
رئيسجمهور امريكا يك روز پس از پايان مذاكرات هستهاي ايران و 1+5 در وين، ايران را تهديد نظامي كرد و گفت كه ايرانيها از تمايل او براي اقدام نظامي در جايي كه براي منافع و امنيت ملي امريكا مهم باشد، با خبر هستند: «ما ميتوانيم اگر بخواهيم و انتخاب كنيم ارتش آنها را از بين ببريم.» رئيسجمهور امريكا، اشتون كارتر وزير دفاع خود را براي توجيه اسرائيليها درباره برنامه جامع اقدام مشترك به تل آويو فرستاده و كارتر هم به متحدان منطقهاي واشنگتن اطمينان داده كه اگر لازم باشد امريكا آماده است از گزينه نظامي در برابر ايران استفاده كند.
به گزارش «جوان»، باراك اوباما رئيسجمهور امريكا يك روز بعد از پايان مذاكرات هستهاي وين و دستيابي ايران و 5+1 به «برنامه جامع مشترك اقدام (برجام)» با نخست وزير رژيم صهيونيستي و سران كشورهاي عربي تماس تلفني گرفت تا آنها را در جريان نتيجه مذاكرات وين قرار دهد. اوباما در گفت و گو با نتانياهو گفت كه توافق هستهاي، شبح ايران مجهز به سلاح هستهاي را برخواهد داشت و نتيجه آن تضمين امنيت ملي امريكا و اسرائيل خواهد بود. كاخ سفيد در بيانيه خود گفته كه توافق وين نگرانيهاي ما را درباره حمايت ايران از تروريسم و تهديد آن نسبت به اسرائيل مرتفع نخواهد كرد. هفته آينده نيز قرار است اشتون كارتر براي ارائه تضمينهاي امنيتي به تل آويو برود. فيليپ هاموند نخست وزير انگليس هم ديشب براي گفت و گو با نخست وزير رژيم صهيونيستي به تل آويو رفت ولي نه تماس تلفني اوباما و نه سفر هاموند هنوز تغييري در رويكرد طرف اسرائيلي ايجاد نكرده و او ديروز هم در كنست مدعي شده كه اگر اسرائيل نبود ايران مدتها پيش به سلاح هستهاي دست يافته بود: «ما خودمان را به اين توافق مكلف نميكنيم و به مخالفت با آن ادامه خواهيم داد.»
اطمينان به تل آويو و متحدان عربرئيسجمهور امريكا ديروز همچنين با ملك سلمان تلفني تماس گرفته و ضمن گفت و گو درباره جزئيات توافق با ايران تأكيد كرده كه واشنگتن نسبت به حفظ امنيت خاورميانه احساس مسئوليت ميكند. اوباما با رئيس امارات متحده عربي نيز گفت و گوي تلفني داشت و او را در جريان متن برجام قرار داد. اوباما در گفت و گوي ديروز با نيويورك تايمز گفته بعد از پايان مذاكرات هستهاي با ايران، واشنگتن تضمينهاي امنيتي به رژيم صهيونيستي و كشورهاي عربي خواهد داد ولي از ارائه جزئيات در اين باره خودداري كرد: «تحت رياست جمهوري من ما اقدامات بسيار بيشتري از دولتهاي قبل براي بالا بردن توانمنديهاي اسرائيل انجام دادهايم و من گفتهام كه از منظر تضمينهاي امنيتي از سوي امريكا آماده فراتر رفتن از حجم كنوني تعهدات هستم. ميخواهم تأكيد كنم كه نگرانيهاي مردم مشروع هستند. حزبالله دهها هزار موشك دارد كه به سمت اسرائيل نشانه رفته و موشكهاي آنها پيچيدهتر شدهاند. ممنوعيت ارسال و انتقال اين سلاحها آنچنان كه بايد موفق نبودهاند.»
او درباره كشورهاي عربي نيز گفت: «نگرانيهاي مشروعي از سوي كشورهاي خليج فارس درباره تلاش ايران براي تحريك به اتفاقات و حوادث در داخل كشورهاي آنها وجود دارد و اين موضوع مطرح نيست كه آنها دچار بدبيني و اختلال شدهاند. ايران در حال اقدام و فعاليت به روشي غيرسازنده و خطرناك است. آنچه من گفتم آن است كه ما بايد حواسمان را روي اين موضوع متمركز كنيم كه ايران مجهز به سلاح هستهاي بسيار بيشتر آسيب خواهد زد و ما در يك موضع بسيار بدتري براي ممانعت از آن خواهيم بود.» اوباما در بخشي از اين گفتوگو ايران را نيز تهديد كرد و در پاسخ به سؤال خبرنگار نيويورك تايمز كه پرسيد چرا ايرانيها بايد نگران پاسخ نظامي امريكا در صورت نقض توافق هستهاي باشند، گفت: «چون ما ميتوانيم اگر بخواهيم و انتخاب كنيم ارتش آنها را از بين ببريم و من فكر ميكنم آنها آمادگي و ميل من براي اتخاذ اقدام نظامي در جايي كه آن را براي امنيت ملي امريكا مهم بدانم، ديدهاند.» اشتون كارتر، وزير دفاع امريكا نيز در بيانيهاي كه بلافاصله بعد از پايان مذاكرات وين منتشر شد، به متحدان منطقهاي واشنگتن اطمينان داد كه اگر لازم باشد امريكا آماده است از «گزينه نظامي» در برابر ايران استفاده كند: «ما همچنان آمادهايم و موضعمان را حفظ كردهايم تا امنيت دوستان و متحدانمان از جمله اسرائيل را تقويت كنيم تا در برابر تجاوز از خود دفاع كنيم، تا از آزادي تردد دريايي اطمينان حاصل و نفوذ مخرب ايران را كنترل كنيم.»وي افزود: «ما اگر لازم باشد، گزينه نظامي را به كار خواهيم بست.»به نوشته پايگاه خبري هيل، در بخش ديگري از اين بيانيه آمده است: «نظاميان ما، از جمله دهها هزار نيروي ايالات متحده در خاورميانه، با تمام قوا، حضوري قدرتمند در خليج (فارس) دارند.»
تغييرات در ايران با مدل چيني و شوروياوباما با وجود اينكه مدعي اقدامات بيثبات ساز ايران در منطقه شده گفته درباره نقش بيثبات ساز ايران در يمن بزرگنمايي ميشود: «در برخي موارد از قبيل حوثيها در يمن، من فكر ميكنم درباره دخالت ايران مبالغه شده و بيش از حد حرف زده شده است. وقتي گزارشهاي اطلاعاتي خودمان را ميبينيم اين درك به ما دست نميدهد كه ايران به گونه استراتژيك اينطور فكر ميكند كه بياييد حوثيها را به سمت صنعا رهسپار كنيم.» رئيسجمهور امريكا ميگويد كه امريكا بايد به سخنان متحدان عرب سني خود گوش دهد اما نبايد در اين دام بيفتد كه به آنها اجازه دهد هر مشكلي را به ايران نسبت داده و اين كشور را متهم كنند:«شهروندان تعدادي از كشورهاي خليج فارس حامي بزرگ جنبشهاي جهادگرايي سني به همان اندازه ايران ثبات زدا بودهاند.»
اوباما در بخش ديگري از گفتوگوي مهم خود با نيويورك تايمز كه پس زمينه ذهني او براي توافق با ايران را روشن ميكند، توافق با ايران را با توافق با شوروي سابق و چين شبيه دانسته كه باعث تغييرات رفتاري اين دو طي دهههاي بعد شده است: «من اختلاف نظرهاي بسياري با ريچارد نيكسون داشتم اما او فهميد كه يك احتمال در قبال چين براي اتخاذ مسير متفاوت وجود داشت.» او باما افزود: «وقتي رونالد ريگان و ديگران درباره توافقات تسليحاتي با اتحاد شوروي مذاكره كردند بله شما بايد اين موضوع را به رسميت بشناسيد و تشخيص دهيد كه اين (شوروي) شيطان و اهريمن و سيستم آن وحشتناك است اما در درون آن افرادي با ايدهها و خاطرات تاريخي هستند و ما بايد قادر به فهم آن چيزها باشيم و سعي كنيم مقداري با آنها ارتباط برقرار كنيم و اين موضوع در ارتباط با توسل نيكسون و كيسينجر به چين صادق است كه در نهايت معلوم شد بسيار به نفع منافع استراتژيك امريكا بود.» رئيسجمهور امريكا ميگويد كه ميخواهد از طريق توافق با ايران پايگاه سياسي متفاوت در مقابل كساني در داخل ايران ايجاد كند كه به گفته او «مخالفان توافق» بوده و «بسيار روي حمايت ايران از تروريسم و رفتارهاي بيثبات ساز ايران در كشورهاي همسايه آن و ضد امريكايي و اسرائيلي بودن سرمايهگذاري كردهاند.» اوباما ميگويد: «اگر شما يك پايگاه متفاوتي از افراد حاضر در تجارت و تبادلات اقتصادي در داخل ايران داشته باشيد اين موضوع شايد نحوه تفكر آنها درباره هزينهها و مخارج چنين رفتارهاي ثبات زدا را تغيير دهد.» االبته اوباما براي اينكه متهم به حمايت از رويكرد معروف دموكراتها موسوم به «تغيير رژيم» نشود بلافاصله گفت: «البته ما روي اين موضوع حساب نميكنيم.» ارزيابي اوباما اين است كه كساني كه او آنها را منتقدان توافق هستهاي در ايران ميداند «در حال تغيير موضع در قبال مسئله هستهاي هستند و به اين سمت در حال حركتند كه خب اگر حتي موضوع هستهاي حل شد، آنها همچنان از تروريسم حمايت ميكنند و رفع تحريمها را هم به دست ميآورند. در نتيجه آنها پول بيشتري براي به راه انداختن چنين اقدامات بدي خواهند داشت.» او ميگويد: «ما به طور سيستماتيك در برابر اين موضوع از متحدانمان، كشورهاي خليج فارس و اسرائيل حفاظت خواهيم كرد تا مانع اقداماتي كه آنها خارج از برنامه هستهاي انجام ميدهند شويم.»
ايران متعهد خواهد ماندرئيسجمهور امريكا در بخش ديگري از گفتوگو با نيويورك تايمز كه فارس آن را ترجمه كرده ميگويد: «هنوز اين موضوع را كه به مقامات ايران اعتماد كنم، نياموختهايم. اگرچه فكر ميكنم جان كري در تعاملاتش با وزير خارجه ظريف آموخته است كه وقتي شما يك توافق را به پيش ميبريد و آنها به نظر ميرسد كه آن را دنبال ميكنند، شايد فكر كنيد اينجا يا آنجا راه گريزي وجود داشته باشد و به همين دليل است كه شما بايد اين مسائل (راه گريز) را حل كنيد. اما اين فكر كه به محض آنكه شما چيزي را روي كاغذ نوشتيد و آنها آن را ناديده ميگيرند، اين چيزي نبود كه ما در اين دو سال توافق موقت شاهد آن باشيم. يك خويشتنداري وجود دارد كه آنها حس ميكنند وقتي توافقي دارند و سندي دارند بايد به آن متعهد مانده و از آن تبعيت كنند. من فكر ميكنم ما اين موضوع را ياد گرفتيم». او ميگويد: «اگر شما به تاريخ ايران نگاه كنيد، ميبينيد كه ما برخي دخالتها را در سرنگوني يك رژيم منتخب در ايران داشتيم. ما در گذشته از صدام حسين حمايت كرديم در زماني كه ميدانستيم او از سلاحهاي شيميايي در جنگ بين ايران و عراق استفاده كرد و در نتيجه آنها نگرانيهاي امنيتي خاص خودشان و روايت خاص خودشان را دارند روايتي كه شايد ما با آن موافق نباشيم.»
شوراي امنيت هفته آينده قطعنامه برجام را صادر ميكندرويترز گزارش كرد كه شوراي امنيت سازمان ملل متحد احتمالا هفته آينده جمعبندي مذاكرات هستهاي ايران و 5+1، موسوم به برجام را با يك قطعنامه تأييد خواهد كرد. در اين قطعنامه، ضمن تأييد برجام، تحريمهاي شوراي امنيت بر ضد ايران به جز محدوديتهاي تسليحاتي و موشكي لغو خواهد شد. محمدجواد ظريف، وزير امور خارجه ايران نيز در بدو ورود به تهران گفت كه شوراي امنيت سازمان ملل هفته آينده با صدورقطعنامهاي برنامه غنيسازي اتمي ايران را به رسميت ميشناسد. وزير خارجه ايران گفته است كه بعد از مصوبه شوراي امنيت كه قرار است شش قطعنامه پيشين اين شورا را درباره ايران لغو كند، مراحل اجرايي توافق شروع خواهد شد و در تمامي اين موارد خط قرمزهاي تعيين شده از جانب آيت الله علي خامنهاي، رهبر جمهوري اسلامي ايران به دقت رعايت شده است. همچنين فابيوس، وزير خارجه فرانسه در اظهاراتي با استقبال از جمعبندي مذاكرات هستهاي ايران، نسبت به تسهيل عاديسازي روابط بينالمللي ايران ابراز اميدواري كرد.