
شاگردان نوجوان علي دوستي مهر، اين روزها خبر يك فوتبال هستند، ديشب آنها اتريش را شكست را دادند و به عنوان تيم دوم گروه به يك هشتم نهايي جام جهاني نوجوانان صعود كردند تا حالا يكي از شانزده تيم برتر جهان باشند.موفقيتي كه بار ديگر باعث شده تا ارزش هاي مربي بازيكن سازي مانند علي دوستي بيشتر از قبل آشكار شود ، مربي اي كه مهدي مهدوي كيا يكي از كشف ها او است و حالا دوباره شاگرداني كه زير دست او تمرين كرده اند به نوشته سايت فيفا در با نتايجي كه گرفته اند در بين بزرگان قرار گرفته اند.
درخشش نوجوانان در جام جهاني امارات با يك مربي كاربلد مانند دوستي خبر خوبي براي فوتبال ايران است، فوتبالي كه در رده هاي پايه توانسته براي خودش در بين تيم هاي مشهور جهان جايي باز كند و مي تواند اميدوار باشد كه در آينده جانشينان شايسته اي براي تيم بزرگسلان در اختيار داشته دارد.
نكته اي كه اهميت ويژه اي پيدا مي كند لزوم حفظ اين سرمايه هاست، موضوعي كه در ايران كمتر مورد توجه قرار مي گيرد و برنامه ريزي بلند مدتي براي استفاده از چنين استعدادههايي وجود ندارد و از همين الان مي توان پيش بيني كرد كه شاگردان علي دوستي مهر، پس از پايان جام جهاني و با هر نتيجه اي كه اين رقابت ها را به پايان برسانند خيلي زود فراموش و به حال خودشان رها خواهند شد.
اين تجربه اي است كه بارها نمونه هاي آن را در فوتبال ايران ديده ايم. سال ها پيش هم تيم هاي نوجوانان و جوانان ايران در رقابت هاي آسيايي توانستند قهرمان شوند و بازيكنان خوبي در اين تيم ها توپ مي زدند كه همان زمان گفته مي شد اين بازيكنان مي توانند در آينده فوتبال ايران را بيمه كنند. با اين وجود با گذشت زمان خبري از ادامه درخشش اين ستاره ها نشد و خيلي زود اين بازيكنان از عرصه فوتبال ملي با با بي توجهي مسئولين حذف شدند، آن هم بازيكناني كه اگر براي حفظ آنها يك برنامه مدون وجود داشت و به آنها بها داده مي شد، الان در عرصه فوتبال ملي، كارلوس كرش از كشورهاي ديگر به دنبال پيدا كردن بازيكنان دور گه نبود و مي توانست با استفاده از همان استعدادهاي داخلي تيم را براي جام جهاني ببندد.
اما نداشتن هدف و همچنين يك برنامه مشخص براي حفظ بازيكناني كه در تيم هاي ملي نوجوانان و جوانان و به صورت كلي در رده هاي پايه درخشيده اند باعث شده تا استعدادهاي فوتبال ايران هدر بروند و نتوانيم از آنها در عرصه بزرگسلان استفاده كنيم.
اين در حالي است كه توجه به فوتبال پايه در اكثر كشورهاي صاحب سبك فوتبال دنيا اهميت ويژه اي دارد. به هر حال همين تيم هاي پايه از نونهالان گرفته تا نوجوانان و جوانان، شاكله اصلي تيم فوتبال بزرگسالان كشورها را تشكيل مي دهند و به همين خاطر سرمايه گذاري گسترده اي در اين بخش صورت مي گيرد تا آينده فوتبالشان تشمين شود.
با اين حال در ايران هر چند سرمايه گذاري زيادي در فوتبال پايه مي شود اما همان طور كه اشاره شد پس از موفقيت هاي آنها، برنامه اي براي حفظ اين بازيكنان وجود ندارد . اين دغدغه حالا با درخشش تيم ملي نوجوانان ايران در جام جهاني به وجود آمده است، دغدغه اي كه باعث شده خيلي ها نگران شوند كه آينده ستاره هاي تيم ملي نوجوانان شوند.
در اين راه تجربه فدراسيون واليبال بايد نقشه راه فوتبالي ها قرار گيرد. واليبال ايران در حالي اين روزها در عرصه جهاني مي درخشد و يقه تيم هاي بزرگ را مي گيرد كه موفقيت هاي آن با نايب قهرماني نوجوانان در رقابت هاي جهاني شروع شد و اين موفقيت ها با حفظ بازيكنان آن تيم ادامه پيدا كرد تا حالا شاهد درخشش واليباليست هاي ايران در ليگ جهاني و يكه تازي در آسيا باشيم.
فدراسيون فوتبال هم مي تواند با استفاده از اين تجربه و حفظ تيم نوجواناني كه امروز در جام جهاني درخشيده اند آينده فوتبال ايران بيمه كند، اتفاقي كه مي تواند در سال هاي آينده فوتبال ايران را مانند واليبال در عرصه جهاني مطرح كند، هر چند اين مي تواند يك راه طولاني باشد اما تجربه واليبال نشان داد ارزش آن را دارد.