جوان آنلاین: بدمصرفی در آب و برق ورد زبان مسئولان و متولیان صنعت آب و برق کشور شده است. آنها مدام میزان مصرف انرژی را در ایران با سایر کشورها مقایسه میکنند و به این نتیجه میرسند که مردم در مصرف آب و برق اصراف میکنند، اما هرگز به عملکرد مدیران صنعت آب و برق، فرسودگی لولههای آب و اتلاف آب دراین لولهها یا اتلاف برق در شبکههای انتقال اشارهای نمیکنند. زمانی که مجوز حفر چاه در بیابانهای ممنوعه با سفارش و نامه افراد خاص صادر یا در فلان اداره و وزارتخانه رمز ارز غیرقانونی استخراج میشد یا میزان مصرف برق فراتر از الگوی مصرف بود، هیچ اخطار یا جریمهای در کار نبود. بگذریم از عدمسرمایهگذاری در ساخت نیروگاهها در هشت ساله دولت تدبیر که موجب گرفتاریهای مردم و دولتهای بعدی شد. روز گذشته وزیر نیرو بار دیگر افزایش ۲۲برابری مصرف انرژی در ایران را با افزایش ۵/۲ برابری مصرف دنیا مقایسه کرد. عباس علیآبادی به مشترکان بدمصرف آب و برق هشدار داد که منتظر قطعی باشند و قرار است از اول خرداد تعرفههای جدید به صورت پلکانی گران شود.
متأسفانه متولیان صنعت آب و برق مدیریت ضعیفشان را همیشه پشت موضوع بدمصرفی مردم پنهان میکنند، به ویژه آنکه در چند سال اخیر خشکسالی و کاهش نزولات آسمانی، بهانهای برای فرار از ضعفهای مدیریتیشان شده است. وزارت نیرو ماههاست با مقایسه میزان مصرف انرژی در ایران با سایر کشورهای جهان، مصرفکنندگان را به اصراف محکوم و هر ساله با گران کردن تعرفههای آب و برق در بهار و تابستان، بدمصرفها را جریمه میکند، اما هرگز گزارشی از میزان اتلاف آب و برق در شبکههای انتقال نمیدهد. علاوه بر این از دلایل عدملایروبی سدها و دلایل خشکی زمینهای اطراف سد گزارش نمیدهد، همچنین هرگز دلیل ناتوانی در مهار آبهای سطحی و آب باران که اغلب به سیل منجر میشود، ارائه نمیکند.
روز گذشته عباس علیآبادی، وزیر نیرو در جشنواره شهید رجایی چالشهای این وزارتخانه را در شش ماهه نخست امسال تشریح کرد. وی با مقایسه مصرف انرژی در ایران و سایر کشورها گفت: در حالی که شدت مصرف انرژی در جهان ۳۵درصد کاهش یافته، در ایران شاهد افزایش ۷۵درصدی آن هستیم. به عبارت دیگر، افزایش میزان مصرف انرژی در دنیا با ایران اصلاً قابل مقایسه نیست. در حالی که میزان افزایش مصرف انرژی در دنیا ۵/۲ برابر است در ایران ٢٢برابر افزایش داشته، البته در این سالها در ایران نرخ توسعه خوبی داشتهایم، اما این میزان افزایش مصرف میتواند نشاندهنده بدمصرفی هم باشد. همچنین در بحث آب در گذشته ١٣٠میلیارد مترمکعب آب تجدیدپذیر داشتیم، اما الان به ١٠٣میلیارد مترمکعب کاهش پیدا کرده این روند کاهشی در هیچ جای دنیا رخ نداده است. وی افزود: وزارت نیرو برای مدیریت این دو بخش برنامههایی را در دستور کار خود قرار داده است. نخستین آن افزایش پلکانی تعرفههای آب و برق است که بر قبوض مشترکانی که زیرالگو مصرف میکنند، تأثیر چندانی ندارد، اما روی مشترکانی که فراتر از الگو مصرف میکنند، بیشتر مؤثر خواهد بود، علاوه بر این قطعی آب و برق ر ا نیز در دستور کار خود قرار داده است. گرچه قطعی آب بسیار به لولههای انتقال آب آسیب میرساند، اما چارهای جر قطعی ۱۲ ساعته آب برای بدمصرفها وجود ندارد.
وی با اشاره به شاخص مصرف انرژی در ارزیابی دستگاهها و سازمانها در جشنواره شهید رجایی اظهار داشت: ما آماده شدهایم همه دستگاهها را بررسی کنیم که چقدر توانستهاند میزان مصرف را کاهش دهند و رهبری هم روی این موضوع تأکید دارند. باید در مصرف کار کنیم. در بحث ساخت نیروگاه مشکلی نداریم و میتوانیم فوراً نیروگاه بسازیم و در تولید نیروگاه جزو چند کشور اول دنیا و متکی به خود و صاحب برند هستیم و تولید را به سراسر دنیا صادر میکنیم، اما بسیار بدمصرف هستیم.
وزیر نیرو افزود: هر سازمان و دستگاهی که از الگو بیشتر مصرف کرد، باید انرژی مازاد را خریداری کند، البته این الگوی مصرف در خوزستان یک عدد و تهران یک عدد دیگر است. وی با اشاره به کاهش مصرف انرژی با پویش دو درجه کمتر رئیسجمهوری گفت: امسال با پویشی که راه افتاد با آمار سرانگشتی روزانه حدود ٢٠میلیون دلار صرفهجویی داشتیم.
وی افزود: امروز به سقف تولید زیرساخت رسیدهایم، اما در موضوع مصرف بدمصرف هستیم. ما نمیخواهیم در حوزه بدمصرفی صرفاً توصیه کنیم بلکه باید اقدامات اصلاحی نیز انجام شود، به عنوان مثال هرکس بیش از الگو مصرف کرد، باید برق مورد نیاز خود را از بازار آزاد تهیه کند. وزیر نیرو با توصیه به مشترکان خانگی گفت: باید مدیریت مصرف در دستور کار قرار گیرد، زیرا اگر شاهد بدمصرفی باشیم با محدودیتهای برق مواجه میشوند.
علیآبادی با حضور در جمع خبرنگاران در پاسخ به سؤالی در رابطه با تأمین برق صنایع و تأمین برق خانگی در ایام پیک اظهار کرد: فاصله بین مصرف و تولید افزایش یافته و اولویت ما با صنایعی است که Gdp و بهرهوری بالاتری داشته باشند. با توجه به اینکه شاخص مصرف انرژی بالاست Gdp هم باید بالا باشد که این طریق نتیجه بهتری برای اقتصاد کشور دارد. وی ادامه داد: هم اکنون در حال کامل کردن ابزارهای محدودکننده هستیم و این محدودکنندهها به نحوی عمل خواهند کرد که در حد الگوی مصرف و مطابق استانداردهای جهانی به مشترکان برق تخصیص پیدا میکند و برای مصرف بیشتر آن برق مشترکان قطع میشود. وی در خصوص وضعیت ناترازی برق در تابستان اظهار کرد: اگر برنامهها اجرایی نشود، ناترازی برق به ۲۴هزار مگاوات میرسد، اما پیشبینی میکنیم با اجرای برنامهها ناترازی به کمتر از ۱۰هزار مگاوات برسد.
تعرفهها پلکانی گران میشوند
وزیر نیرو در رابطه با برنامه وزارت نیرو برای تغییر تعرفهها گفت: تعرفهها به صورت پلکانی افزایش خواهد یافت، برای مصرفهای در حد الگو تغییر چندانی نخواهد داشت، اما برای مشترکانی که فراتر از الگو مصرف میکنند، بیشتر مؤثر خواهد بود و این موضوع هم در آب و هم برق اجرایی میشود. وزیر نیرو با اشاره به افزایش قیمت برق از خرداد ماه گفت: افزایش قیمت برق از خردادماه اعمال میشود. وزارت نیرو در راستای اجرای آییننامه اجرایی ماده۲۴ قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار، پیشنویس تعرفههای برق و شرایط عمومی آنها را با هدف ملاحظه و اعلام نظر عموم مردم و فعالان اقتصادی، ارائه و منتشر کرد.
علیآبادی در رابطه با دریافت حقابه ایران از افغانستان توضیح داد: شاید دقیق نباشد، اما پنج نوبت از طرف افغانستانی درخواست کردیم که جلسهای درباره حقابه ایران داشته باشیم، آنها هم بارها وعده برگزاری جلسه را دادهاند. طبق قاعده جلسات باید در دو طرف به طور مرتب برگزار شود، نوبت قبل در افغانستان برگزار شد و این جلسه باید در تهران برگزار شود، اما افغانها اعلام کردهاند نتوانستهاند مجوز لازم را برای ورود به این امر دریافت کنند، به همین دلیل پذیرفتیم که نماینده ایران برای برگزاری جلسه به افغانستان برود. وزیر نیرو گفت: تاکنون توانستهایم ۶٠ تا ٧٠میلیون مترمکعب حقابه را دریافت کنیم که این عدد بسیار کمتر از حقابه ایران است، البته برنامههای دیگری جز حقابه هیرمند در دستور کار داریم و طرح «تهلاب» به سرعت در دستور کار قرار دارد. همچنین انتقال آب از دریای عمان را در دستور کار داریم و این موضوع قانون دارد. علیآبادی درباره تجدیدپذیرها و افزایش ظرفیت تولید برق تجدیدپذیرها خاطر نشان کرد: در تجدیدپذیرها موضوع مهم جذاب کردن محیط کسب و کارها در این حوزه است و باید بتوانیم هم در مصرف و هم تولید برق را از تجدیدپذیرها افزایش دهیم، به طوری که در حال حاضر ۷۸هزار مگاوات متقاضی داریم و ٣۵هزار مگاوات پروانه صادر شده است، اما با رسیدن به برنامه فاصله داریم و با صبوری به برنامه میرسیم.
وی ادامه داد: تا پایان سال ١٠هزار مگاوات تجدیدپذیر را فعال خواهیم کرد، در ضمن ٢- ٣هزار مگاوات تجهیزات تجدیدپذیر خانگی به زودی وارد کشور میشود.