جوان آنلاین: در نشست خبری هفدهمین جشنواره موسیقی نواحی، دبیر این رویداد ضمن اشاره به آسیبهایی که پژوهشگران در ادوار گذشته به موسیقی نواحی وارد کردند، گفت امسال شیوه برگزاری در بخش پژوهشی بر این است که پژوهشگران بیشتر گوش باشند تا زبان و موسیقی.
نشست خبری هفدهمین جشنواره ملی موسیقی نواحی ایران روز گذشته در دفتر موسیقی معاونت هنری وزارت ارشاد برگزار شد. در ابتدای این نشست، احمد صدری، سرپرست دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در مورد دلایل تأخیر برگزاری هفدهمین جشنواره موسیقی نواحی را تقارن آن با ماه مبارک رمضان دانست و گفت: همانطور که قول داده بودیم این جشنواره را بعد از ماه رمضان برگزار خواهیم کرد و از همین الان اعلام میکنم هجدهمین دوره جشنواره نواحی نیز امسال برگزار خواهد شد و زمان آن به عقب نخواهد افتاد. البته پس از جشنواره هفدهم به صورت دقیق میتوانیم درباره زمانبندی و جزئیات آن صحبت کنیم.
وی تصریح کرد: دفتر موسیقی تلاش دارد تا جایی که امکان دارد تنها به اجرای موسیقی نپردازد و در سایر بخشهای مربوط به موسیقی نواحی نیز ورود کند.
زیست همدلانه هنری اقوام ایرانی
در ادامه فرخنده جلالی مدیرکل ارشاد استان هرمزگان با اشاره به اهالی رسانه گفت: پیش از جشنواره موسیقی نواحی شما را در کنار خودمان دیدیم و بیتردید تولید محتوا در رسانهها، ظرفیت ارزشمندی است که در آگاهی بخشی، همکار ما خواهد بود. انتخاب میزبانی هرمزگان به لطف معاونت هنری اتفاق افتاد و در کنار آن، قطعاً دیرینگی این هنر در هرمزگان یکی از دلایل انتخاب این استان بود. این میراث ماندگار ماست که به آن میبالیم. مزیت دیگر استان هرمزگان، محل زیست همدلانه هنری اقوام ایرانی در این استان است و امروز هم مشارکت همه اقوام، این اتفاق را پررنگتر کرده است. حضور این هنرمندان که بهزعم ما نیروهای ماندگار و سرمایههای هرمزگان هستند، جشنواره نواحی را پررنگتر و پرنورتر خواهد کرد.
وی در ادامه گزارشی از روند جشنواره ارائه کرد و افزود: ما در این دوره از جشنواره میهمان ۳۴گروه هنری از ۲۲ استان کشور هستیم و ۱۰۶ هنرمند در این دوره جشنواره، نواهای خوش موسیقی نواحی را ارائه میکنند.
جلالی گفت: هرمزگان با شش گروه به عنوان میزبان و هفت استان کرمان، سیستان و بلوچستان، گیلان، فارس، خراسان رضوی، خراسان شمالی و خوزستان، هر کدام با دو گروه و بقیه استانها نیز هر کدام با یک گروه حضور دارند. در کنار این جشنواره نگاهی تعاملی خواهیم داشت که این تعامل در بخش پژوهشی اتفاق میافتد و ما میزبان ۲۰ پژوهشگر از استانها هستیم که بررسیهایی درباره سازها و ابزارهای موسیقی نواحی در ایران خواهند داشت.
وی عنوان کرد: در بخش جنبی نیز درصددیم سازهای عود و جفتی را که تنوع زیادی دارند، در حاشیه جشنواره معرفی کنیم. همچنین از مفاخر موسیقی نیز تجلیل به عمل میآوریم.
جلالی درباره بودجه جشنواره موسیقی نواحی توضیح داد: خوشبختانه از زمانی که استاندار هرمزگان تفاهمنامهای را با معاون هنری امضا کرد، حامیان فرهنگ و هنر استانی نیز برای حمایت از جشنواره پیشقدم شدند. اتاق بازرگانی استان هرمزگان به صورت ویژه حامی مستقل این جشنواره است، چون هزینهها وارد فاز اجرایی نشده بودجه را به صورت شفاف در پایان جشنواره اعلام خواهیم کرد.
مدیرکل ارشاد استان هرمزگان با بیان اینکه قیمت بلیتها ۱۰۰ هزار تومان است، اظهار کرد: بلیتفروشی به صورت مجازی آغاز شده است و قصدمان از بلیتفروشی درآمدزایی نیست، بلکه برای نظم بخشیدن به حضور مخاطبان و ارج گذاردن به موسیقی نواحی این رویه را پیش گرفتیم.
وی درباره سالنهای موسیقی در استان هرمزگان نیز گفت: علاوه بر تالار شهید آوینی، یک سالن موسیقی جدید در بندرعباس توسط بخش خصوصی احداث و استفاده شده با عنوان تالار مرکزی که ۱۲۸۰ نفر ظرفیت دارد.
علیه حاشیهسازها
فؤاد توحیدی دبیر هفدهمین جشنواره موسیقی نواحی نیز درباره نحوه انتخاب گروههای جشنواره توضیح داد: پس از اینکه گروه مشورتی جشنواره موسیقی نواحی تشکیل شد هر کدام از اعضا، گروههایی را معرفی کردند و تعدادی از گروههای حاضر، ماحصل آن گروه مشورتی بود. علاوه بر آن، برخی گروههایی مثل میرزاقوسی و فرزند غلام مارگیر از میناب به دلیل اینکه حضور خیلی کمرنگی طی سالهای متمادی داشتند، برای جشنواره دعوت شدند. بنابراین خیلی از افرادی که در جدول اجراهای جشنواره حضور دارند، برای اولین بار است که در جشنواره نواحی حضور خواهند داشت.
وی تصریح کرد: انتخاب برخی از این گروهها سبب شد بسیاری از گروهها و افرادی که همیشه در جشنواره نواحی حضور داشتند، حاشیهسازی و تهدید کردند، اما من جلوی آنها ایستادم، چون معتقدم همه حق حضور در این جشنواره را دارند.
توحیدی در توضیح بخش پژوهشی جشنواره بیان کرد: امسال شیوه برگزاری در بخش پژوهشی بر این است که پژوهشگران بیشتر گوش باشند تا زبان تا موسیقی و صحبتهای اهالی نواحی را بشنوند. به اعتقاد من، یکی از آسیبها در موسیقی نواحی این است که پژوهشگران نظرات شخصی و اصطلاحات خودشان را وارد این موسیقی کردند. نوازندگان موسیقی نواحی پیش از این با صدای طبیعت سازشان را کوک میکردند، اما پژوهشگران سبب شدند نوازندگان، سازهایشان را با تیونر کوک کردند که آسیب بزرگی به این موسیقی وارد کرده است.
وی تصریح کرد: در بخش جنبی، مخاطبان تصادفی را مدنظر قرار دادیم، چراکه ذات موسیقی نواحی در بستر مردمی شکل میگیرد. یکی از مشکلات جشنواره این است که حس و حالهای موجود در میان مردم روی صحنه اتفاق نمیافتد، اما در میان مردم اتفاقات جالبی رخ خواهد داد.
موسیقی نواحی تریبون ندارد
در بخش دیگری از این نشست مدیرکل ارشاد استان هرمزگان در پاسخ به انتقاد خبرنگار «جوان» درباره عدم وجود المانهای ملی در پوستر جشنواره گفت: المان پوستر از رنگهای گرم جنوب و از لباس سنتی ایران الهام گرفته و موسیقی نواحی در آن دیده میشود مردم با این شکل از موسیقی دیرینه هرمزگان آشنا هستند و امواجی که در دامن این فرد میبینید شکل امواج خلیج فارس است که پویایی موسیقی نواحی را تداعی میکند.
توحیدی نیز درباره پوستر این رویداد اظهار کرد: دامنی که پایین لباس شخص نوازنده در پوستر هست به آن «سواره» میگویند و مخصوص استادهای موسیقی در جنوب و بندر عباس هستند، این رنگها نیز نماد موسیقی اقوام ایرانی و نماد لوطیهای هرمزگان است که وارد پوستر جشنواره شده است؛ هر چند میپذیرم که پوستر کمی محلی و استانی است و خیلی المان ملی ندارد و انتقاد شما را وارد میدانم. دبیر جشنواره موسیقی نواحی همچنین از برخی نامهربانیها نسبت به موسیقی در رسانهها به ویژه رسانه ملی گلایه کرد و افزود: متأسفانه موسیقی نواحی جایی در رسانههایی، چون رسانه ملی که همهگیرتر است، ندارد و به همین دلیل، موسیقی نواحی تریبونی جز جشنواره موسیقی نواحی ندارد.