ميداني در خصوص حادثه شيخون
علاوه بر اين، سرلشكر محمد باقري و ژنرال والري گراسيموف روساي ستاد كل نيروهاي مسلح ايران و روسيه نيز در يك گفتوگوي تلفني با محكوم كردن عمليات موشكي امريكا عليه سوريه، آن را تجاوز قطعي به يك كشور مستقل دانسته و خواستار انجام يك بازرسي و تحقيق ميداني از سوي گروهي بيطرف در خصوص حادثه هولناك شيخون شدند. بنا به اين گزارش در اين گفتوگو سرلشكر باقري با تسليت حادثه اخير تروريستي سن پترزبورگ به دولت، ملت و نيروهاي مسلح روسيه، براي مردم اين كشور آرزوي سلامت و موفقيت كرد. در اين گفتوگو طرفين با محكوم كردن عمليات موشكي امريكا به يك پايگاه هوايي ارتش سوريه آن را تجاوز قطعي و آشكار به يك كشور مستقل دانستند كه با برنامهريزيهاي قبلي و با هدف كند كردن روند پيروزيهاي ارتش سوريه و متحدان آن و تقويت روحيه تروريستها و حاميان آنها صورت پذيرفته است.
رؤساي ستاد كل نيروهاي مسلح دو كشور با تأكيد بر عزم و اراده ايران و روسيه در مقابله با تروريستهاي تكفيري تأكيد كردند: مبارزه با تروريسم ادامه مييابد و عملياتها عليه تروريستها در سوريه تشديد خواهد شد.
طرفين در اين گفتوگو حادثه شيميايي خان شيخون را يك حادثه مشكوك قلمداد و تصريح كردند: ايران و روسيه معتقد هستند پيشنهاد سوريه مبني بر انجام يك بازرسي و تحقيق ميداني از سوي گروهي بيطرف ميتواند حقيقت حادثه هولناك خان شيخون را براي افكار عمومي و مردم جهان روشن سازد. سرلشكر باقري و ژنرال گراسيموف در پايان بر ادامه همكاريهاي دو كشور با دولت و ارتش سوريه تا شكست كامل تروريستها و حاميان آنها در اين كشور تأكيد كردند.
امريكا و ادامه بحرانسازي يكجانبه
اما ايالات متحده در حالي دست به اين اقدام يك سويه عليه سوريه زده است كه جز كشورهاي مرتجع عرب كه سالهاست سرزمين خود را به حياط خلوت امريكا بدل كردهاند، هيچ كشوري حاضر به همراهي با آنها نشدهاست. حتي اعضاي پيمان ناتو نيز به رغم عضويت ايالات متحده در اين پيمان، حاضر به دفاع از اين اقدام نشدهاند.
از اين رو آنان با پس كشيدن پاي خود از اين روند، عدم مداخله و صرفاً تأكيد بر راه حل سياسي، عملا ايالات متحده را در اين موضوع تنها گذاشتهاند.
از اين رو امريكا پس از روي كار آمدن دونالد ترامپ، در صحنه جهاني دوران سخت را سپري ميكند، از اين رو با هدف قرار دادن غير نظاميان در موصل و سپس سوريه البته پس از طرح ادعاي استفاده سوريه از سلاح شيميايي، سعي كرده چنان وانمود سازد كه عليه تروريسم اقدام كرده تا با اين فريبكاري مردم امريكا را با خود همراه سازد.