جوان آنلاین: رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی در مراسم معرفی مجموعه ۷۸جلدی «فرهنگنامه اسارت و آزادگان» گفت: انقلاب، جنگ و دفاع مقدس جامعه ما را تغییر داده است.
غلامعلی حدادعادل، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی در مراسم نکوداشت مسعود دهنمکی و معرفی مجموعه ۷۸ جلدی «فرهنگنامه اسارت و آزادگان» که در سالن رودکی برگزار شد، گفت: جامعه ایران، جامعه قبل از انقلاب و قبل از جنگ نیست. من ۳۳ سال قبل از انقلاب زندگی کردم و میتوانم مقایسه کنم، چون درون این اتفاق بودیم و آن را حس نمیکنیم. چون دفعی نیست، تدریجی است و احساسش نمیکنیم. واقعاً جامعه ما عوض شده است. یکی از نمونههای این تغییر فراوانی واژگانی است که قبل از انقلاب کاربرد زیادی نداشت. فراوانی واژه شهید و شهادت را در زبان مردم مقایسه کنید با قبل از انقلاب.
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی تصریح کرد: کاری که آقای دهنمکی کرده، کار کوچکی نیست؛ کاری سنگین، مفصل، طولانی، مستمر و سخت بوده است. کنار ایشان که نشسته بودم، گفتم اسم جلسه رونمایی از کار دهنمکی است، ولی به شوخی و با شیوه بچههای جنوب شهر میتوان گفت دهنمکی با این ۷۸ جلد کتاب از همه «رو کمنمایی» میکند. کسی که ۱۰۰ صفحه کتاب نوشته باشد، میفهمد ۷۸ جلد کتاب گرد آوردن ولو رونویسی هم باشد چقدر سخت است.
حدادعادل در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به اینکه حس تاریخی در ما ایرانیها ضعیف است، تصریح کرد: ما طوری تربیت نشدیم که ارزش تاریخ و تاریخنگاری را بدانیم و بهموقع برای تاریخنگاری اقدام و لوازمش را فراهم کنیم. زمانی میخواستم زندگینامه پروین اعتصامی را بنویسم. او سال ۱۳۲۰ فوت کرده است. هرچه گشتم نتوانستم کسی را پیدا کنم که روایت زنده و دست اولی از پروین اعتصامی به دست بدهد. برادر پروین سالها در خیابان امام خمینی امروز و سپه دیروز مغازه ابزارفروشی داشت. من که دانشجوی دانشگاه تهران بودم هر روز از جلوی مغازهاش رد میشدم. در سردر آن نوشته بود: «ابوالفتح اعتصامی». هیچ وقت به ذهنم نرسید که بروم و از او بپرسم از خواهرت چه میدانی. روزی به این فکر افتادم که گفتند دو سال قبل در پاریس فوت کرده است. از امثال اینها تا دلتان بخواهد در تاریخ میتوان سراغ گرفت. ملاصدرا در سال ۱۰۵۰ در بصره فوت کرده و بزرگترین فیلسوف ماست، اما کسی نمیداند قبرش کجاست. حس تاریخی در ما وجود ندارد.