امروز سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در حالی چهلوهفتمین بهار از عمر با برکتش را برای پاسداری از بینظیرترین انقلاب جهان آغاز میکند که همواره در خط مقدم مواجهه و مقابله با تهدیدها و چالشهای فراراه انقلاب اسلامی بوده و سبزپوشانش که تا کنون برای پاسداری از آن بیش از ۴۰ هزار شهید تقدیم اسلام و انقلاب کردهاند، توانستهاند ثابت کنند که لیاقت آن را دارند که سینههایشان مزین به آیه شریفه وَأَعِدُّواْ لَهُم مَّاستَطَعتُم مِّن قُوَّه باشد و با اتکای به آن و عمل به تدابیر و فرامین امامین انقلاب به گونهای عمل کنند که خواب را از چشم دشمنان انقلاب ربوده و عملاً مصداق روشنی از بخش دیگر آن آیه شریفه یعنی تُرهِبُونَ بِه عَدُوّاَللَّهِ وَعَدُوَّکُم باشند.
دوم اردیبهشتماه سال ۱۳۵۸ را در روند شکلگیری و تثبیت ارکان انقلاب اسلامی باید یکی از فرازهای مهم تاریخ انقلاب و شکلگیری نظام اسلامی دانست. تشکیل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در این روز عملاً دشمنان نظام اسلامی را که شکست و نابودی انقلاب را به دلیل نداشتن پشتوانه بیرونی، با اعمال واجرای فتنهها و توطئههای متعدد در همان دو ماهه اول پیروزی انقلاب با ترورها، تلاش برای تجزیه قومی، طراحی کودتا و... به کمین نشسته بودند، ناامید ساخت، چرا که مروری بر تحولات سیاسی کشورهای جهان در نیمه دوم قرن بیستم نشانگر آن است که در آن دوران هیچ تحول و تغییر سیاسی، اعم از انقلابهای مارکسیستی یا کودتاهای نظامی بدون حمایت دو قطب قدرت مطرح جهان در آن دوران یعنی امریکا و شوروی امکانپذیر نبود و به همین دلیل هم بود که آنها امیدوار بودند بتوانند به راحتی انقلاب اسلامی را که به زعم آنها از هیچ پشتوانه خارجی برخوردار نبود و علاوه بر کوتاه کردن دست آنان از غارت منافع ملی، هویت و ماهیت این دو ابرقدرت را به دلیل ایجاد نظامی مبتنی بر ارزشهای دینی و اسلامی تهدید میکرد، به شکست برسانند. فارغ از اینکه شاخصههای اصلی انقلاب اسلامی که همانا ابتنا به پایگاه مردمی و شکلگیری در چارچوب ارزشهای اسلامی الهی و اسلامی بود، ویژگی متفاوتی به آن در مقایسه با دیگر انقلابها و حرکتهای آزادیبخش داده و همین عوامل رمز بقا و پایداری آن در برابر توطئههای گسترده و روزافزون دشمنان بوده و هست.
در مورد چگونگی شکلگیری سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به دلیل اینکه در همان روزهای اول پیروزی انقلاب همه فعالان سیاسی و مذهبی با گرایشهای مختلف تلاش کرده بودند که با اتکا به برخی از شخصیتها و گروههای مطرح خود را به هسته اصلی شکلگیری سپاه تبدیل کنند، در میان دلسوزان نظام نگرانیهایی وجود داشت، اما با عنایت به تدبیر حضرت امام و هوشیاری برخی از شخصیتها نظیر شهید مطهری و مقام معظم رهبری این نگرانی مرتفع و هسته اصلی شورای فرماندهی سپاه از میان انقلابیون در خط امام شکل گرفت و سپاه در حالی که مراحل عضویابی، آموزش، سازماندهی و تشکیل در شهرستانها، استانها و یگانهای رزمی و... را طی میکرد، با توطئهها و تهدیدهای مختلف هم در چند جبهه مقابله میکرد که مهمترین آن هشت سال دفاع مقدس بود.
به عبارت دیگر سپاه هیچگاه از توطئهها و فتنهها فارغ نبود و نکته مهم این بود که در این مسیر به دلیل اینکه نظام اسلامی در عرصههای مختلف اقتصادی، دفاعی، سیاسی و... از سوی قدرتهای سلطه تحت تحریم بود، تأمین و تجهیز سپاه به آسانی امکانپذیر نبود، حتی در سالهای اولیه پس از پیروزی انقلاب و آغاز جنگ تحمیلی در دوران ریاست جمهوری بنیصدر به دلیل اینکه او ماهیت انقلابی و اسلامی سپاه را برنمیتافت و با تحکیم و تقویت و تثبیت این نهاد انقلابی مخالف بود، در داخل نیز تحت فشار و تحریم بود و البته همین تحریمها و فشارها عاملی شد که سپاه از نقطه آغاز در پی تولید تجهیزات و امکانات مورد نیاز و رسیدن به خودکفایی برآید و به جرئت میتوان گفت که در این عرصه توانست به دستاوردهای ارزشمندی دست یابد، به گونهای که این روزها توان موشکی، پهپادی و... سپاه جهانیان را به تحیر واداشته و نشان داده است که توانسته در راه عمل به این آیه شریفه به درستی گام بردارد. برآیند این تلاشها در کنار همکاری و هماهنگی با دیگر نیروهای مسلح موجب شده ایران به یکی از بزرگترین قدرتهای موشکی و پهپادی جهان تبدیل و در عین رسیدن به یک بازدارندگی قابل قبول در برابر تهدیدهای بالقوه و بالفعل، الهامبخش دیگر مسلمانان و مستضعفان جهان باشد. اما توانمندی و قابلیت سپاه را که در گذر نسلی حفظ شده و ارتقا یافته صرفاً نباید در بعد سختافزاری و سازمان و تشکیلات دید، چرا که به سازمانها و سختافزارها روح و حیات میدهد و منشأ اصلی قدرت و توان سپاه و دیگر نیروهای مسلح در نظام جمهوری اسلامی است.
همانا قدرت و توان نرمافزاری آنان یعنی یقین، ایمان، اراده، شجاعت و توکل به خدا است و به همین دلیل هم هست که این روزها و در شرایطی که دشمنان در تهدید سخت و نیمه سخت در مواجهه با مؤلفههای اقتدار ایران ناکام ماندهاند، با تمسک به جنگ نرم و جنگ شناختی، جبهههای جدیدی را گشودهاند. اهتمام در این عرصه نیز مسئولیت اصلی پاسداران و فرماندهان آنها است، نکتهای که در دیدار اخیر جمعی از فرماندهان نیروهای مسلح با فرمانده معظم کل قوا در ۲۴ فروردین ماه، معظم له بر آن تأکید و با اشاره به اینکه موجودیت اسلامی و مستقل نظام اسلامی عامل اصلی برانگیختن دشمنیها با مردم ایران است خاطرنشان کردند: آنچه دشمن را حساس میکند اسم جمهوری اسلامی نیست بلکه این اراده که کشوری بخواهد مسلمان، مستقل و با هویت باشد و برای عزت خود به دیگران تکیه نکند موجب عصبانیت آنها است. رهبر انقلاب با اشاره به نمونهای از برخوردهای دوگانه زورگویان جهانی در مجاز دانستن مجهز بودن خود به شدیدترین و فاجعهبارترین انواع تسلیحات و غیرمجاز بودن پیشرفت دفاعی برای دیگران، گفتند: یقین، ایمان، اراده، شجاعت و توکل به خدا باید به صورت حداکثری در نیروهای مسلح وجود داشته باشد، چرا که ارتشهای پرطمطراقی که در طول تاریخ از این ویژگیها برخوردار نبودند، شکست خوردهاند.