جوان آنلاین: سیگنالهای مثبت سیاسی و اقتصادی تصویری بیسابقه از بازار سرمایه را به ثبت رساند. بورس از ۲۳ فروردین و همزمان با سیگنالهای مثبت سیاسی و اقتصادی رؤیایی ظاهر شده است تا جایی که روز گذشته ۶۳۰ نماد بورسی در صفهای خرید سنگین قرار گرفتند.
بورس تهران اگرچه از ابتدای فروردین ماه، به سمت نوسانات مثبت تغییر فاز داده بود، اما این روند از ۲۳ فروردین سرعت یافت تا جایی که در روزهای معاملاتی اخیر تصاویری بیسابقه از بازار سرمایه به ثبت رسیده است. پیش از آن بازار سهام در ایران از روز دوم آبان۱۴۰۳ روند صعودی به خود گرفته بود و در ادامه، رکوردهای جدیدی را به ثبت رساند، اما از ۲۲دیماه به بعد دچار نوسان کاهشی شد.
روز ۲۳دیماه کانال ۹/۲ میلیون را از دست داد. در هفتههای پایانی سال گذشته این بازار بین کانال ۷/۲ تا ۸/۲ میلیون واحد در نوسان بود و چهار مرتبه کانال ۸/۲ میلیون را از دست داد. ۲۱اسفند نیز به پایین کانال ۷/۲ میلیون سقوط کرد که ۲۵ اسفند مجدداً آن را تصاحب کرد. ۱۹فروردین۱۴۰۴ به کانال ۸/۲ میلیون صعود کرد. ۲۴فروردین پس از حدود ۹۰روز مجدداً از مرز ۹/۲ میلیون واحد گذشت. روز ۳۰فروردین۱۴۰۴ نیز برای اولین بار وارد کانال ۳میلیون واحد شد و دیروز نیز به رقم ۳میلیونو۷۷هزار واحد رسید. این رشد در پی کاهش تنشهای سیاسی، کاهش محبوبیت بازار طلا و ارز و همچنین برخی اقدامات از جمله کاهش نرخ سود «اخزا» و افزایش قیمت توافقی دلار به ثبت رسید. کارشناسان به دلایل مختلف معتقدند امکان تداوم این روند در بازار سرمایه زیاد است.
یار کمکی بورس
برخلاف یکهتازی شاخص بورس، بازار ارز و طلا روز گذشته هم به روند کاهشی خود ادامه داد. ریزش قیمتها در بازار ارز تا جایی بود که قیمت دلار به زیر ۸۰هزار تومان رسید و در کانالهای تلگرامی قیمت ۷۹هزارو ۵۰۰ تومان نیز ثبت شد.
همزمان با کاهش نرخ دلار، قیمت سکه تمام بهار آزادی نیز به ۷۲میلیونو ۷۰۰هزار تومان و هر گرم ۱۸ عیار طلا به ۶میلیونو ۵۰۰هزار تومان کاهش یافت. این ریزش به فروکش تقاضا در بازارهای موازی بورس و در ادامه، فوران تقاضا در بازار سرمایه منجر شد. روز گذشته در شرایطی که ۱۶ هزار میلیارد تومان سفارش خرید گذاشته شد، کسی فروشنده نبود. همزمان با رشد بورس، در روزهای اخیر نقدینگی سنگینی از صندوقهای درآمد ثابت خارج شد و بیش از ۲ هزارو ۵۰۰ میلیارد تومان فروخته شد. همچنین صندوقهای طلا نیز روز گذشته سقوط آزاد داشتند که دلیل آن تخلیه حباب نگرانیها در سکه است.
مسیر هموار صعود بورس
عمده کارشناسان معتقدند بازار سرمایه به لحاظ بنیادی شرایط مطلوبی دارد، اما متغیرهای سیاسی، کمبود نقدینگی، اعتمادنداشتن سهامداران و فعالیت نوسان گیری تاکنون باعث شده است بازار نتواند آن طور که باید و شاید رشد کند.
بر این اساس با توجه به بازگشت فضای اطمینانبخش به بورس انتظار میرود این روند تداوم خواهد داشت. از سویی دیگر مسیر نرخ بهره پس از کاهش تنشهای سیاسی نزولی شده و به عقیده کارشناسان، این روند تداوم خواهد داشت، ضمن آنکه کاهش فاصله قیمتی دلار توافقی و دلار بازار آزاد نیز که به زیر ۲۰ درصد رسیده، جذابیت خرید سهام را افزایش داده است.
کارشناسان رشد بورس را در شرایط فعلی طبیعی میدانند، چراکه به گفته آنها ارزندگی بازار و جاماندگی بازار سرمایه از سایر بازارها قاعدتاً باید شرایطی ایجاد میکرد که بازار سرمایه نیز مسیر صعود را طی کند. سال گذشته بازدهی بازار سرمایه ۲۳ درصد بود و حالا با کاهش جذابیت بازار ارز و فروکشکردن تب تقاضا در بازارهای سفته بازانه بازار سرمایه در مسیر صعود قرار گرفته است.
اشباع رشد در بازارهای موازی نیز یار کمکی بورس است و از جمله اتفاقات مهمی است که تحلیلگران بر آن تأکید میکنند. در صورت تداوم این وضعیت، پولهای سرگردان راهی بازار سهام میشود و تداوم این روند میتواند از بیاعتمادی سرمایهگذاران بکاهد. هر چند کاهش نرخ دلا راز مؤلفههای تأثیرگذار بر سود برخی شرکتهای بورسی است، اما در کل تأثیر آن مقطعی خواهد بود.
بازار روز یکشنبه از دریچه آمار
شاخص بورس دیروز به رقم ۳میلیونو۷۷هزار واحد رسید. شاخص هموزن هم ۱۷هزارو۹۳۹ واحد افزایش داشت و در عدد ۸۷۸هزارو۶۶۰ واحد ایستاد. در دومین روز هفته تعداد سهام مثبت بورس ۳۳۲ عدد و سهام منفی هفت عدد بود. تعداد خریداران نیز به ۵۹هزار نفر رسید و به طور کلی بازار ۱۶/۲ درصد افزایش داشت. همچنین دیروز ۲۸۰هزار فقره معامله به ارزش حدود ۱۲هزارو۵۰۰ میلیارد تومان در بازار سهام انجام شد.
فارس، فولاد و وبملت بیشترین تأثیر مثبت را بر شاخص بورس داشتند. از نمادهای پرتراکنش نیز میتوان به وبصادر، وتجارت و فولاد اشاره کرد.
شاخص فرابورس ایران نیز دیروز رشد چشمگیر ۴۶۸واحد را تجربه کرد و به ۲۶هزارو۲۱ واحد رسید. تعداد معاملات دیروز فرابورس ۱۹۴هزار فقره و ارزش آن ۱۳۲هزار میلیارد تومان بود.
مارون، آریا و نیشکر بیشترین تأثیر مثبت را بر شاخص فرابورس داشتند. وپایا، کانسار و مادیرا نیز از نمادهای پرتراکنش فرابورس بودند.