جوان آنلاین: قهرمانی در آسیا کافی بود تا یک بار دیگر تیمملی فوتسال ایران سهمیه جامجهانی را به دست آورد. زمان زیادی تا آغاز دهمین دوره جامجهانی فوتسال باقی نمانده است و تیم کشورمان باید در این دوره با تیمهای ونزوئلا، گواتمالا و فرانسه مصاف دهد.
تیمملی ایران یکی از قدرتهای فوتسال جهان محسوب میشود و در مسابقات ازبکستان نیز حریفان برای عبور از تیم وحید شمسایی برنامهریزی میکنند، بااین حال تیم کشورمان دست و پا بسته نیست و باتجربه بالایی که از حضور در جامجهانی دارد، یکی از مدعیان رسیدن به مراحل پایانی مسابقات به حساب میآید. شاگردان شمسایی بعد از پشتسر گذاشتن اردوی قزاقستان، راهی ازبکستان شدند تا به مصاف حریفان خود بروند.
اولین حضور
این دوره از مسابقات تا ۱۵ مهرماه به طول خواهد انجامید و امیدواریم تیم ایران یکی از تیمهای برتر جام ۲۰۲۴ باشد. قهرمان ۱۳ دوره آسیا طی ادوار گذشته همواره برای موفقیت در جامجهانی برنامه داشته و خود را بهعنوان یکی از قدرتهای برتر دنیا معرفی کرده است. در آخرین رنکینگ فیفا، ایران جایگاه هشتم جهان را در اختیار دارد و در قارهکهن نیز تیم دوم آسیاست. از جامجهانی ۱۹۹۲ استارت حضور تیمملی فوتسال ما در جامجهانی زده شد و از آن زمان به بعد ایران حضور پررنگی در این رویداد مهم داشت. جالب این است که در همان دوره نخست ملیپوشان ما خوش درخشیدند و با صعود به مرحلهنیمهنهایی عنوان چهارم جهان را از آن خود کردند. سعید رجبی با ۱۷ گل زده آقای گل جامجهانی ۱۹۹۲ را به دست آورد.
عملکرد ایران
سومین دوره جامجهانی ۱۹۹۶ به میزبانی اسپانیا برگزار شد و تیمملی کشورمان نتوانست از گروه خود صعود کند. برزیل، بلژیک و کوبا حریفان ما بودند، در مصاف با برزیل و بلژیک شکست خوردیم و پیروزی بر کوبا نیز نتوانست به دادمان برسد. در جام ۲۰۰۰ نیز اتفاقات دوره قبل تکرار شد؛ ایران از سد کوبا گذشت، اما در مقابل از آرژانتین و اسپانیا مجموعاً ۱۰ گل دریافت کرد و باز هم موفق به صعود به دور حذفی نشد. حضورمان در جام ۲۰۰۴ نیز به صعودمان منجر نشد؛ برای سومین دوره متوالی بردی پرگل برابر کوبا به دست آوردیم، اما دو باخت ۴ بر صفر (مقابل پرتغال) و ۶ بر یک (مقابل آرژانتین) رؤیای صعود را نیمهتمام گذاشت.
جام ۲۰۰۸ به میزبانی برزیل برگزار شد و تیم کشورمان برای نخستینبار به دور دوم رقابتها راه یافت. ایران پس از همگروهی با اسپانیا، چک، لیبی و اروگوئه توانست با کسب سه برد برابر لیبی، اروگوئه و چک راهی دور دوم شود، اما در دور دوم زورش به برزیل و ایتالیا نرسید و به مرحله حذفی راه نیافت. در جامجهانی ۲۰۱۲ عملکرد ایران بهتر شد؛ در دور گروهی بعد از اسپانیا، تیمما بهعنوان تیم دوم صعود کرد. در یک هشتمنهایی کلمبیا رقیب تیم کشورمان بود و تن به شکست ۲ بر یک داد و از رقابتها کنار رفت.
بهترین نتیجه تیمملی فوتسال در جامجهانی ۲۰۱۶ به ثبت رسیده است. این مسابقات در کلمبیا برگزار شد و ایران با عبور از سد برزیل شگفتیساز رقابتها لقب گرفت. در آن دوره تیمملی ایران در گروه چهار تیمی (همگروهی با اسپانیا، آذربایجان و مراکش) رتبه سوم را به دست آورد و صعود کرد. برزیل اولین حریفمان در دور حذفی تا آخرین لحظه موفق به شکست ما نشد و در نهایت هم ضربات پنالتی تیم برنده را مشخص کرد. ایران پس از صعود به یکچهارم نهایی ۴ بر ۳ پاراگوئه را از پیشرو برداشت، اما ۴ بر ۳ مغلوب روسیه در نیمهنهایی شد و حسرت فینال به دلمان ماند. پیروزی بر پرتغال و کسب سومی جامجهانی نیز در ضربات پنالتی رقم خورد. در جامجهانی ۲۰۲۱ نیز ابتدا در گروهمان دوم شدیم، در یکهشتم ازبکستان را بردیم ولی در یکچهارم مغلوب قزاقستان شدیم.