جوان آنلاین: در میان نمایندگان فعلی که بخش عمدهای از آنان را جوانان کمتجربه تشکیل میدهند چند چهرههای شاخص به واسطه تعدد دوره نمایندگی وزنه مهمی به حساب میآیند که احد آزادیخواه یکی از همین دسته است و تجربه سومین دوره نمایندگی شاید فرصت مناسبی باشد برای اینکه عملکرد او را در حوزه انتخابیه در کفه ترازو قرار دهیم.
تردید نیست که ملایر هم مثل دیگر شهرهای کشور ظرفیتهای بالقوهای در حوزه کشاورزی و صنعت و معدن دارد که نیازمند سیاستگذاریهای مؤثر بوده است و هر گاه نمایندگان تحولگرا با رویکرد توسعهمحور و عملگرایانه ردای نمایندگی مردم را بر دوش کشیدهاند؛ اتفاقات قابل تأمل و بعضاً چشمگیری در زمینهای مختلف روی داده است. در این مقال عملکرد احد آزادیخواه را عمدتا از سه منظر کشاورزی و صنعت و معدن در بوته نقد قرار میدهیم.
کشاورزی، رکن اصلی امنیت غذایی
کشاورزی رکن رکین امنیت ملی کشور است و ملایر از دیرباز به ظرفیتهای عظیم در این حوزه اشتهار داشته است. استفاده درست از این ظرفیتها به شرط رفع چالشهای مهمی نظیر کمآبی و ایجاد زیرساختهای مناسب در بخش تولید و فروش میتواند ملایر را در مسیر توسعه پایدار قرار دهد. برای رفع مشکل کمآبی و به موازات آن تأمین آب شرب مردم شهرستان، اقدامات نمایندگان ادوار در احداث سد کریمخان زند زیرساختهای مناسبی طراحی کرده و پیش بردهاند و احد آزادیخواه نیز در ادامه، توانسته است از طریق رایزنی با دولت و پیگیریهایی که برای انتقال آب سد صورت داده، گام مهمی در تأمین آب شرب و آبیاری مزارع جنوب شهرستان بردارد.
او به واسطه حضور در کمیسیون کشاورزی و بعدها عضویت در کمیسیون تلفیق بودجه توانسته اعتبارات ویژهای به اجرای پروژههای آبخیزداری و کنترل منابع آبی سرریز کند که یکی از نتایج آن، درخواست تخصیص اعتبار برای احداث کانالهای آبیاری مدرن در پایین دست سد کلان با هدف کاهش هدررفت آب در مسیر انتقال به مزارع بوده است. پی گیری و شتاب در احداث تصفیهخانه برای انتقال آب شرب و جایگزین کردن آن با منابع فعلی تأمین آب آشامیدنی که دارای املاح معدنی و برای سلامتی شهروندان مشکلآفرین است، اقدام مؤثر دیگری برای کمک به بهبود مستمر سلامتی مردم است با این حال، چالش بزرگ دیگر پیشروی نماینده ملایر که باید برای آن چاره بیندیشد، توسعه متوزان آبرسانی در بخشهای دیگر شهرستان است بخصوص برای روستاها و کشاورزانی که هنوز از مشکل کمآبی، رنج دوران میبرند.
اگر کشاورزی یکی از ارکان امنیت ملی و رکن رکین امنیت غذایی است پس کشاورز روستا برای تأمین امنیت، تسهیلات کمبهره وتجهیزات کشاورزی و بذر و کود میخواهد، کمک به ترویج و توسعه گیاه میخواهد. شاید بتوان گفت که احد آزادیخواه در این زمینه اثر شگرفی از خود بر جای گذاشته است چنانچه موضوع تغییر الگوی کشت از محصولات آببر به گیاهان دیگر را توانسته تا حدودی تثبیت کند و به سرانجام برساند. ایستادگی نماینده ملایر برای اجاره اراضی کشاورزی به افراد غیربومی که به منظور کشت محصولات آببر و صرفا با هدف انتفاع کوتاهمدت صورت میپذیرد، آنقدر ارزشمند است که میتواند به عنوان الگور رفتار نمایندگی در این بخش مورد استناد قرار گیرد.
با توجه به جمیع مراتب فوق، میتوان گفت شواهد موجود نشان میدهد جدیتی در حوزه کشاورزی در کار است که کارشناسان را به آینده این تغییر خوشبین کرده است به ویژه که یکی از دغدغههای بزرگ کشاورزان در دههها و سالهای گذشته که محل آسیبهای فراوان بوده، حالا برطرف شده و بیمه محصولات کشاورزی چند سالی میشود خنده را بر لبان کشاورزان در کشاش زمهریر و فصل سرد نشانده است.
صنایع تبدیلی حلقه واسط زنجیره ارزش
امروزه توجه به ایجاد زنحیزه ارزش یکی از نشانههای اقتصاد و مدیریت موفق به شمار میآید. اگر چه رفع بخش مهمی از دغدغههای کشاورزان با آنچه در سطور فوق گفته شد فیالنفسه ارزشمند است، اما اگر زنحیره این خدمات به توسعه صنایع تبدیلی و بازاریابی بینالمللی منجر نشود، نمیتوان به اقتصادی کشاورزی ملایر نمره قبولی داد. گامهای برداشته شده برای کمک به توسعه صادرات کشمش و انگور ملایر و تسهیل ورود محصولات به بازارهای بینالمللی با همه ارزشمندی، نمیتواند به تنهایی رافع گرههای کور در این بخش باشد. علاوه بر آن، احداث صنایع تکمیلی که امروز به واسطه تحریمهای بینالمللی یکی از مشکلات اصلی بخش تولید در همه کشور است، شاید علاوه بر همت نماینده ملایر، ورود اثربخش دولت به این بخش را میطلبد و در صورت تحقق میتواند به تکمیل زنجیره منجر شود و کاستیهای فعلی را برطرف کند.
پیگیریهای احد آزادیخواه برای ثبت جهانی ملایر به عنوان شهر انگور در سازمان فائو، اگر چه اقدامی مهم برای ایجاد این زنجیره است و ظرفیتهای شهرستان را در سطح جهانی معرفی و به ایجاد اقتصادی کشاورزی پایدار کمک میکند، اما در این حوزه کارهای بر زمین مانده هنوز هست و امید میرود با اراده جمعی نتایج درخشان مبل و منبت در این حوزه نیز تکرار شود.
لبخند کشاورزی به محصولات گلخانهای
فراوانی تقاضا برای محصولات کشاورزی باعث شده دایره توجه از محصولات باغی به محصولات گلخانهای نیز برسد و حالا چند سالی است در جایجای کشور شهرکهای گلخانهای احداث شده تا نقش مؤثر خود را در عرضه مداوم و کنتترل قیمت بازار نشان دهد. جذب سرمایهگذار برای ایجاد شهرک گلخانهای ۵۲ هکتاری حسینآباد ناظم که پروژهای ۴۰۰ میلیارد تومانی با اشتغالزایی ۴۵۰ نفر است و پروژه در حال احداث پالایشگاه انگور و دیگر پروژههای در دست اجرای که با دخالت مستقیم و رایزنی ایشان اقدام به سرمایه گذاری نمودهاند از دیگر پیگیریهای به ثمر نشسته نماینده ملایر است که توانسته تنوع سبد تولید محصولات کشاورزی در ملایر را رونق ببخشد.
در کنار کشاورزی اما، دامداری بال دوم تأمین امنیت غذایی است و مذاکره و رایزنی نماینده ملایر با شرکت شستا (سازمان تامین اجتماعی) برای احداث و تکمیل دامداری ۶۰۰۰ رأسی را شاید بتوان شاهکار نماینده ملایر در این بخش به حساب آورد. جذب ۴۰۰ میلیارد تومان سرمایه و ایجاد ۴۰۰ فرصت مستقیم شغلی و بیش از دو برابر آن فرصت غیرمستقیم ایجاد اشتغال، یکی از پروژههای ماندگاری است که علاوه بر اهمیت ملی، از نقشهای ماندگار نماینده ملایر در حوزه انتخابیه به شمار میرود.
انقلاب در صنایع دستی
صنایع دستی و پیشرفتهای صنعتی انقلاب اقتصادی ملایر به ویژه در یک دهه اخیر، با رونق صنایع دستی اتفاق افتاده است. بستری مهیا و آماده برای توسعه که وحدت دستهجمعی مسئولین موجب دستاوردهای شگرفی در این زمینه شده از جمله ثبت جهانی مبلمان منبت ملایر، اقدام مهمی در راستای برندسازی و جذب مشتریان داخلی ـ و در آینده خارجی ـ بوده است که چرخ آن تا سالها برای مردم و تولیدکنندگان این بخش خواهد چرخید و خیر و برکت را به مردم ملایر ارزانی خواهد داشت.
احد آزادیخواه که همیشه یک پای ثابت و ستون اصلی جهانی شدن مبلمان منبت ملایر بوده است، علاوه بر پیگیریهای مستمر و رایزنی با دولت، پیگیریهای مؤثری برای کمک به تأمین مواد اولیه از طریق واردات چوب و حمایت از تولیدکنندگان در راستای جلوگیری از رکود فصلی کارگاههای تولیدی به عمل آورده و نتایج این حمایت را در سفرههای باز و چهرههای گشاده تولیدکنندگان این بخش به وضوح میتوان دید. مشارکت فعال در برگزاری نمایشگاهها و جشنوارههای داخلی و کمک به الحاق ۲۰ هکتار زمین به شهرک صنعتی مبل و منبت برای توسعه این صنعت از جمله اقدامات کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدتی است که نشان میدهد نماینده ملایر اهمیت این بخش را به خوبی درک کرده و چشمانداز مفصلی برای توسعه بیشتر این صنعت تدارک دیده است.
عصر جدید با صنعتی شدن
اما به موازات صنایع دستی، تحولات مثبتی نیز درکمک به توسعه زیرساختهای صنعتی و جذب سرمایهگذاری صورت گرفته که تقویت زیرساخت شهرکهای صنعتی موجود، از جمله تأمین برق، گاز و راههای ارتباطی آنها و همچنین احداث شهرک صنعتی جدید ملایر با رویکرد حمایت از صنایع دانشبنیان از آن جمله است.
از دیگر سنگهای بزرگی که سالهاست توسط نمایندگان ادوار جابهجا میشود، اما در دوره احد آزادیخواه شاهد برداشتن موانع آن بودهایم، کمک و پیگیری اخذ مجوز نیروگاه ۵۰۰ مگاواتی و نیروگاه خورشیدی در ملایر است که ۱۵۰ مگاوات آن کلید خورده و در مرحله اجرایی شدن است. یک پروژه شگفتیساز فرامنطقهای و ملی که گامی بزرگ در جهت تأمین انرژی پایدار صنایع و مصرف خانگی و در کل رفع ناترازی انرژی و کاهش قطعیهای مکرر برق و آسیبهای آن به ویژه برای چاههای کشاورزی به شمار میآید و قطع به یقین در آینده خبرهای خوشی در این زمینه به گوش خواهد رسید. در کنار احداث صنایع جدید، کمک و پیگیری برای احیای کارخانههای تعطیلشده مانند کیانکرد، نورد لوله آریا، فروسیلیس آذرخش و کارخانه قند سامن و همچنین کمک به احداث، ایجاد و راهاندازی مرکز پرتودهی گاما برای ماندگاری و انبار مانی محصولات کشاورزی و تأمین نیازهای صنایع پزشکی و غذایی، با فناوری پیشرفته و سرمایهگذاری کلان را میتوان برشمرد. اگر نماینده ملایر و نایب رئیس کیسیون کشاورزی در کنار پیگیریهای فوق بتواند مشکلات بروکراسی اداری را در روند جذب سرمایهگذاری حل کند، میتوان گفت بر چالشهای پیش روی این بخشش نیز فائق آمده است.
معادن، جایگزین مناسبی برای نفت
کارشناسان برنامهریزی استراتژیک معتقدند که معدن میتواند جایگزین مناسبی برای بخشی از درآمدهای نفتی باشد. در حال حاضر بزرگترین مشکل کشور در بخش معادن که ملایر هم جزئی از آن محسوب میشود، خامفروشی مواد معدنی است در حالیکه فرآوری آن میتواند ارزشافزودی چند برابری ایجاد کند. ملایر دارای ذخایر معدنی ارزشمندی همچون سنگآهن، سیلیس و گرانیت و مس، آندلوزویت است. احد آزادیخواه تلاش کرده در این حوزه نیز پیگیریهای مؤثری داشته باشد که از جمله آنها میتوان به اخذ مجوزهای زیستمحیطی برای استخراج معادن جدید در مناطق رزن و جوکار و از آن مهمتر، جذب سرمایهگذاران برای فرآوری مواد معدنی و جلوگیری از خامفروشی اشاره کرد. احداث کارخانههای جدید که غبار فراموشی از چهره شهرک صنعتی امام رضا (ع) برداشته، اگر با روند فعلی ادامه پیدا کند میتواند این شهرک را به پایلوت صنایع تبدیلی و تکمیلی معادن در ملایر بلکه در غرب کشور تبدیل کند.
توسعه معادن در دوره نمایندگی آزادیخواه نیز یکی از پیشرفتهای محسوس در این حوزه بوده است در این راستا میتوان به شرکت معادن سرمک ملایر که یکی از معادن فعال در زمینه تولید کنستانتره سرب، روی و سنگ آهن است و با توسعه گستره فعالیت خود، طرح توسعهای را با هفت هزار میلیارد ریال سرمایهگذاری در دست اقدام دارد و طی ماههای آینده تکمیل و به بهرهبرداری خواهد رسید اشاره نمود ضمن اینکه آنگونه که از اظهارات نماینده ملایر برمیآید، استفاده از فناوریهای نوین استخراج برای کاهش تخریب محیطزیست، جزو برنامهایی است که در صورت تحقق میتواند برگی درخشان در کارنامه نماینده ملایر ثبت کند.
سلامت جامعه با بهداشت و ورزش
علاوه بر سه حوزه کلیدی و اثرگذار فوق، اگر بخواهیم نگاهی گذرا بر کارنامه آزادیخواه در حوزه بهداشت و درمان هم داشته باشیم میتوان به راهاندازی پروژههایی اشاره کرد که ملایر را به مرور به عنوان شهری در مسیر توسعه سلامت و نشاط اجتماعی قرار میدهد.
پیگیری جهت صدور مجوز احداث بیمارستان ۴۰۰ تختخوابی ملایر برای تقویت زیرساختهای درمانی، تجهیز بیمارستانهای شهرستان به دستگاههای پیشرفته پزشکی همچون آنژیوگرافی قلبی، سی تی اسکن شانزده اسلایس و از همه اینها مهمتر؛ پیگیری و کمک به اختصاص بودجه مستقل برای دانشکده علوم پزشکی ملایر و توسعه زیرساختهای آموزشی آن یکی از آرزوهای بزرگ مردم ملایر است که آرامآرام از روی کاغذ بیرون میآید و رنگ و بوی واقعیتری به خود میگیرد.
نتیجهگیری
در یک نتیجهگیری کلی میتوان گفت احد آزادیخواه در دورههای نمایندگی خود، با پیگیریهای مستمر و اقدامات عملی، نقشی کلیدی در توسعه اقتصادی و اجتماعی ملایر ایفا کرده است. تلاشهای وی در زمینه تقویت زیرساختهای کشاورزی، حمایت از صنایع تولیدی، توسعه معادن و بهبود خدمات درمانی و ورزشی، گامهای مؤثری در مسیر رشد و پیشرفت شهرستان بودهاند. بااینحال، چالشهایی همچون موانع اداری، ضعف در جذب سرمایهگذاری کلان و نیاز به تقویت زیرساختهای صادراتی همچنان وجود دارد که توجه و تلاش بیشتر را میطلبد.