جوانآنلاين: سيد هادي افقهي، كارشناس مسائل خاورميانه در گفتوگو با «جوانآنلاين» با اشاره به انتخابات مصر و برنده شدن السيسي اظهار داشت: چند پيشفرض ميتوان در نظر گرفت و بر مبناي اين پيشفرضها آينده مصر را ترسيم كرد پيشفرض اول اين است كه السيسي اين وضعيت امنيتي و ناراحتي سياسي و دو قطبي شدن جامعه پيش از انتخابات را مديريت كند.
افقهي افزود: در حال حاضر رهبران و رئيس جمهور اخوانالمسلمين در زندان به سر ميبرند و در حكم دادگاه هم تروريست اعلام شدهاند و متقابلا از سوي اخوان و طرفداران آن مخصوصا قشر جوان، در دانشگاهها و ميادين تظاهرات ادامه دارد.
وي ادامه داد: ادامه چنين وضعيت در مصر روز به روز فضا را متشنجتر و صفبنديها را حادتر ميكند. قطعا دشمنان قسمخورده مصر و جامعه مصر آرام نخواهد نشست و تلاش ميكنند وضعيت مصر را از حالت درگيري امنيتي به درگيري نظامي سوق دهند.
اين كارشناس مسائل خاورميانه با بيان اينكه اگر السيسي فضاي مصر را به سمت نظاميگري پيش ببرد، جو خشونت و آنارشيست شدت پيدا ميكند، گفت: ما شاهد استقبال ضعيف مردم از انتخابات مصر بوديم و اين بر خلاف آن است كه گفته ميشد السيسي مشكلات مصر را حل ميكند و مردم هم خواهان ايشان هستند و در واقع اعداد و ارقام اعلام شده مشكوك است؛ اگر واقعا استقبال 44 درصد بود چرا انتخابات را روز سوم تمديد كردند اما باز هم افراد زيادي در انتخابات شركت نكردند، بنابراين با اين پيشفرض قطعا آينده مصر تيره و تار خواهد بود.
افقهي با اشاره به پيشفرض دوم و فراهم شدن باب گفتوگو با اخوانالمسلمين گفت: به هر جهت اخوانالمسلمين مشروعيت داشتند و تصورشان بر اين است كه هنوز هم مشروعيت دارند چون با راي مردم به قدرت رسيدند اين در حالي است كه در كنار اخوانالمسلمين ما شاهد بوديم گروههاي ديگر هم با كانديداتوري السيسي مخالف بودند؛ جوانان 6 آوريل كه يكي از عرصههاي اصلي برپايي انقلاب 25 ژانويه 2011 بودند در حال حاضر در زندان به سر ميبرند و بسياري از روشنفكران گروهها كانديدا معرفي نكردند و در واقع اين قهر يا پيشگيري سياسي بود تا با آقاي السيسي درگير نشوند.
وي تصريح كرد: فضاي مصر متعادل و معمولي نبود و كاملا يك سويه به نفع السيسي بود كه با حمايت ارتش و تمام تاسيسات دولتي را به همراه داشت. لذا روشنفكران مصري كار عاقلانه كردند كه رقيب و كانديدا معرفي نكردند.
افقهي عنوان كرد: اگر آقاي السيسي سر عقل بيايد و با همه گروههايي كه ايشان را تاييد نكردند و پاي صندوقهاي راي نيامدند چه اخوانالمسلمين و چه جوانان 6 آوريل و چه بخشي از جوانان كه پشت سر صباحي، ديگر كانديد انتخابات سنگر گرفتند، باب گفتوگو را باز كند و آنها هم وارد گود سياسي شوند، فضاي مصر تغيير ميكند.
اين كارشناس مسائل خاورميانه همچنين به دعوت آقاي السيسي از رئيس جمهور ايران اشاره كرد: اين دعوت نشان ميدهد كه آقاي السيسي ميخواهد جو مصر را آرام كند چه مصر درون مرزي و چه مصر برون مرزي. به رغم اينكه او ميداند عربستان سعودي رقيب سرسخت ماست و اولين و بزرگترين حامي بينالعربي مصر، عربستان است وليكن من تصور ميكنم كه آقاي السيسي ميخواهد برخي معادلات را به صورت باز توليد شده و با يك نگرش و مهندسي جديد درباره مصر اعمال كند.
افقهي معتقد است، اين دعوت غير مترقبه يك فرصت است كه نبايد آن را از دست داد و البته هنوز هم وزارت خارجه و مقامات رسمي كشور مواضعشان را در اين باره اعلام نكردهاند اما بايد با يك عمليات بسيار هوشمندانه و حساب شده عمل كرد.
وي اضافه كرد: ديدگاه برخي از تحليلگران ما اين است كه آنچه در مصر رخ داد كودتا بوده و اگر كودتا باشد، حكومت فعلي مشروعيت ندارد و اگر مشروعيت ندارد پس ما نبايد شركت كنيم، اما وقتي از منظر بالاتر نگاه ميكنيم و ميگوييم اصلا كاري با مسائل داخلي مصر نداريم و مصر را به عنوان بزرگترين كشور عربي و به عنوان كشور خط مقدم مبارزه با رژيم صهيونيستي مينگريم كه فعلا در دام كمپ ديويد گير افتاده است متوجه ميشويم كه در جهان اسلام، در قاره آفريقا و در خاورميانه با مصر كار داريم. هر تصميمي كه مردم گرفتند براي ما محترم و مغتنم است ما ميخواهيم با مصر رابطه برقرار كنيم نه با اخوانالمسلمين و السيسي بنابراين اين يك معادله بسيار پيچيده خواهد شد و با درايت و حكمت و عقلانيت و در نظر گرفتن همه جوانب بايد به اين دعوت پاسخ دهيم.
افقهي همچنين يادآور شد: تصور ميكنم يكي از دلايل دعوت ايران در سطح رئيس جمهور نوعي دهن كجي به تركيه بود چون بعد از سرنگوني اخوان تركها موضع منفي گرفتند و روابط مصر و تركيه تا سر حد قطع رابطه پيش رفت به همين دليل به نظر ميرسد مصر ميخواست ايران را به جاي تركيه بگذارد و با ايران بتواند گسترش روابط داشته باشد.