جوان آنلاین: کانال ایتای ابوالقاسم نوشت:
سابقا در بحث تحولات قفقاز تاکید کردم که ترکیه رقیب استراتژیک ایران در منطقه است.
برنامههای ترانزیتی و کریدوری ترکیه تماما برای انزوای ژئوپولتیکی ایران تنظیم میشود.
بحث کاملا فنی است
اختلاف استراتژیک میتواند به شکلی مدیریت شود که به تهدید منافع فی ما بین منتهی نشود، موضوعی که ترکها آن را رعایت نکرده اند.
طرح کریدوری عرب مد که هندیها پیگیر آن هستند قرار است دالان جدید ترانزیتی از شرق آسیا به بنادر فلسطین اشغالی از طریق امارات_عربستان_اردن برسد و از طریق رفح از مصر سر در بیاورد.
سناریوی پنهان کمپینهای سیاسی این روزها کریدور ایده آل هندیها و اسرائیل برای رسیدن به بنادر یونان و اتصال به دروازههای اروپا است که عملا دریای سرخ و کانال سوئز را در بلند مدت از حیز انتفاع خواهد انداخت.
هندیها همچنان به بندر چابهار و کریدور شمال_جنوب برای رسیدن به بازار روسیه و آسیای مرکزی و قفقاز به عنوان یک فرصت نگاه میکنند تا رضایت ایران در تعارض منافع با عرب مد و تنشهای احتمالی در تنگه هرمز را به شکلی مهار کنند.
عرب مد بدون تردید تهدید جدی برای ابتکار یک کمربند و یک جاده چینیها است.
بخش دیگر ماجرا که از دیدها پنهان ماند تعارض منافع ترکیه و مسیر کریدور میانی و ترانس خزر آنها با کریدور عرب مد است که ظاهرا با اتصال کریدور زمینی سریع السیر از دهوک در شمال عراق تا گذرگاههای مرزی با عربستان که از قرار معلوم به کریدور زمینی عرب مد و رسیدن به یونان متصل میشود قابل حل است.
این فرضیه امکانی ماجراست
با نزدیک شدن آتن به تل آویو برای همسان سازی منافع مشترک بخصوص منابع انرژی کشف شده در مدیترانه ترکیه مذاکرات فشردهای را با یونان برای حل و فصل اختلافات مرزی و مالکیت بر سر جزایر شروع کرده است
بندر ام القصر عراق و قطار سریع السیر ۱۲۰۰ کیلومتری بصرة به دهوک و اتصال به خطوط ریلی ترکیه و اروپا کارت دیگر ترکیه برای کریدور خلیج فارس_اروپا و شرق به غرب برای اتصال به آسیای شرقی و چین خواهد بود.
این یعنی ترکیه تهدید استراتژیک منافع ترانزیتی ایران است که باید به آن توجه شود.
عراقیها ۱۷ میلیارد دلار برای توسعه بندر فاو و ام القصر هزینه میکنند
عراقیها برای رسیدن به مدیترانه از سوریه نیز در صدد ترمیم زیرساختهای ریلی تا دیواره مرزهای سوریه هستند و همین اختلافات استراتژیک شرایط را پیچیده کرده است.
افتتاح سی کیلومتری شلمچه_بصره که از قرار معلوم نقطه عطف اتصال ریلی به عراق_سوریه است تا کریدور شرق به غرب تا مدیترانه را تکمیل کنند مهمترین ابتکار ایران در جنگ کریدوها در عراق و سوریه است موضوعی که منجر میشود عراق و سوریه از طریق خطوط ریلی مستقیم به آسیای مرکزی و قفقاز و چین وروسیه متصل شوند.
سعودیها و کشورهای عربی نیز میتوانند از طریق کویت و بصره عراق به این شبکه ریلی سراسری وصل شوند و خود را به بازار بزرگ آسیای مرکزی_جنوبی_چین_روسیه و قفقاز برسانند
این نکاتی که عرض کردم لایههای پنهان رفتارهای سیاسی قدرتهای منطقه است که به خاطر همین، به هیچ عنوان سیاستهای خود نسبت به اسرائیل را تغییر نخواهند داد
و عملا انسداد شریانهای اقتصادی بر علیه اسرائیل یک شوخی است