جوان آنلاین: بالاخره انتظارها پایان یافت و دبیر سیودومین جشنواره فیلم فجر آثار این دوره را اعلام کرد تا کمتر از یک ماه مانده به برگزاری این رویداد علاقهمندان به سینما از کم و کیف آثار راهیافته مطلع شوند.
کار بازبینی و انتخاب فیلمهای جشنواره ۴۲ که روز گذشته لیست نهایی آن اعلام شد بر عهده چهرههایی، چون داریوش ارجمند، روحالله سهرابی، حسین زندباف، محمدرضا عباسیان، محمدحسین لطیفی، احمد مرادپور و محمدحسین نیرومند بود.
آثار راه یافته در سه بخش سودای سیمرغ، نگاهنو و پویانمایی قرار گرفتهاند که هر کدام در قالب یکی از این سه دستهبندی به رقابت با یکدیگر میپردازند.
در میان کارگردانهای حاضر در جشنواره ۴۲ تلفیقی از چهرههای جوان و پیشکسوت به چشم میخورد. از این میان نامهایی، چون مسعود جعفریجوزانی با فیلم «بهشت تبهکاران»، بهروز شعیبی با فیلم «آغوش باز» و بهروز افخمی با فیلم «صبح اعدام» و نیز سروش صحت با فیلم «صبحانه با زرافهها» حائز اهمیت است.
درباره بهروز افخمی که شخصاً با یک فیلم در بخش رقابتی جشنواره فجر حضور دارد، مطابق آنچه چند روز پیش اعلام شد، این سؤال مطرح میشود که آیا او میتواند همزمان اجرای برنامه تلویزیونی هفت در ایام برگزاری جشنواره را بر عهده داشتهباشد، چراکه این موضوع میتواند حساسیتهایی را در پی داشتهباشد.
در میان کارگردان اولیهای فجر ۴۲ نیز نام جواد عزتی بیش از همه خودنمایی میکند. تنها کارگردان زن امسال هم انسیه شاهحسینی است که با فیلم «دست ناپیدا» در جشنواره حاضر است. در ادامه به برخی آثار راهیافته بخش سودای سیمرغ و نگاهنو در این دوره جشنواره فجر نگاهی میاندازیم.
«بهشت تبهکاران» از جعفری جوزانی
عنوان تازهترین فیلم مسعود جعفری جوزانی «بهشت تبهکاران» است. در این فیلم تاریخی، امیرحسین آرمان و رضا یزدانی بازی کردهاند و در آن به بازه مهمی از تاریخ معاصر ایران و بهبخشی از وقایع ملی شدن صنعت نفت پرداخته میشود. این فیلم سال گذشته در بخش رزرو جشنواره فجر معرفی شد و اگرچه کامل نشدهبود، احتمالاً بخشهایی از آن توسط هیئت انتخاب بازبینی شدهبود که در صدر فهرست رزرو جای داشت. در این زمینه جملهای هم از دبیر جشنواره منتشر شد، مبنی بر اینکه فیلم «بهشت تبهکاران» هر زمان آماده شود در بخش سودای سیمرغ نمایش داده خواهد شد.
«دو روز دیرتر» به استهزای فرزندآوری میرود؟
گفته میشود فیلم سینمایی «دو روز دیرتر» با موضوع فرزندآوری و ازدیاد جمعیت به این دوره از جشنواره فجر معرفی شده که کارگردان آن اصغر نعیمی و نویسندگی بر عهده رضا مقصودی و حمید اکبری خامنه است. موضوع قابلتأمل اینکه مقصودی همان کسی است که چند سال پیش با فیلم کمدی «خجالتنکش» موضوع فرزندآوری را دستمایه تمسخر قرار دادهبود و با رویکردی منفی به این موضوع پرداختهبود و قاعدتاً باید انتظار داشت در این فیلم هم همان رویکرد ارائه شدهباشد.
عنوانشده که دو روز دیرتر نیز نگاهی طنز به سوژهاش دارد، سینا مهراد، پردیس احمدیه، فرهاد آئیش، گوهر خیراندیش، کمند امیر سلیمانی، سیدجواد یحیوی، سیاوش چراغیپور، محمد فیلی و علیرضا داوودنژاد بازیگران این فیلم هستند. در تولید این فیلم دو نهاد بنیاد سینمایی فارابی و مؤسسه بهمن سبز حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی مشارکت دارند. اگر درونمایه این فیلم نیز مانند «خجالتنکش» استهزای فرزندآوری باشد، حمایت مادی و معنوی یک نهاد انقلابی و یک نهاد دولتی در آن علامت سؤالهای جدی مقابل تولید آن قرار میدهد.
شور عاشقی با داستانی عاشورایی
یکی از فیلمهای عاشورایی ساختهشده در ماههای گذشته «شور عاشقی» به کارگردانی داریوش یاری است که قصهای از کاروان اهلبیت (ع) را پس از واقعه کربلا روایت میکند. در این فیلم سینمایی عاشورایی که سومین ساخته یاری و محصول مشترک بنیاد شهید و بنیاد سینمایی فارابی است، شهره موسوی، مهدی زمینپرداز، پیام احمدینیا، نادر فلاح، علیرضا استادی و سیامک صفری نقشآفرینی کردهاند.
«صبح اعدام» بهروز افخمی
تازهترین ساخته بهروز افخمی «صبح اعدام» نام دارد که تهیهکنندگی آن برعهده علی شیرمحمدی است. این فیلم محصول سازمان سینمایی سوره و بنیاد سینمایی فارابی معرفیشده و در آن برشی از لحظات پایانی زندگی طیب حاجرضایی و اسماعیل رضایی روایت میشود که در پی قیام خونین ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ محکوم به اعدام شدند. ارسطو خوشرزم در نقش حاج اسماعیل رضایی، مسعود شریف در نقش طیب حاجرضایی و داود فتحعلیبیگی در نقش قاضی عسکر در فیلم بهروز افخمی بازی کردهاند.
«صبحانه با زرافهها» سروش صحت
فیلم جدید سروش صحت «صبحانه با زرافهها» نام دارد که بهرام رادان، پژمان جمشیدی، هوتن شکیبا و هادی حجازیفر در آن بازی کردهاند. این دومین فیلم سروش صحت پس از فیلم «جهان با من برقص» است که به تهیهکنندگی سید مصطفی احمدی ساخته شدهاست.
«قلب رقه» با موضوع محور مقاومت در سوریه
از فیلمهای موسوم به سینمای دفاع مقدس و مقاومت است که توسط خیراله تقیانیپور ساخته شده است. این فیلم به تهیهکنندگی سعید پروینی با بازی شهرام حقیقتدوست، فرهاد قائمیان، محمدرضا شریفینیا و هدایت هاشمی، به عنوان محصولی از بنیاد رسانهای بیان و بنیاد سینمایی فارابی ساخته شدهاست. «قلب رقه» درباره اتفاقهای چند سال اخیر سوریه و محور مقاومت است. رقه چند سال پایتخت داعش بود.
«مجنون» با موضوع شهید زینالدین
فیلم سینمایی «مجنون» به کارگردانی مهدی شامحمدی در جنوب کشور ساختهشده و محصول سازمان هنری رسانهای اوج است. این فیلم برشی از حماسه آفرینی شهیدان مهدی و مجید زینالدین و رزمآوران لشکر ۱۷علی بنابیطالب (ع) در جزیره مجنون و عملیات بزرگ خیبر را به تصویر میکشد. سجاد بابایی که سال گذشته در چهل و یکمین جشنواره فیلم فجر توانست برنده سیمرغ بلورین بهترین نقش مکمل مرد برای فیلم «استاد» شود، نقش شهید شیرودی را بازی کردهاست.
«آغوش باز»
تازهترین ساخته سینمایی بهروز شعیبی با نام «آغوش باز» به تهیهکنندگی علی سرتیپی ساختهشده و به عنوان اثری با یک فضای متفاوت نسبت به دیگر آثار شعیبی معرفی شدهاست. این فیلم ابتدا «همآهنگ» نام داشت و فیلمنامهاش را مهرداد کوروشنیا و محمدسجاد نجفی به طور مشترک نوشتهاند و همزمان با معرفی فیلم در بخش سودای سیمرغ اسامی بازیگرانش اعلام شد.
«آغوش باز» با بازی حامد کمیلی و محسن کیایی در کنار گلاره عباسی و با حضور مهدی هاشمی، احترام برومند و حسن معجونی به کارگردانی بهروز شعیبی و تهیهکنندگی علی سرتیپی ساخته شدهاست. در خلاصه داستان فیلم آمدهاست: سه قصه عاشقانه، سه زوج در فراز و نشیب روابط عاطفی فرصت مییابند به تعریف جدیدی از عشق برسند.
«آغوش باز» ششمین اثر سینمایی بهروز شعیبی است که پیش از این کارهایی، چون بدون قرار قبلی، روز بلوا، دارکوب، سیانور و دهلیز را ساختهاست.
«آسمان غرب» با موضوع شهید شیرودی
فیلمسینمایی «آسمان غرب» به نویسندگی و کارگردانی محمد عسگری و تهیهکنندگی حبیب والینژاد یک اثر جنگی اکشن است که در لوکیشنهای متعددی در استان کرمانشاه فیلمبرداری شدهاست. این فیلم به عنوان دومین تجربه کارگردانی محمد عسگری پس از ساخت فیلم سینمایی «اتاقک گلی» با نگاهی متفاوت، رشادت، غیرت و میهندوستی خلبان شهید علیاکبر شیرودی و دیگر همرزمانش را در روزهای آغازین جنگ به تصویر میکشد. در «آسمان غرب» میلاد کیمرام ایفاگر نقش شهید شیرودی است و فیلم هم محصول بنیاد سینمایی فارابی و سازمان سینمایی سوره است که با مشارکت ارتش جمهوری اسلامی ایران ساخته شدهاست.
محمدرضا ورزی با «معجزه پروین»
معجزه پروین به کارگردانی محمدرضا ورزی و تهیهکنندگی محمدرضا شریفینیا به جشنواره راه یافته، ولی اطلاعات رسمی از آن منتشر نشدهاست. ساخت فیلم ورزی در یکی از کاخهای سعدآباد در مقطعی حاشیههایی را به وجود آمد و حالا قرار است او فیلمش را که اطلاعاتی از آن منتشر نکرده، در جشنواره فجر رونمایی کند.
«احمد» درباره زلزله بم
فیلم سینمایی «احمد» به کارگردانی امیرعباس ربیعی و تهیهکنندگی حبیب والینژاد با داستانی مرتبط با حادثه زلزله بم در سال۸۲ است. این فیلم محصول مشترک سازمان سینمایی سوره و مؤسسه تصویر شهر سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران است که به استناد خلاصه داستان رسمی منتشر شده از آن قرار است روایتگر ناگفتههایی درباره ۱۸ ساعت ابتدایی پس از وقوع زلزله در شهر بم باشد. دستاندرکاران این فیلم نیز همزمان با اعلام نام اسامی فیلمهای سودای سیمرغ، جزئیات بیشتری از این فیلم منتشر کردند.
«پرویز خان» درباره مرحوم دهداری
فیلم سینمایی «پرویز خان» به کارگردانی علی ثقفی که نخستین تجربه فیلمسازی بلند اوست هم در بخش سودای سیمرغ حضور دارد. این فیلم به تهیهکنندگی عطا پناهی با حضور سعید پورصمیمی در نقش پرویز دهداری در تهران ساختهشده و محصول سازمان هنری رسانهای اوج است. پرویز دهداری یکی از برجستهترین مربیان تیم ملی فوتبال ایران بود.
محمود کلاری با «تابستان همان سال»
فیلم تابستان همان سال ابتدا «آینه» نام داشت و محمود کلاری پس از گذشت دو دهه دوری از کارگردانی آن را ساختهاست.
در این فیلم که اطلاعات رسمی از آن منتشر نشده، گفته میشود علی شادمان در نقش اصلی بازی کرده و از مهران مدیری، فریبا نادری، سمیرا حسنپور و پژمان بازغی هم به عنوان بازیگران دیگر نام برده شدهاست.
جواد عزتی با کارگردانی «تمساح خونی»
جواد عزتی پس از اینکه سالها فیلمهای متعددی را در جشنواره فجر داشت، امسال با اولین تجربه کارگردانی به این جشنواره میآید. این فیلم با نام «تمساح خونی» به تهیهکنندگی کامران حجازی ساختهشده و اطلاعات رسمی درباره بازیگران و داستانش منتشر نشدهاست.
فیلمهای راه یافته به بخش پویانمایی
«ببعی» به کارگردانی حسین صفارزادگان، «رویا شهر» به کارگردانی محسن عنایتی، «ساعت جادویی» (سفر به تاریکی) به کارگردانی محمد بصیری نیک و «شمشیر و اندوه» به کارگردانی عماد رحمانی و مهرداد محرابی آثار راهیافته به بخش پویانمایی این دوره از جشنواره فجر در بخش ملی هستند.